fbpx

Zveřejněno: 24. 11. 2017

Do křesla „pravdy“ Léčivého divadla Gabriely Filippi na pražské Lávce tentokrát po představení Chlapec, který viděl pravdu usedla paní Tereza Kramerová. Tereza je vnímavá, duchovní bytost s oběma nohama na zemi a se srdcem a myslí v otevřeném prostoru. Což také vysvětluje, s jakou bravurností zvládá roli matky tří dětí a zároveň svou profesi terapeutky.

"Učím lidi pracovat se svojí myslí tak, aby ona sloužila jim a ne oni jí. Pomáhám také těhotným ženám nalézt důvěru v sebe, své tělo, dítě i vnitřní hlas. Podporuji rodiče, aby porozuměli svým dětem a žilo se jim spolu dobře. Má práce je mým posláním a mé poslání je mojí vášní,“ říká o svém poslání Tereza Kramerová.

Na Lávce představila svou knihu Dívka s havraními křídly, ze které si na videu poslechnete i nádherné procítěné čtení z úst Gabriely Filippi za klavírního doprovodu Zdenka Zahradníka. Dá se lehce pochopit, proč bylo během prvních dní prodáno již dva tisíce kusů.

Manžel jako první kritik

Na začátku zrodu knihy stála podle Terezy vize, která byla v počátcích usměrňována "sebenedůvěrou" civilisty či, chcete-li, nespisovatele. Intenzita původního vnuknutí však nakonec byla silnější a realizaci knihy dveře otevřela.

Terezy muž se stal nejen prvním čtenářem, ale také prvním nekompromisním kritikem. Příběh samotný zrcadlí Terezino duchovní poznávání, kdy si však postavy jakoby samy vkládaly děje do klávesnice počítače. Ukrývá v sobě i pochopení zla a bolesti člověka, který svými činy škodí ostatním, zároveň s „návodem“, jak s touto zlou energií a jejími příčinami pracovat a přeměnit je v něco dobrého.

V múzou políbeném příběhu se dá objevit i 33 technik, jak pracovat s dětmi v naprosto přirozeném projevu a dokonalosti dětské i dospělé mysli. Mimochodem „unisexová povaha mysli“ je dalším tématem, které na jevišti Léčivého divadla dostalo svůj prostor.

17191231 1453187688056531 3933371145579879569 n 1

Jsem vším a vše můžu, uvědomila si Tereza po boku manžela. A napsala knihu.

Jsem vším a vše můžu

Tereza má dar láskyplnými doteky svých slov s lehkostí a úsměvem vytvořit důvěrné prostředí pro naslouchání jejích pohledů a zkušeností. "Jsem vším a vše můžu," blesklo hlavou Tereze před lety během prvního setkání zjevně předurčené karmické lásky se svým partnerem Danielem, dnes již manželem a otcem jejich dětí. Snad všezahrnující motto, které by mohlo stát nad celým večerem.

Dále se mohou ti, kteří mají odstup od komunikace na sociálních sítích, spolu s Terezou zamyslet například nad zajímavým úhlem pohledu na benefity Facebooku a ostatních komunikačních prostředků nové doby. Nejen páry, ale i ti, kteří jsou zrovna single, se posílí moudrými i vtipnými postřehy z partnerského života. 

Nejen téma sebeúcty

A na co dalšího uslyšíte v rozhovoru na videu odpovědi? Třeba na to, zda je pro děti lepší stabilní řád, nebo tendence v nich podporovat v nich flexibilitu, jak se zbavit strachu z bolesti při porodu či jak neztratit sebe samu v denním koloběhu. Tereza odpovídá i na otázku, jak probudit v dítěti sebeúctu. Téma sebeúcty se podle ní netýká pouze dětí, ale je nadějí i pro dospělé. Proto by i dospělí měli poznat jedinečné dary a talenty z jiskry své vlastní duše. "Jediné, co vás od ní dělí jste vy sami, skutečnost, že tomu nevěříte," říká Tereza.

Cesta za vnitřním já je jedním z nejúžasnějších dobrodružství lidského života. Někdy bývá hodně kamenitá a strmá a poznání pramenící z vlastních zkušeností jsou občas velmi nelehká a z pohledu samsáry se jeví jako zdánlivě nespravedlivá. Avšak moudrost přírody převyšuje náš horizont.

Přestože na jevišti přivítala Gabriela Terezu s novým životem pod srdcem, dnes je to jinak. Uvědomělé vnímání, odvaha a upřímnost její citlivé a zároveň velmi silné ženské duše pomohly Tereze v tak pro každou ženu těžké chvíli. Protože je ztráta miminka velmi intimní a osobní záležitostí, s velkým respektem ponecháme sdílení této události, která zcela jistě posunula Terezu v jejím poznání vesmírných zákonitostí do velké hloubky, na ní samotné. Její osobní  a statečné vyznání, které se rozhodla sdílet, naleznete ZDE.

Rádi bychom s nejsrdečnější upřímností Tereze vyjádřili za celé Léčivé divadlo poklonu, obdiv a poděkování za tento počin. Sdílení je jeden z nejužitečnějších nástrojů podpory a všechny ženy v podobné situaci najdou v této zpovědi zcela jistě silné útočiště. A Tereze přejeme co nejvíce pozitivních otisků do mysli.

Text: Lenka Horylová

foto: Zdeňka Holá a archiv Terezy Kramerové, zdroj: Léčivé divadlo

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...