fbpx

Podle lékařů může vést k neplodnosti u mužů i mírně zvýšená teplota. Musí být ale trvalá

Zveřejněno: 12. 5. 2018

To si takhle dáte notebook na klín, protože je to pohodlné, a i u klikání do klávesnice musíte občas měnit polohy. Pak si vzpomenete, že vám někdo před lety tvrdil, jak je to nebezpečné. Takže zadáte do Googlu "notebook, neplodnost, klín". A vida. „Notebook na klíně způsobuje mužskou neplodnost,“ píše se na webu s názvem Ženská-neplodnost.cz. „Držte si notebook od těla. Teplo může způsobit neplodnost,“ píše se i na iDnes, i když, pravda, v článku z roku 2009. Tehdy asi ještě bojovala písíčka o své místo na slunci, protože článků o "nebezpečí notebooku v mužském klíně" najdeme z té doby opravdu hodně. Je ale fakt, že tenkrát jsme ještě neznali pojem "hoax".

Odpověď na otázku, zda nás práce s notebookem zbaví výkonných spermií, je jednoduchá. A negativní. Server The Verge nedávno promluvil s několika lékaři o plodnosti a všichni konstatovali, že neexistují žádné důkazy o tom, že by notebooky neplodnost způsobovaly.

Související…

Otužování: Posiluje imunitu, zmírňuje stres a zvyšuje plodnost
Klára Kutilová

Co se týče žen a jejich intimních partií, tak tam panuje klid hlavně kvůli tomu, že vaječníky jsou skryty uvnitř těla. Jedinou hrozbou tak může být nějaká ta mírná popálenina, pokud vás notebook opravdu hodně „hřeje“. Jak poznat, že se blíží nebezpečí? Jenže když se notebook rozpálí tak, že máte problém se ho dotknout, tak je opravdu nesmysl dávat si ho do klína.

Notebooky jsou už dál

Pro muže je situace ale přece jen komplikovanější. Lékaři říkají, že dokonce i mírná změna teploty (třeba jen o dva stupně) může vést k problémům s plodností. A studie z roku 2005 zjistila, že notebooky mohou zvýšit teplotu v klíně až o pět stupňů. Tam šlo ale o notebooky předpotopní a ty, jak si asi pamatujete, hřály dost.

Pro klid duše se doporučuje sedět u stolu nebo mít notebook položený na zkřížených nohách tak, aby se přímo nedotýkal intimních oblastí.

Pokud se o své zdraví a plodnost bojíte i teď, doporučuje se pro klid duše sedět u stolu nebo mít notebook položený na zkřížených nohách tak, aby se přímo nedotýkal intimních oblastí. Lékaři ovšem tvrdí, že jde o uměle vytvořený problém. No, stejně si dám teď zase na chvíli ten notebook na stůl.

foto: Profimedia, zdroj: Lifehacker

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...