fbpx

Problém není Zuckerberg, problém jste vy a já 1 fotografie
Ještě v roce 2010 byl Mark Zuckerberg zvolen časopisem Time Osobností roku. V dnešních dnech vycházejí na povrch jeho četné podezřelé obchody s daty uživatelů Facebooku.

Jak by šéf Facebooku, který s daty lidí kšeftoval už na univerzitě, nic nezmohl bez narcisismu lidí, kteří jeho síti o sobě rádi a dobrovolně řeknou vše.

Zveřejněno: 22. 3. 2018

Dobře tedy – Mark Zuckerberg je arogantní, bezohledná, hrabivá, narcistní zrůda. A nového je co?

Mark Zuckerberg a já jsme vedli nejednu srdečnou a upřímnou konverzaci. Začalo to před lety, když jsem si na naléhání ratolestí založil facebookový profil.

„Do jaké školy jsi chodil?“ zeptal se mě Mark.

„Co je ti po tom, Cukrberku?“ opáčil jsem (jestli to Mark a jeho algoritmy nezrušily, je odpověď v kolonce "studoval v" dodnes).

„Vyplň to. Ještě ti chybí 80 procent profilu,“ řekl Zuck.

„Fuck you, Cukrberku,“ odpověděl jsem – ale to z nějakých důvodů neprošlo.

Co ti je do toho?

Asi bych měl předeslat, že nejsem ten správný typ, kterému má Cukrberk nebo kdokoli jiný klást pitomé otázky soukromého charakteru. Patnáct let jsem žil bez občanského průkazu, protože to je přece bolševický výmysl, kdežto já jsem svobodný občan svobodné země. Fuck you, úřade.

Tím to nekončí. Kdykoli se mě manželka zeptá, kde jsem byl, dozví se zhruba totéž, co úřad. Kdykoli mám vyplnit formulář, dostanu záchvat zuřivosti. Před lety jsem se raději vrátil od italských hranic, než bych sděloval celníkovi, jestli mám s sebou dost peněz. Jsem podezřívavý vůči sdílené ekonomice – zejména pokud to znamená, že budu-li s Cukrberky tohoto světa sdílet své osobní informace, budu za odměnu s nimi moci sdílet i část své výplaty. 

Oni mi "věřej"...

Facebook mě našel akorát ve správné formě. Odmítl mi přijmout "Fuck you, Curkberku" jako odpověď na dotaz po místě narození, adrese školy, velikosti bot a čem všem ještě (podle mě je to jediná přijatelná odpověď). I zadal jsem do těch kolonek "Jebac" a "Mrdenovac", což jsou města, tuším v Rumunsku a Srbsku; každému s polovinou mozku je jasné, proč tam ta města jsou, a Zuckův algoritmický policajt přišel zkrátka.

Zlomový bod nastal, když se mě Mark zeptal na to, co podle mě dělají jiní lidé: „Prodává Petr Zavadil marihuanu?“ „Zná Tonda Janičku?“ a podobně. Můj do té doby lehce iracionální odpor dostal konkrétní a jednoznačnou formu: ta věc je zcela cynický projekt na dolování informací, umělé vyšroubování počtu kliků a poutání pozornosti.

O ničem, jako je Cambridge Analytica, jsem neměl ani ponětí; dost možná ta firma ještě ani neexistovala. Ale princip je stejný od prvopočátku, jak ukazuje přepis jedné Zuckerbergovy elektronické konverzace ještě z jeho univerzitních dob.

ZUCK: tak kdybys nekdy potreboval neco vedet o komkoli na harvardu,

ZUCK: staci rict

ZUCK: mam pres 4000 emailu, fotek, adres...

KOLEGA: coze!? jaks to udelal?

ZUCK: lidi mi to proste poslali

ZUCK: nevim proc

ZUCK: oni mi "verej"

ZUCK: zmrdi pitomi

Ačkoli jsem o té konverzaci neměl ani ponětí, za posledních pět nebo sedm let jsem byl na facebooku všehovšudy snad třikrát. Jednou jsem tam našel vzkaz od dávno ztracené teenagerské lásky; jiná návštěva mi dala dobrou práci; naposledy jsem se seznámil s prima muzikantem, na kterého bych jinak nejspíš nenarazil. Facebook umí být užitečný, ne že ne. Proto je nebezpečný.

Trhliny v Zuckerbergově fasádě

Zuckerberg byl mezitím mnohokrát přistižen při nekalosti.  Jednou uchvátí akcie své firmy způsobem hodným loupeživého barona; jindy falšuje statistiky, které prezentuje inzerentům; tu zapírá, že fixluje s údajně nezaujatým agregováním zpráv; ještě jindy lže o tom, jak navštívil tu či onu postiženou oblast, aby vypadal víc jako člověk a méně jako bankovní konto s křivým nosem.

Léta mu to procházelo. Narazil až teď, a to jen proto, že shodou okolností jeho hrabivost nahrála Donaldu Trumpovi v boji proti Hillary Clintonové. Najednou je všechno špatně. The Economist zjistil, že má Zuck problém s důvěryhodností; podobně jsou na tom třeba Bloomberg nebo Slate. Tim Berners-Lee, zakladatel internetu, dokonce řekl, že by měl Zuckerberg přenechat vedení firmy někomu, kdo je slušnější člověk.

Nelajkujte. Jen vás nebude mít nikdo rád

Nejde mi to na rozum. Cožpak je možné, že vás to všechny napadlo až teď? Co jste dělali celou dobu? Odpovídali Zuckerbergovi na všetečné dotazy? Posílali si vzkazy jeho messengerem? Lajkovali jako vzteklí?

Zuckerberg je, pravda, pro lidské soužití nebezpečnější než Trump. U amerického prezidenta vidíte na sto metrů, že máte před sebou neotesaného poživačníka, který prostě chce, abyste ho co nejvíce obdivovali (především pokud jste dáma). Zuckerberg nosí technofasádu, aby nebylo zjevné, že má skrupulí stejně málo jako Trump.

Čtěte také:
Už víme, jak Facebook dostal Trumpa do Bílého domu
Jeden Facebook vládne všem: Jak velký Mark utkal svou síť
Jaký typ facebookového uživatele jste? Slídil nebo exhibicionista?

Lidé to rádi spolknou, protože ona fasáda – Facebook a jeho lajky – funguje, jak má. Dovoluje každému, aby jejím prostřednictví byl, čím být chce, a dal tak nažrat svému vlastnímu narcismu. A v tom je ten skutečný problém, i kdyby byl Mark Zuckerberg bytostí sebehroznější.

foto: Profimedia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...