fbpx

Se známým hudebníkem a producentem o tom, zda se dá dnes s hudbou vyžít bez sociálních sítí a zda si hudebník může dovolit alespoň #denoffline

Zveřejněno: 10. 9. 2019

Nejdřív chtěl být akčním hrdinou, pak fotbalistou. Pak ovšem začal jezdit na skejtu a přemýšlel o tom, že jednou bude mít vlastní firmu s oblečením a svůj skateboardový videomagazín. No a od skejtu přes video už bylo blízko k muzice. „Od střední jsem si začal hudbu tvořit sám. A pak jsem všechny vlivy – vizuální, umělecké, filmové i hudební – spojil do jednoho. A teď je Paulie Garand vlastně jakási PR agentura.“

S českým raperem a producentem Pauliem Garandem, kterému před rokem vyšla již v pořadí šestá sólová deska, jsme se setkali v agentuře 2media v Pařížské ulici. Povídali jsme si o tom, proč je pro hudebního producenta užitečné být aktivní hned na několika sociálních sítích a jaké to je, když se vám nakonec někdo nabourá do e-mailu a ukradne vám všechny profily.

Když se chce dneska člověk proslavit v hudbě, jaká média nejvíc pomáhají?

Dostali jsme se do bodu, že ani televize, ani rádio, a dokonce ani Facebook z tebe neudělá tak velkou hvězdu jako Instagram, který teď, alespoň podle mého názoru, válcuje všechna ostatní média. A já mám ten portál hodně rád.

I mně se občas stane, že jsem zrovna s kamarády na večeři a potřebuji nahodit nový singl s grafikou, což mi zabere třeba i půl hodiny. Ale snažím se, aby z toho nebyla tradice.

Snažím se ho využívat jako své umělecké portfolio, kde svoje fanoušky informuji o všech novinkách – o koncertech, klipech, nových deskách... Podle mě to je neoddělitelná součást prezentace jakéhokoli dnešního moderního umělce.

O svůj profil se staráš sám?

Ano a snažím se, aby to bylo přirozené. Zároveň má můj profil i určitou marketingovou strukturu. Beru ho mimo jiné jako takovou pozvánku pro lidi na různé události. Dřív to fungovalo tak, že jsi na profil mohla něco „nahodit“ v jakýkoli den i hodinu, a viděli to všichni.

garand koncert

Spolupráce se značkami ke hraní patří, říká Paulie Garand


Teď, když chceš, aby to mělo zásah, musíš řešit i hodinu a také to, aby tam byl vidět tvůj obličej. Nedávat tolik tagů. Je fakt úlet, že se to každý půlrok mění a ty se musíš pořád učit fungovat s těmi novými pravidly.

Nekomentují ale občas lidi negativně to, že máš na profilu reklamy?

Samozřejmě, ale tam jde o to, že ti lidé nejsou v mojí kůži. Nevědí, jak to chodí, a nevědí, že kdybych tohle nedělal, nemohl bych ani hrát a dál se vyvíjet. Prostě spolupráce k tomu patří nebo i prodej merche. A myslím, že jsem jeden z interpretů, který to dělá naprosto nenásilnou formou. Nejsem chodící billboard a nikdy nebudu.

Co všechno ze svého soukromí na Instagramu ukazuješ?

Do instastories dávám i fotky z rodinných oslav, z Vánoc, z výletů i delších cest. Ale do feedu dávám jen ty nejlepší momenty a fotogenické fotky. Fotografie a film byly vždycky moje koníčky. Baví mě, když tyhle věci mají styl, takže řeším i vizuální stránku.

Myslíš, že by Paulie Garand, jak ho známe, mohl existovat v dnešním světě technologií i bez sociálních sítí?

Já si myslím, že bych si k lidem dokázal najít cestu i jinak. Každopádně přiznávám, že sociální sítě mi hodně pomohly… Nejdřív Facebook, YouTube, teď Instagram.

Svět internetu nás každopádně hodně ovlivňuje. S Flowee teď 21. září pořádáme druhý ročník akce #denoffline, během níž se mají lidi alespoň na 24 hodin „odpojit“. Jak téma závislosti na sociálních sítích vnímáš?

Na nové desce Dank mám hned dva tracky, které se tomuhle problému věnují. Jmenují se Past I. a II. Vím, že jsem chycený v pasti, a mnohdy bych se měl věnovat jiným věcem, nic bych tím neztratil. Ale naštěstí mám v tomhle pořád poměrně velkou sebereflexi a nadhled.

Paulie Garand (31)

Liberecký rodák Paulie Garand (vlastním jménem Pavel Harant) je český raper a producent. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Jablonci nad Nisou, Technickou univerzitu v Liberci (obor Digitální média a vizuální komunikace) a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně (obor Režie a scenáristika). Doposud Paulie vydal šest sólových alb – Harant (2010), V hlavní roli (2012), Molo (2014), Boomerang (2015), Nirvana (2017) a DANK (2018).

Když jdu někam do společnosti, nechci 80 procent času trávit nad mobilem, ale debatou s lidmi kolem. Jasně, i mně se občas stane, že jsem zrovna s kamarády na večeři a potřebuji nahodit nový singl s grafikou, což mi zabere třeba i půl hodiny. Ale snažím se, aby z toho nebyla tradice.

Je něco, co ti na Instagramu vadí?

Někdy je tam vidět strašný kalkul a taková „slizkost“. Třeba když víc zafunguje polonahá fotka s nějakým plytkým komentářem než fotka s vyprodaným klubem a popisem emocí, co to pro interpreta znamená a kam třeba příští víkend zamíří. Také jsou tam překroucené statistiky, to všechno se pořád může zneužívat. A bohužel, občas i nějaké s prominutím hloupé modelky mají víc sledujících než opravdoví umělci. 

Tvoji fanoušci vědí, že se sociálními sítěmi máš ty sám i jednu hodně negativní zkušenost…

Jo, díky tomu, že se mi někdo naboural do e-mailu, mi byly odcizeny profily na Instagramu, Twitteru i Facebooku. Česká policie zatím není ve fázi, že by brala tyhle případy vážně. Takže jen díky vlastní iniciativě jsem naštěstí po 14 dnech pachatele dopátral, a ukázalo se, že je to nemocná osoba, která má problémy s vlastní identitou. Neumí žít vlastní život, proto fotky krade ostatním a vytváří si vlastně takový „fejkový“ profil, který vypadá dost věrohodně.

Stalo se tohle i někomu z tvého okolí?

Jo, několika lidem, které znám, byl takto profil odcizen. Jednu dobu v tom hodně měli prsty nějací hackeři z Arábie. A několika dalším známým napadl profil ten samý člověk jako mně.

Získal jsi to zpět?

Naštěstí ano. Je fajn, že Instagram schraňuje historii fotek, takže mi byl obnoven celý profil. Jen Twitter jsem musel začít znovu.

Bylo to pro tebe v nějakém smyslu ponaučení?

Jasně, je tam důležité si co nejlíp zabezpečit mail, a kde to jde, dělat dvoufázové ověření. A v mém případě mít i co nejvíc verifikací profilů, aby se daly vymáhat zpět. Každopádně na sociální sítě jsem nezanevřel a doufám, že už se to nebude opakovat.

Související…

Andy Coconut: Rodiče tráví na telefonu stejně času jako my. Naučily jsme je to
Tereza Hermochová

foto: Michaela Cásková a 2media, zdroj: Paulie Garand

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...