fbpx

Jak se nástroj na psaní stal ultimátním způsobem pro předávání poznámek a vzkazů ve školní třídě

Zveřejněno: 28. 3. 2019

Když děti na amerických základkách a středních školách chtějí říct při vyučování něco kamarádovi ve třídě, nenapíší to na papírek a nehodí přes uličku mezi lavicemi. Místo toho použijí Google Docs. Předávání rukou psaných vzkazů už nefrčí a vzhledem k tomu, že jsou pedagogové zvyklí na to, že jejich svěřenci využívají při studiu notebook, slouží technologie a online nástroje nejenom k poznámkám z hodiny, ale také ke klábosení se spolužáky za zády učitelů.

Američtí teenageři (a nejen ti) jsou mazaní. Když nesmějí používat chytrý telefon, pomohou si prostředkem, který mají po ruce. A jde vlastně o povolenou studijní pomůcku. V online textovém editoru jde i chatovat a mnozí učitelé to ani netuší. Znáte to, jde o takové ty komentáře vyskakující napravo, když chcete k nějaké pasáži z dokumentu napsat svoji poznámku.

Žáci si prostě vytvoří sdílený dokument, k jehož komentování je možné přizvat třeba celou třídu.

Konverzace v takovém komentáři je pak záložní varianta, když máte zakázané různé messengery a chatovací aplikace. Když náhodou zahlédne displej učitel, většinou se domnívá, že si student dělá poznámky. Když už se náhodou přiblíží a může si text přečíst, stačí rychle kliknout na tlačítko „Resolve“ a celé vlákno s diskuzí zmizí.

Proti rodičům

Žáci si prostě vytvoří sdílený dokument, k jehož komentování je možné přizvat třeba celou třídu. Na konci hodiny může být dokument smazán nebo všechny komentáře „vyřešeny“. Nevýhodou tohoto přístupu je fakt, že z konverzace na rozdíl od té papírové nic nezbude.

chat 730627735

Notebook je už v Americe standardním nástrojem výuky. Jenže chatovat se dá už skoro ve všem. I ve Wordu...


Studenti si soubory neukládají, proč taky. Přijdou ale o ten skvělý pocit, když jim někdo na třídním srazu po dvaceti letech ukáže papírek s vyznáním lásky nebo komiks dehonestující třídní profesorku.

Hodiny strávené u dokumentu tedy ještě nemusejí znamenat, že se studentík zabýval věcmi do školy.

Chatování prostřednictvím Google Docs není jenom fintou na učitele, ale také trik při boji s rodiči. Ti si mohou myslet, že když jejich ratolesti datlují nějaký dokument, jistě pracují na seminární práci do školy. Pravda je jinde, to se právě rozjíždí debata, která nemá se školou mnoho společného. A mimochodem, jedno vlákno na Redditu ukazuje, že se tímto způsobem dá celkem šikovně obejít i zákaz sociálních sítí od rodičů.

Pro tajné klábosení

Ve sdíleném dokumentu je možné klábosit, plánovat akce, pomlouvat učitele a jistě i šikanovat slabšího. Post na blogu služby Bark, která se zabývá řekněme rodičovským dohledem nad telefonem a komunikací dětí, upozorňuje rodiče na to, že hodiny strávené u dokumentu ještě nemusejí znamenat, že se jejich studentík zabýval věcmi do školy.

Související…

Zrušte Messenger Kids, vyzývají Zuckerberga odborníci na dětskou psychiku
Jaromír Hasoň

Jakýkoliv software pro spolupráci je dobrý pro tajnou komunikaci, nejenom ten od Googlu. Stejně poslouží i online verze Wordu, nebo prográmky na pořizování poznámek, jako jsou OneNote nebo Evernote. Zatímco děti ze základních a středních škol si tento komunikační hit užívají, vysokoškoláci ho opouštějí a vzpomínají na něj s nostalgií. Přece jen už není třeba, aby šili boudy na učitele a rodiče, a s láskou vzpomínají, že vzkaz na papíru poslali někomu naposledy v páté třídě.

foto: Shutterstock, zdroj: The Atlantic

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...