fbpx

Seznam velmi zákeřných ransomwarů je poměrně dlouhý a pasovat jeden z nich za nejnebezpečnější není snadné. I tak lze ale s jistotou jako jeden z nejhorších označit WannaCry

Zveřejněno: 3. 8. 2020

Po světě řádí covid-19, ve virtuálním prostředí úplně jiné viry. Mohlo by se snad vašemu počítači přihodit něco horšího? Bohužel ano. Počítačové viry sice většina uživatelů vnímá jako největší hrozbu, ale minimálně na stejné, ne-li vyšší úrovni je ransomware (setkáte se s ním i pod názvy rogueware či scareware). Že jste se s ním nikdy nesetkali a vůbec netušíte, co vám může způsobit?

V následujících řádcích najdete vše, co by vás mohlo o vyděračském softwaru zajímat. Samozřejmě včetně postupu, jak svá data efektivně chránit.

První zaznamenaná vyděračská hrozba přišla od vědce

Kde se zrodil první ransomware, sice není zcela jasné, nicméně první doložený případ vyděračského útoku pochází z roku 1989. Stál za ním evoluční biolog Joseph L. Popp (mj. vystudovaný na Harvardu), který poslal účastníkům mezinárodní konference o AIDS 20 000 disket s označením, že se jedná o vstupní informace na téma nevyléčitelné nemoci.

Doktor Popp byl pak náhodně zatčen, ale zůstal nepotrestán. Kvůli psychickým potížím nebyl schopen předstoupit před soud.

Poppův ransomware způsobil v počítačích účastníků konference pořádné pozdvižení. Po 90 rebootech skryl složky a zašifroval jména souborů. Uživatelé však dostali „velkorysou“ nabídku. Přístup k datům mohli získat zpět za 189 USD zaslaných do poštovní schránky v Panamě. Doktor Popp byl pak náhodně zatčen, ale zůstal nepotrestán. Kvůli psychickým potížím nebyl schopen předstoupit před soud. Jeho advokát o něm prozradil, že na hlavě začal nosit lepenkovou krabici jako ochranu před radiací.

Nejnebezpečnější ransomware? Momentálně WannaCry

Seznam velmi zákeřných ransomwarů je poměrně dlouhý a pasovat jeden z nich za nejnebezpečnější není snadné. I tak lze ale s jistotou jako jeden z nejhorších označit WannaCry. Vyděračský software napadá počítače s operačním systémem Microsoft Windows a momentálně je považován za nejagresivnější a nejničivější. Od 12. května nakazil více než 250 000 počítačů ve více než 150 zemích světa. Největší potíže nadělal v Rusku, Indii, na Ukrajině a Tchaj-wanu. Autor ransomwaru „vydělal“ balík. Jen za prvních pět dní mu oběti poslaly přes 70 000 USD.

Nebrouzdejte na podezřelých webových stránkách a vždy zvažte, zda je bezpečné otevřít přílohu v e-mailu od neznámého odesílatele.

WannaCry si za navrácení zašifrovaných dat žádá 300 USD v kryptoměně Bitcoin. Pokud vyděrač nedostane peníze do tří dnů, výkupné zvýší na 600 USD a lhůtu splatnosti prodlužuje na týden. Ransomware se v současnosti stále šíří a počet napadaných počítačů roste exponenciálně. Kromě osobních počítačů nadělal velké škody i v zařízeních velkých organizací a nadnárodních firem.

Jak se útoku ransomware vyhnout?

Představte si, že si vytáhnete z tašky na notebook svůj pracovní nástroj a krátce po startu na vás vyskočí požadavek k úhradě nemalé částky, jinak se už nikdy nedostanete ke svým drahocenným souborům. Dostanete na výběr – buď vyděrači zaplatíte, nebo o data přijdete. Vaše fotky, dokumenty i záložky stránek, kde právě probíhají slevy na elektroniku v domácnosti, a další více či méně důležité věci, budou nenávratně pryč.

Na potenciální hrozbu se naštěstí můžete připravit v předstihu. Ne nadarmo se říká, „kdo je připraven, není překvapen“ a proti ransomwaru nemusíte být bezradní, pokud:

● budete pravidelně zálohovat data (jednu zálohu vždy udržujte v offline režimu),
● nezapomenete průběžně aktualizovat operační systém a používané aplikace,
●si opatříte komplexní internetovou ochranu (tzn. antivirový systém s vrstvou ochrany proti ransomwaru).

Za ransomwarem obvykle stojí velmi zkušení programátoři, kteří vyděračské viry rozesílají e-mailem, infikují jimi webové stránky i aplikace. Buďte proto ostražití, nebrouzdejte na podezřelých webových stránkách a vždy zvažte, zda je bezpečné otevřít přílohu v e-mailu od neznámého odesílatele. Kvalitní antivirový program by měl hrozbu detekovat a zabránit škodlivému softwaru v zašifrování dat.

Související…

Konference Dítě v síti propojila byznys, politiku, data a influencery
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: ESET

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...