fbpx

Nedostatek moderátorů či editorů obsahu chtějí sociální sítě řešit nasazením systémů postavených na umělé inteligenci. Není to ideální řešení, ale asi lepší než nic

Zveřejněno: 2. 5. 2020

Sociální sítě byly zaplaveny podvody, konspiračními teoriemi a nepravdivými informacemi o koronaviru. Ohnisko šíření viru bylo spojováno například se zaváděním 5G sítě, další výmysl obsahoval popis nehody v jednom z čínských výzkumných center a samozřejmě nechyběly ani báchorky o tom, že epidemie je šířena proto, aby na patentech souvisejících s léčením vydělali Rotschildové.

Nebezpečnější než konspirační teorie jsou ale zavádějící lékařské rady, i když jsou možná míněny s dobrými úmysly. Falešné zprávy třeba tvrdí, že virus neinfikuje děti a že infekce je zničena při teplotách nad 27 °C. Tyto dezinformace si na sociálních sítích čtou stovky tisíc lidí a bylo by s podivem, kdyby jim určitá část konzumentů neuvěřila. Pokud by se lidé těmito nesmyslnými radami řídili, jde jim doslova o život.

Provozovatelé: Pracujeme na tom

Technologické firmy pod tlakem vlád a lékařských odborníků zvyšují své úsilí v boji proti dezinformacím. Společnosti Google, Facebook, Microsoft, Twitter, YouTube, Reddit a LinkedIn nedávno vydaly společné prohlášení, v němž oznámily, že spolupracují na řešení problému. Ale s rostoucím náporem dezinformací musejí technologičtí giganti zároveň posílat své zaměstnance domů, protože s tím množstvím zkrátka už nic neudělají, a jejich úsilí je pořád závislejší na umělé inteligenci.

Zvýšená závislost na automatizovaném moderování povede k nespravedlivému odstranění větší části obsahu.

Lidští moderátoři obsahu jsou tak nahrazováni systémy umělé inteligence a třeba Facebook tvrdí, že ztráta lidských recenzentů povede firmu ke zvýšení závislosti na proaktivní automatické detekci obsahu v jiných oblastech, jednat se bude třeba o násilný obsah.

Ponoukání k dezinformacím

Google, YouTube a Twitter varovaly, že zvýšená závislost na automatizovaném moderování povede k nespravedlivému odstranění větší části obsahu a že proces odvolání těch, jejichž statusy budou nespravedlivě vymazány, může být nyní také pomalejší.

Mohlo by to dokonce vést k dalším dezinformacím, pokud ti, kteří jsou nespravedlivě odstraněni, budou například tvrdit, že byli zablokováni z politických důvodů.

Související…

Proč i chytří lidé věří fake news? Protože si umějí dezinformace obhájit
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: TheNextWeb

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...