fbpx

Vynálezce webu Tim Berners-Lee: Internet neslouží ženám dobře 1 fotografie
Vynálezce webu Tim Berners-Lee

Podle Tima Bernerse-Leeho je internet skvělý nástroj, který může pomáhat i v době koronaviru. Ale nesmí se definitivně stát mediálním kanálem nenávisti

Zveřejněno: 9. 7. 2020

Ženy a dívky čelí rostoucí vlně online napadání, sexuálnímu obtěžování, nevhodným zprávám a diskriminaci. A díky tomu se web stává nebezpečným místem, varuje Sir Tim Berners-Lee. Vynálezce webu uvedl, že nebezpečný trend online zneužívání žen končí například jejich odchody z práce, nucenými změnami škol, narušením vztahů a v konečném důsledku vede k potlačování svobody vyjadřování. Web podle něho pro ženy a dívky zkrátka nefunguje dobře.

„Svět dosáhl významného pokroku v oblasti rovnosti žen a mužů díky neustálému úsilí angažovaných aktivistů,“ napsal Berners-Lee v otevřeném dopise, který připomněl 31. narozeniny webu. „Jsem však vážně znepokojen tím, že online napadání, kterému čelí ženy a dívky, zejména ty jiné barvy pleti či sexuální orientace a dalších marginalizovaných skupin, ohrožuje tento pokrok.“

Na záchranu webu

Varování přichází rok poté, co Berners-Lee vyhlásil Contract for the Web, globální akční plán na záchranu webu před silami, které se snaží dostat svět do digitální dystopie. Cíle dokumentu nemohou být dosaženy, aniž by se zabývaly nesprávným používáním a zneužíváním online prostředí. „Je na nás všech, aby web fungoval pro každého,“ uvádí se v dopise. „To vyžaduje pozornost všech, kteří utvářejí technologie, od generálních ředitelů a inženýrů po akademiky a veřejné činitele.“

Podle průzkumu nadace Bernerse-Leeho zažila online vyhrožování více než polovina mladých žen.

Berners-Lee zdůrazňuje tři oblasti, které vyžadují naléhavou pozornost. Zaprvé je tu digitální propast, která udržuje více než polovinu světových žen v režimu offline. Hlavně proto, že technologie jsou příliš drahé a ženy nemají přístup k potřebné technice nebo jim chybějí potřebné dovednosti. Druhou je online bezpečnost, podle průzkumu nadace Bernerse-Leeho zažila online vyhrožování více než polovina mladých žen, a to včetně sexuálního obtěžování a sdílení soukromých obrázků bez jejich souhlasu.

Drtivá většina dívek a žen si přitom myslí, že se problém zhoršuje. Třetí hrozba pochází ze špatně navržených systémů umělé inteligence, které zhoršují diskriminaci. Aktivistky, které se to snaží změnit, jsou nevybíravě napadány, mnohdy organizovaně. A jejich názory jsou ignorovány.

Internetem proti koronaviru

Berners-Lee uvedl, že šíření koronaviru ukázalo, jak naléhavé je jednat. Protože jsou pracoviště a školy zavírány, měl by být právě web záchranným lanem, které lidem umožní pokračovat v práci a vzdělávat děti. Vyzval společnosti a vlády, aby tento rok řešily zneužívání online jako nejvyšší prioritu.

Je třeba shromáždit a zveřejnit více dat o zkušenostech žen, zatímco produkty, pravidla a služby by měly být navrženy právě na základě údajů a zpětné vazby od žen k jejich prospěchu. Nakonec Berners-Lee vyzval vlády, aby posílily zákony, které přičítají osobám páchajícím online zlo odpovědnost, a veřejnost aby se ozvala, kdykoli se stane svědkem online zneužívání.

Související…

Co o nás na internetu všechno vědí? Mluvili jsme s nejvyšším šéfem Avastu
Jan Müller

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...