fbpx

Můžeme po sobě ještě zamést digitální stopu? Sedm rad, jek nenechat data napospas 1 fotografie
Každé tři měsíce je dobré po sobě zamést v online světě vlastní datové stopy.

Přečtěte si sedm kroků, které vás povedou k jarnímu datovému detoxu

Zveřejněno: 12. 5. 2021

V období jara je ideální čas dopřát detox i našim mobilům, počítačům a dalším chytrým mašinkám. Nabalila se na ně totiž spousta našich osobních dat. Když si po sobě zameteme digitální stopu, nebudou mít marketingoví lovci dat, najatí firmami a institucemi všeho druhu, tak lehkou práci. Online lidé, bděte! Nezapomínejme, že po sobě každý den zanecháváme data, která o nás říkají i to, co fakt nechceme, aby někdo věděl. Informují o našich denních trasách za poslední pětiletku, o milencích a milenkách, o tajných bolech, choutkách či nemocech...

Naštěstí existuje manuál z dílny Myshadow.org, který radí, co všechno pro datový detox udělat. Je to čtení na několik hodin, ale Flowee shrnulo vše podstatné do sedmi bodů.

7 detoxikačních kroků 

  1. Navštivte Myactivity.google.com. Po kliknutí na časovou osu se objeví mapa se všemi místy na Zemi (ale i v nebi), kde vás Google jako klienta (stačí e-mail a prohlížeč) identifikoval. Vypněte polohu. Smažte každou položku z minulosti, jež je vám nepříjemná.
  2. Smažte celou historii vyhledávání. Kdykoli budete hledat něco citlivého, otevřete odteď na svém prohlížeči anonymní okno, případně použijte některý z konkurenčních prohlížečů (DuckDuckGo či StartPage).
  3. Přejmenujte svůj smartphone. Často se (třeba ty od Applu) jmenují stejně jako majitel a křičí identitu svého jmenovce všude, kde se přihlásíte na wi-fi či přes bluetooth. Přejmenujte ho třeba na Pepu nebo Fifi.
  4. Vypněte wi-fi i bluetooth, kdykoli je nepoužíváte, šetří to mimo jiné baterku. A nebojte se občas vypnout i mobilní data. To samé platí pro polohové služby. Následně smažte všechny aplikace, jež jste v posledních dvou týdnech nepoužili, dají se vždy znovu stáhnout. Počet společností, jež o vás sbírají data, se právě teď snížil na zlomek.
  5. Navštivte Facebook a vymažte všechny fotky, kde jste otaggováni. Učiňte totéž pro své přátele. Případný špion to má od této chvíle mnohem těžší. Odlogujte svůj prohlížeč od sociálních sítí i e-mailových účtů a zbavte ho trackerů a cookies. Chvíli to bude bolet (přestanou se objevovat předvyplněné kreditky a hesla k účtům), ale to jsou právě ony toxiny, jichž se potřebujete zbavit!
  6. Navštivte historii na facebooku a smažte staré komentáře a posty. Ztížíte tím do budoucna práci různým společnostem, které už nyní umí odhadnout vaši bonitu nebo povahovou charakteristiku podle stylu psaní. Nevěříte? Britská pojišťovna Admiral předloni vyvinula algoritmus, který zjišťuje, jaká slova často používáte. Tak například ví, že časté používání slov typu "vždycky" nebo "nikdy" na úkor "možná" a také shluky vykřičníků (!!!) ukazují, že zřejmě budete agresivní řidič.
  7. Zameteno a uklizeno? Opakujte proceduru každé tři měsíce.

Související…

Online jako dobrý sluha: Jak krotit děti u obrazovek během koronakrize?
Jan Handl

foto: Pexels.com, zdroj: MeAndMyShadow

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...