fbpx

Profesorka, jež byla u výzkumu AstraZenecy: Další pandemie může být smrtelnější 2 fotografie
zdroj: Profimedia

Sarah Gilbertová, profesorka Oxfordské univerzity, která se podílela na vývoji britské vakcíny proti covidu, varuje: Buďme připraveni na daleko horší věci, které nás v budoucnu čekají

Zveřejněno: 19. 2. 2022

Pandemie koronaviru prozatím zabila více než 5 milionů lidí na celém světě a zdaleka to není finální účet, který nám vystavila. Alespoň to tvrdí profesorka Sarah Gilbertová z Oxfordské univerzity, jedna z těch, kteří se podíleli na vývoji vakcíny AstraZeneca. Příští hrozby mohou být navíc podle ní daleko horší, zvláště kvůli zmutované variantě omikron.

Varianty omikron se britská vláda bojí natolik, že od posledního listopadového dne výrazně zpřísnila pravidla pro cestování. V neděli 5. prosince večer bylo v Británii už 246 zjištěných případů varianty omikron, což je o polovinu víc, než země měla ve statistikách v sobotu.

Tohle není naposled, co virus ohrožuje naše životy a živobytí.

Gilbertová promluvila v BBC ve vědeckém pořadu profesora Richarda Dimbleyho. Uvedla, že nová koronavirová varianta omikron může nést takové mutace spike proteinu, „v důsledku nichž mohou být protilátky, jež jsme si vytvořili díky vakcíně nebo díky dosavadní infekci jiných variant, než je omikron, méně účinné při prevenci infekce“. Zároveň však uvedla, že snížená ochrana před infekcí „nemusí nutně znamenat sníženou ochranu před závažným onemocněním a smrtí“.

Bude příští ještě horší?

Profesorka Gilbertová také konstatovala, že dokud nebude o variantě omikron dostupných více informací, tak by lidé měli být maximálně opatrní. „Dokud nebudeme vědět více, měli bychom být obezřetní a přijmout opatření ke zpomalení šíření nové varianty. Není to naposledy, co virus ohrožuje naše životy a blahobyt. A je potřeba si uvědomit, že ten příští by mohl být ještě horší.“

dame sarah gilbert barbie profimedia 0625267821

Sarah Gilbertová s panenkou Barbie, kterou na její počest vytvořila firma Mattel (zdroj: Profimedia)


„Spike protein varianty omikron obsahuje mutace, o nichž je již známo, že zvyšují přenosnost viru,“ řekla Gilbertová a vyzvala k tomu, aby se z vakcín a očkování stala během pandemie norma. Podle Gilbertové by totiž další pandemie mohla být ještě nakažlivější, smrtelnější a mohla by způsobit mnohem větší škody jak na zdraví obyvatel, tak v ekonomice.

„Nemůžeme připustit situaci, kdy projdeme vším, čím jsme si prošli, a pak zjistíme, že kvůli obrovským ekonomickým ztrátám, které jsme utrpěli, stále chybí finanční prostředky na pandemickou připravenost. Stejně jako investujeme do zbrojení, zpravodajských služeb a diplomacie na obranu proti válkám, musíme investovat do lidí, výzkumu, výroby a institucí na obranu proti pandemiím,“ dodala Gilbertová.

Sarah Gilbertová, která byla letos oceněna britským šlechtickým titulem Dame (obdoba mužského Sir), pracuje na vývoji vakcíny Oxford AstraZeneca od začátku roku 2020, kdy byl poprvé potvrzen covid v Číně. Ocenění titulem Dáma je již druhou poctou, které se Sarah Gilbertové dostalo. Firma Mattel totiž uvedla na trh panenku Barbie, kterou vymodelovala právě podle ní.

Související…

Nejen moderní vakcíny. Proti covidu mohou pomoct i tradiční antidepresiva
Kateřina Hájková

foto: Profimedia, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...