fbpx

Nový hit covidových šmejdů: Od následků nemoci prý uleví čištění krve 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Tisíce lidí podnikají dlouhé cesty a platí obrovské částky za zákrok, u kterého se neprokázalo, že by byl při dlouhotrvajících příznacích covidu účinný

Zveřejněno: 19. 7. 2022

Ačkoli se většina lidí z boje s koronavirem plně zotaví, relativně významná část nakažených bojuje s jeho dlouhotrvajícími a někdy značně vysilujícími příznaky. Zažívají stav, kterému se říká dlouhý covid. Odhady, kolik procent pacientů dlouhý covid postihne, se značně liší. Výzkum amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zveřejněný v červnu 2022 však odhalil, že je to až jedna pětina nakažených. Vzhledem ke stovkám milionů hlášených případů onemocnění covid-19 po celém světě tedy i skromnější odhady naznačují, že trvalými následky trpí desítky milionů lidí.

Přestože tito pacienti vyhledávají účinnou péči, mnoho z nich zjišťuje, že dosáhnout úlevy není zdaleka tak jednoduché, jak si možná mysleli. Možností léčby je totiž velmi málo, a pokud už jsou, stojí se na ně dlouhé fronty. Na řadu tak přicházejí šarlatáni, kteří nabízejí neověřené produkty a léčbu za obvykle přemrštěné ceny. Je to osvědčený model. Mezi soucitnými frázemi dští síru na moderní medicínu, pranýřují „bezcitné lékaře” a vysmívají se pomalému tempu a vysokým cenám klinických studií. Díky pokoutně získané důvěře pak draze prodávají neověřené léčebné postupy a falešnou naději.

V USA se už zprávy o takových neověřených léčebných postupech množí. Jedná se zpravidla o doplňky stravy, vitaminy, infuze, půsty, ozonoterapie a další. British Medical Journal v červenci 2022 zveřejnil zprávu o trendu tzv. „čištění krve”, za kterým cestuje stále rostoucí počet pacientů na soukromé kliniky na Kypru, v Německu a Švýcarsku.

Nákladná očista

Aferéza je zavedená léčebná metoda, ale používá se k léčbě specifických stavů filtrováním známých problematických složek krve, jako je např. LDL (lipoprotein o nízké hustotě) u lidí s vysokou hladinou cholesterolu, nebo odstraňování zhoubných bílých krvinek u lidí, kteří trpí leukémií. Problém je v tom, že účinnost aferézy nebyla u dlouhotrvajících příznaků covidu nikdy potvrzena.

Zaplatila přes 60 tisíc dolarů za léčbu, která kromě aferézy zahrnovala například vitamínové infuze, hyperbarickou kyslíkovou léčbu a další metody. Po dvou měsících pobyt na klinice pro jeho naprostou neúčinnost ukončila.

Zdá se, že u covid pacientů se aferéza používá k odstranění nejrůznějších složek krve, které mohou, ale také nemusí potíže způsobovat. Patří mezi ně právě LDL a zánětlivé molekuly, což je strategie původně určená k léčbě lidí s kardiovaskulárním onemocněním.

Beate Jaegerová, vedoucí Lipidového centra v německém Mühlheimu, předpokládá, že krev lidí, kteří trpí dlouhým covidem, je příliš viskózní a obsahuje krevní sraženiny (tromby). Předpokládá, že ředění krve pomocí léků a aferézy může zlepšit mikrocirkulaci a celkový zdravotní stav. Neexistují však žádné důkazy, že je tato hypotéza správná nebo že je léčba účinná. Když se Jaegerová pokusila svou hypotézu publikovat v německém lékařském časopise, byla odmítnuta.

Robert Ariens, profesor cévní biologie na Lékařské fakultě Univerzity v Leedsu, považuje zavedení aferézy jako léčebného postupu dlouhého covidu za předčasné. „Pokud neznáme mechanismy, na základě kterých se mikrotromby tvoří, a nejsme si jisti, že jsou příčinou onemocnění, aplikace takové léčby není bez rizika. Jak aferéza, tak i používané antikoagulační léky totiž mohou způsobit různé zdravotní komplikace, například krvácení,“ uvedl pro British Medical Journal.

Hořká zkušenost

Beate Jaegerová však přesto vyjádřila hluboké rozhořčení nad „dogmatismem” v medicíně a tvrdí, že na své klinice léčila pacienty, jejichž zdravotní stav se díky její léčbě rapidně zlepšil. „Když vidím dítě na vozíku, které rok trpí, raději léčím a nečekám na stoprocentní důkazy,“ uvedla. A Jaegerová není sama. Aferézu pro léčbu dlouhého covidu začaly nabízet i další kliniky. A i ty nacházejí své pacienty.

Gitte Boumeesterová z Nizozemí tak zoufale toužila po úlevě od příznaků covidu, že zaplatila více než 60 tisíc dolarů (téměř všechny své úspory) za léčbu na Kypru i přes to, že registrační formulář, v němž prakticky přijala plnou odpovědnost za výsledek léčby, byl plný pravopisných chyb a nedokončených vět.

Na kyperské klinice pak podstoupila sérii léčebných postupů, které kromě aferézy zahrnovaly například vitamínové infuze, hyperbarickou kyslíkovou léčbu, aplikaci antikoagulancií, které snižují srážlivost krve, a hydroxychlorochinu, který je už notoricky známý tím, že proti covidu neúčinkuje. Po dvou měsících léčby a totálním vyčerpání svého bankovního účtu však nezaznamenala žádné zlepšení, a tak se, bohatší o jednu hořkou zkušenost, rozhodla pro ukončení pobytu.

„Myslím, že by měli více zdůrazňovat experimentální povahu léčby zejména proto, že je tak drahá,“ uvedla později Boumeesterová. „Než jsem se k tomu upsala, tušila jsem, že výsledek je nejistý, ale všichni na klinice jsou tak pozitivní, že tomu začnete věřit také a začnete doufat.“

Související…

Děti, jež jsou alergické na potraviny, covid tak snadno nechytí. Neví se proč
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Wired

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...