fbpx

Milionům lidí s očními chorobami hrozí, že ve vyšším věku onemocní demencí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Lidé s makulární degenerací, šedým zákalem a dalšími očními chorobami, které související s diabetem, jsou podle výzkumu vystaveni většímu riziku, že se budou jako senioři potýkat s demencí

Zveřejněno: 20. 9. 2021

Porucha zraku může být jedním z prvních příznaků onemocnění, které by mělo do roku 2050 postihnout více než 130 milionů lidí na celém světě. Už dřívější vědecký výzkum naznačil, že by mohlo existovat spojení mezi nemocemi, které způsobují zhoršení zraku, a kognitivní poruchou. Výskyt těchto stavů se zvyšuje s věkem, stejně jako výskyt cukrovky, vysokého krevního tlaku, srdečních chorob, deprese a mrtvice. To jsou všechno rizikové faktory pro demenci. Doposud ale nebylo jasné, jak jsou oční problémy s vyšším výskytem spojené.

Vědci nově zjistili, že věkem podmíněná makulární degenerace, šedý zákal a oční onemocnění související s diabetem, jsou spojeny se zvýšeným rizikem demence. Dokazuje to nová studie publikovaná v British Journal of Ophthalmology.

O 26 % vyšší riziko

Výzkumníci sesbírali zdravotní data od 12 364 dospělých Britů ve věku 55 až 73 let. Účastníci studie byli vyšetřeni v roce 2006 a znovu v roce 2010, dále byl jejich stav sledován až do roku 2021.

Ve studii bylo zdokumentováno více než 2 300 případů demence.

Podle mezinárodního týmu odborníků vedeného akademiky z Guangdong Eye Institute v Číně bylo ve studii zdokumentováno více než 2 300 případů demence. Po posouzení zdravotních údajů vědci zjistili, že osoby s věkem podmíněnou makulární degenerací mají o 26 % vyšší riziko vzniku demence. Ti s šedým zákalem měli o 11 % vyšší riziko a lidé s diabetem souvisejícím očním onemocněním měli o 61 % vyšší riziko. Zelený zákal naopak nebyl spojen s významným zvýšením rizika onemocnění demencí.

Pacienti se více zapojují

Vědci také zjistili, že i u lidí s onemocněním včetně cukrovky, srdečních chorob, mrtvice a deprese je rovněž častěji diagnostikována demence. Riziko bylo nejvyšší u lidí s jednou z těchto diagnóz, kteří měli také nějakou formu očního onemocnění.

Výzkum Alzheimer’s Research UK uvádí, že ochota veřejnosti zapojit se do lékařského výzkumu je na historickém maximu. Podle průzkumu tisícovky dospělých v Anglii, Skotsku a Walesu zmíněná organizace uvedla, že 29 % dospělých s větší pravděpodobností zvažuje zapojení do lékařského výzkumu kvůli pandemii koronaviru. Zapojit se do výzkumu demence je nyní ochotno 69 % lidí, ve srovnání s 50 % zájemců před rokem. Změna přístupu veřejnosti je pro vědce dobrou zprávou, budou mít totiž k dispozici více dobrovolníků pro své studie, což přispěje k jejich lepší vypovídací hodnotě o zdraví celé populace.

Související…

Psychoterapeutka: Za alzheimera mohou chronický stres i chytré technologie
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...