fbpx

Espresso je malé, silné a chuťově vyvážené. Cappuccino je založené na vynikající mléčné pěně a hodí se především k snídani. Poradíme vám, jak si oba nápoje perfektně připravíte doma

Zveřejněno: 28. 6. 2021

Pravé espresso rozhodně není jednoduché na přípravu. Dokonce ani v kavárně vždy nedostanete espresso, na které by mohl být barista pyšný. Když ale ochutnáte to pravé, už nebudete chtít jiné. Jak ho poznáte?

  • Espresso má objem 20–30 ml.
  • Dostanete ho v malém předehřátém šálku o objemu kolem 50 až 70 ml.
  • Na jeho povrchu je vrstva pěny. Ta by měla mít několik milimetrů a měla by být hustá a hladká.
  • Barva samotné kávy je karamelová až oříšková.
  • Espresso není příliš řídké ani vodnaté. Je přesně tak akorát.
  • Káva má plnou a vyváženou chuť i vůni.
  • Mléko ani cukr nepotřebujete. Chutná perfektně samotné.

Domácí výroba espressa

Přesto, že je výroba espressa poměrně náročná, zvládnete si ho připravit i doma. Co vše k tomu budete potřebovat?

  • Kvalitní mlýnek na kávu.
  • Automatický kávovar s příkonem na ohřev nad 1000 W a tlakem 9 barů.
  • Velmi kvalitní zrnkovou kávu.

Hrubost mletí kávy

Přípravu espressa začněte tím, že si kávu umelete. Fajnšmekři dávají přednost ručnímu mlýnku. Dá se u něj dobře regulovat hrubost mletí zrn. Právě ta má velký podíl na kvalitě výsledného espressa.

 Italové by si na cappuccino nikdy nedali topping, skořici nebo kakao. Káva je totiž natolik dobrá samotná, že žádná dochucovadla nepotřebuje.

Příliš hrubě mletými zrny voda rychle proteče. Velmi jemně namletá káva má zase hořkou chuť a tmavou pěnu. Na ideální hrubost kávy bohužel neexistuje manuál. Tu poznáte až během praxe. Zkoušejte si doma připravovat espresso tak dlouho, dokud nebude perfektní.

Domácí kávovar

Zapomeňte na kávovary na kapsle. Pro přípravu výborného espressa budete potřebovat kávovar pákový nebo automatický. S pákovým kávovarem se příprava kávy stane příjemným baristickým zážitkem. Sami si určíte stupeň mletí a intenzitu pěchování. Automatické kávovary jsou vhodné, pokud na dlouhé rituály nemáte čas. Stačí zmáčknout tlačítko a přístroj obstará vše za vás.

Pohlídejte si, aby byl schopen vyvinout tlak alespoň 9 barů a ohřát kávu na tu správnou teplotu. Levnější kávovary pod 2 000 Kč s tím budou mít trochu problém. Počítejte také s tím, že profesionální kávovar si vyžádá pravidelnou údržbu. Patří mezi ni čištění od kávové sedliny a také odvápnění kávovaru. Vápenné usazeniny by totiž mohly omezit jeho funkčnost a snížit životnost.

Jak postupovat při přípravě espressa

Domácí výroba espressa zabere trochu času a vyžádá si vaši zručnost. Poradíme vám, jak na to. Nejdříve namelte kvalitní zrnkovou kávu a odměřte 7 gramů. Nyní se přesuňte ke kávovaru.

Páku osušte a rozprostřete do ní rovnoměrně namletou kávu. Stlačte ji temperem co nejvíce rovně. Páku nasaďte na hlavu kávovaru a pevně utáhněte. Zapněte výdej vody a pod trysku vložte nahřátý šálek. Přibližně za 25 vteřin byste měli získat 30 ml kávy.

Jak vypadá pravé italské cappuccino

Cappuccino je espresso s našlehanou mléčnou pěnou. Pokud ho chcete pít jako praví Italové, pochutnávejte si na něm jen ráno k snídani. Přes den si dopřejte šálek vydatného espressa.

Základem cappuccina je 30 ml espressa a přibližně 120 ml našlehaného mléka. Teplota mléka by neměla přesáhnout 65 °C. Perfektní pěnu poznáte tak, že je rovná, hladká a bez bublin. Italové by si na cappuccino nikdy nedali topping, skořici nebo kakao. Káva je totiž natolik dobrá samotná, že žádná dochucovadla nepotřebuje.

Jak si připravíte výborné cappucino doma

Nejdříve si připravte perfektní espresso. To už umíte. Nyní se pusťte do mléčné pěny. Profoukněte trysku napěňovače a zhruba do poloviny nerezové konvičky nalijte mléko. Ponořte do něj trysku pod úhlem 45 stupňů, přibližně centimetr pod okraj tekutiny. Nyní mléko napěňte přibližně na teplotu 65 °C. Do hrnku s espresem přidejte napěněné mléko a pochutnejte si na vynikajícím cappuccinu.

Přejeme dobrou italskou chuť.

Související…

Obáváte se, že jste závislí na ranní kávě? Jak to poznat a co proti tomu dělat
Kateřina Hájková

foto: Komparito.cz, zdroj: Komparito.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...