fbpx

Nebylo to vždycky úplně zábavné, ale český jazyk jsme v roce 2020 přece jen obohatili. Pro ty, kteří mají po PCR testu v hlavě čip od Billa Gatese, každopádně nebude zábavný ani tento článek

Zveřejněno: 1. 1. 2021

Minulý rok se obohatil náš (a vlastně nejen ten náš český) slovník poměrně jednotvárně. Začali jsme používat hlavně slova a spojení, která skoro výhradně souvisejí s virovou epidemií koronaviru. Níže jest tedy rekapitulace slov, bez kterých to v roce 2020 nešlo a v části roku 2021 asi ještě pořád nepůjde. Výrazy jsme si zapůjčili z nepřeberných médií, která o koronaviru psala, z ulic a dopravních prostředků, pokud cestujícím bylo přes roušky rozumět, a také ze serveru Čeština 2.0, který se novotvary aplikovanými do našeho rodného jazyka přímo zabývá.

Best in Covid

Zavedené spojení, kterým premiér Babiš v srpnu na konferenci Bled Strategic Forum zakřikl poměrně dobrý jarní vývoj virové epidemie v Česku.

Poté, co toto spojení pronesl, se vše ve zlé obrátilo. Sice jsme zase na podzim začali být "best", ale spíše, co se týče počtů nakažených na počet obyvatel.

Covid-19

Toto je samozřejmě důležitější, ale my jedeme podle abecedy. Covid-19, pokud někdo (třeba v Číně nebo tak) zapomněl, je tedy respirační choroba, která se objevila v čínském Wu-Chanu na přelomu let 2019 a 2020. Původcem je nový typ betakoronaviru, který bez nadsázky změnil život všech obyvatel planety Země.

Covidbaron

Člověk, který na epidemii nějakým způsobem vydělá. Globálně tedy hlavně majitel farmaceutické firmy, ale v Česku například prodejce gumových pískacích hraček určených na střelnice, který včas přešel na prodej zdravotnického materiálu.

Covidiot

Je to člověk, který má na koronavirus odlišný názor než vy, ať už máte na koronavirus názor jakýkoli. Je to extrémista. Buď roušku odmítá, nebo v ní i spí. Prostě takový názorový oponent. Často tak činí i proto, že by si ho jinak nikdo nevšiml.

Čipochondr

Člověk, který se bojí, že mu při testování do hlavy nainstalují sledovací čip. Pokud nebyl na testování, určitě se do něj čip dostane při očkování.

Epidemie

Prudký růst výskytu onemocnění za určitou dobu a v určité populaci. Parametry epidemie se mohou v různých zemích a pro různé nemoci značně lišit. Epidemie blbosti zůstává každopádně plus minus konstantní, jen je během epidemie další choroby o trochu víc vidět.

Gučebna

Jakýkoliv prostor, ze kterého se děti připojují k online výuce prostřednictvím služeb Googlu. Pak ještě jeho prostřednictvím mohou odpovídat i na dotazy, ale to už je jiná věc.

Haranténa

Tento pojem znají zejména rodiče, kteří byli (případně ještě pořád jsou) zavření doma s dětmi, jimž museli vařit a hlavně pomáhat při online výuce. Své ratolesti milují, ale už by je poslali nejradši na očkování a do školy.

Lockdown

Anglický výraz pro uzavření či uzamčení pronikl i do češtiny. Týkal se hlavně hospod, správně vybraných obchodů, kadeřnictví, sportovišť, ale vlastně i škol a oněch výše zmíněných rodičů. Jde vlastně také o omezení volného pohybu lidí prováděná různými vládními nařízeními, která nemusejí dávat všem smysl, a dokonce si mohou navzájem odporovat.

Karanténa

Držení osob na izolovaném místě za účelem zjištění, zda se u nich projeví příznaky infekčního onemocnění. V praxi se do karantény prakticky dobrovolně uchylují jedinci, kteří se domnívají, že přišli do styku s nakaženými. Nedobrovolně ty, na které se náhodou přijde. Spojení "chytrá karanténa" zde neuvádíme, protože jsme pořád ještě nepřišli na to, co to vlastně je.

Pandemie

Epidemie velkého rozsahu zasahující více kontinentů. Koronavirus byl za pandemii označen už 11. března 2020. Z historie známe pandemii španělské chřipky, na kterou zemřely po první světové válce desítky milionů lidí. Zda pandemie ještě stále trvá, nebo zda už skončila a kdy, se odborníci neshodnou.

PES

Náš ryze domácí PES neboli Protiepidemický systém České republiky. Slouží k zavádění a rozvolňování opatření během pandemie. Vychází z indexu rizika od 0 do 100, který se stanovuje na základě několika ukazatelů, třeba 14denního počtu pozitivních na 100 000 obyvatel nebo reprodukčního čísla. Jeho výpočet není nijak složitý, ovšem v tom, co se za jakého stupně psa může či nemůže a kdy co platí, aby se prase vyznalo.

Práce z domova

Neboli také z angličtiny spojení home office, což ale třeba v Británii znamená "ministerstvo vnitra". Ukázalo se, že mnozí zaměstnanci zastanou své povinnosti z domova stejně dobře jako z kanceláře. V některých případech je ovšem potřeba práci z domova pečlivě zvážit, například přestěhování tavicí pece jako základního pracovního nástroje může být problém.

Moc nevěříme ani zvěstem, že se "práce z domova" stane i po vyřešení problému covid-19 nějakým masovým trendem. Už kvůli výše zmíněné haranténě a také kvůli tomu, že se lidé budou chtít příští rok (Češi tedy nejspíš až někdy na podzim) zase scházet jako lidi, ne jako roboti.

Promořování

Výprava mezi lidi za účelem "to" konečně chytit.

Prymula

Nebo taky plukovník a pro někoho po plukovníkových pokusech stát se youtuberem také Roman. Jeden z ministrů zdravotnictví, který pobyl ve funkci velmi krátce. Odborník na vakcíny a imunizaci, kterému srazilo vaz pivečko, na které zašel do restaurace poté, co předtím uzavřel restaurace. Odvozeným slovem je prymulovat, tedy porušovat vlastní zákazy.

Respirátor

Nedostatkové zboží v českém zdravotnictví v době počáteční pandemie. Je to takový trochu pokročilejší ochranný prostředek na nos a ústa, než je rouška. Té ale na skladě také moc nebylo.

Rouška

Podomácku nebo průmyslově vyráběná pokrývka nosu a úst. V roce 2020 se stala nezbytnou součástí života, tedy hlavně pobytu na veřejnosti. Zabraňuje šíření virů kapénkovou cestou. Prostě zabraňuje tomu, abyste prskali na kolemjdoucí.

Samodiagnostika

Jde o to se pozorovat a hlídat, zda náhodou nemáte příznaky. O svátcích to znamená důkladně testovat chuť pojídáním nejrůznějších lahůdek. O tom, zda nejste tlustí, pak rozhodne diagnostika.

Sociální distancování

V češtině by se asi řeklo "společenský odstup", což ale může znamenat i něco jiného. Cílem sociálního distancování je každopádně v maximální míře omezit kontakty s ostatními osobami. Jde o nefarmakologická opatření v boji proti šíření nákazy, například udržování rozestupů, nepodávání si rukou, vyhýbání se místům, kde můžeme potkat více lidí, nebo jde vlastně rovnou o to, aby člověk zůstal doma a nikam zbytečně nelezl.

Vagína a vakcína

Profesor Pavel Pafko jako jeden z prvních naočkovaných lékařů poděkoval v přímém přenosu České televize všem, kteří se podíleli "na vývoji a distribuci této vagíny… tedy, pardon, vakcíny".

Vakcína je, jak už mnozí z nás vědí, očkovací látka, která je vpravena do těla za účelem stimulace imunitního systému člověka tak, aby si jeho organismus vytvořil obranu proti nemoci bez toho, aby jí skutečně nemocněl. Vagína není to, co vakcína. Někdy spíš naopak.

Virotéka

Jakékoliv místo, kde je dost lidí, a tím pádem vyšší pravděpodobnost toho, že se něčím nakazíte. Ideální pro výše zmíněné promořování.

Zdravotníci

Lidé, kteří patří mezi nejvíce ohrožené skupiny lidí a bez kterých by to teď prostě ještě víc než kdy jindy nešlo.

Související…

Pátek Karla Křivana: Jsme naočkovaní Švejkem. I po sto letech
Karel Křivan

foto: Shutterstock, zdroj: Čeština 2.0

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...