fbpx


Odborník na konopnou problematiku Lukáš Hurt upozorňuje na syntetické nebezpečí. Byliny obsahují různé jedovaté látky, které nejsou na seznamu těch nelegálních. Nikdo ale neví, co můžou způsobit

Zveřejněno: 15. 9. 2018

Syntetické drogy, kterým se poněkud nepřesně říká syntetické konopí, se České republice dlouho vyhýbaly. Šokující případy z Ostravska ukázaly, že tomu tak již není, a proto je důležité si říct, co to vlastně syntetické konopí je, v čem se liší od toho rostlinného a proč je tak nebezpečné.

Související…

Strach o děti? Když se konopí zlegalizuje, jeho spotřeba u mladistvých se sníží
Lukáš Hurt

Určitě jste nepřehlédli palcové titulky v novinách a ustarané výrazy reportérů v televizních zprávách z posledního týdne, které informují o „nové smrtící droze“ šířící se Ostravskem. Říká se jí „syntetické konopí“ a má na svědomí zatím (naštěstí jen) jedno úmrtí a desítky hospitalizovaných.

Co se týče možných vedlejších účinků a jejich rizika, jde o nebetyčný rozdíl – asi jako mezi injekčním užíváním heroinu a konzumací čokolády.

Pravdou však je, že se nejedná o nic nového, ostatně v posledních letech k nám tu a tam pronikaly zprávy o „zombie“, které z lidí v parcích New Yorku či Londýna udělalo jakési syntetické konopí či „koření“ (z anglického spice). Řada z těchto uživatelů přitom přišla o život nebo skončili s trvalými zdravotními následky. V létě syntetické konopí zabíjelo na Novém Zélandu, kde na jeho účinky podle BBC zemřelo osm lidí. O co tedy jde?

Legální výšiny

Syntetické konopí se těmto drogám říká proto, že některé z nich obsahují synteticky vyrobené obdoby rostlinných kanabinoidů (především THC). Tyto chemicky připravené látky ale nemají s konopím vůbec nic společného, a i když mají možná lehce podobné psychoaktivní účinky, co se týče možných vedlejších účinků a jejich rizika, jde o nebetyčný rozdíl – asi jako mezi injekčním užíváním heroinu a konzumací čokolády. Na předávkování rostlinným konopím nikdo nikdy nezemřel, zatímco u těchto syntetických drog je naopak prakticky každé požití hazardováním s vlastním životem.

Celá EU i jednotlivé země, stejně jako třeba Spojené státy nebo Kanada, jsou v podstatě neustále o krok pozadu.

A co toto „konopí“ vlastně obsahuje? Jde o různé byliny, které se napouštějí různými napodobeninami kanabinoidů. Tyto chemikálie mají většinou takové složení, aby nebyly na seznamu nelegálních látek. Výrobci tak vlastně předbíhají legislativu, která pak tyto látky na seznam přidává. Jenže to už bývá pozdě.

Na úrovni Evropské unie se problém takzvaných legálních výšin (v anglickém jazyce legal heights) řeší už několik let. Jedná se o souhrnné označení pro nové syntetické psychoaktivní drogy, jež se vyrábějí především v Číně a jejichž výrobci neustále upravují složení právě proto, aby se vyhnuli zákazům a postihu. Celá EU i jednotlivé země, stejně jako třeba Spojené státy nebo Kanada, jsou v podstatě neustále o krok pozadu.

„Jako“ konopí

Výrobci „syntetického konopí“ jsou navíc natolik bezohlední, že roztokem se syntetickými látkami napouštějí různé byliny, aby výsledná droga byla co nejvíce podobná opravdovému přírodnímu konopí. Balí a kouří se to taktéž stejně jako takzvaný joint, přičemž typické jsou i profesionální obaly s konopnými listy, což je ostatně případ i drogy šířící se Moravskoslezským krajem.

Na druhou stranu každý, kdo někdy viděl či cítil opravdové konopí z přírody, na první pohled pozná, že syntetické konopí je zcela něco jiného, a dá od něj rychle ruce pryč. Další indikací jsou právě obaly. Pokud je droga zabalená v profesionálním obalu jako třeba sypaný čaj, logicky se nejedná o rostlinné konopí, protože to se u nás (zatím) prodávat nesmí, ačkoli je zdravotně méně rizikové nejen než všechny „legální výšiny“, ale i než alkohol či tabák. Léčebné konopí v lékárnách je možné získat pouze na předpis.

Proč až nyní?

Jak bylo uvedeno výše, České republice se podobné šokující případy zatím úspěšně vyhýbaly i přesto, že se syntetické psychoaktivní drogy Evropou i Severní Amerikou šíří už řadu let. Na základě dlouholeté praxe v oblasti konopí – toho rostlinného samozřejmě – a znalosti českého prostředí si dovolím tvrdit, že poměrně liberální (ve srovnání s našimi nejbližšími sousedy) přístup státu ke konopí, jeho všeobecná dostupnost a společenská tolerance jsou hlavními důvody, proč k prvnímu úmrtí na tyto extrémně nebezpečné umělé drogy v České republice došlo zhruba až deset let poté, co se začaly objevovat na evropském a americkém trhu.

Dejte si raději cokoli jiného než „syntetické konopí“, které z vás akorát udělá zombie, doživotního invalidu, nebo vás rovnou připraví o život.

A na závěr už jen upozornění, nebo snad takový tip: Máte-li chuť na konopí, sežeňte si opravdové a přírodní. V naší zemi, kde se pěstuje na každé třetí zahrádce, to určitě nebude problém. A nemůžete-li ho sehnat, dejte si raději cokoli jiného než „syntetické konopí“, které z vás akorát udělá zombie, doživotního invalidu, nebo vás rovnou připraví o život.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...