fbpx

Kvůli dokonalým fotografiím na sociálních sítích lidé ztrácejí pud sebezáchovy.

Zveřejněno: 3. 8. 2018

Kaskádovité vodopády, majestátní útesy, třpytivá mořská pobřeží… to všechno jsou lákavé výjevy, které si přímo říkají o to, aby je někdo vyfotil. Vlakové koleje, ranveje na letištích, hotelové střechy… to všechno jsou místa, na kterých si lidé fotí selfies. A během posledních let neustále přibývá případů, kdy lidé během snahy pořídit co nejlepší fotografie přišli o život nebo se vážně zranili. Ve snaze o nejpůsobivější záběr šplhají na balkóny, lezou na mosty nebo na střechy vlaků.

Od dobrodruhů závislých na adrenalinu až po zanícené instagramery se výrazně posunuje hranice toho, co jsou lidé ochotni udělat pro lajky na sociálních médiích. A někdy museli zaplatit cenu nejvyšší. Nedávno vzbudil pozornost případ úmrtí kanadské youtuberské dvojice a jejich kamarádky. Ta uklouzla na vrcholu vodopádu a spadla dolů, její přátelé se ji pokusili zachránit. Jejich youtubový kanál, ve kterém ukazovali nejrůznější dobrodružné výkony od potápění v moři až po bungee jumping z mostů, měl přes půl milionu odběratelů.

Lajky na Instagramu nestojí za to, aby kvůli nim lidé přicházeli o život

Natáčení riskantních kousků je na výsluní popularity od roku 2003, kdy ve Velké Británii běžel dokument Jump London. Film o parkouru a městském běhu ukazoval tři mladé lidi, skákající mezi městskými stavbami v ohromujících výškách pomyslného obřího urbanistického hřiště. Existuje spousta účtů na sociálních médiích, které se zabývají parkourem (zvláště od chvíle, kdy s tématem začala pracovat reklama), a tím se zvyšuje už tak velký počet fanoušků.

selfie smrt

Nebezpečný parkour

Tajemství parkouru popisuje odborník Sébastien Foucan: musíte intenzívně trénovat, opakovat triky tak dlouho, až vám přejdou do krve, a pak zkoušet něco dalšího. Extrémní sport, za který je parkour považován, je ovšem na sociálních sítích tak populární, že se o perfektní triky pokoušejí i amatéři bez dostatečné průpravy – a nutno říci, ne vždy úspěšně.

Skákat na jedoucí vlaky a fotit se u toho je nápad hodný Darwinovy ceny

 

Smrtelné nehody při parkouru jsou důsledkem nepodařených experimentů, příkladem jsou třeba „surfeři v metru“, kteří naskakují na jedoucí vlaky. Na wikipedii dokonce existuje samostatná stránka „seznam nehod a úmrtí při pořizování selfie“. Některé případy jsou až absurdní: opakovaně se například objevují selfie s pistolí u hlavy. Samostatnou kapitolou jsou pak fotografové přírody, kteří nedokážou odhadnout reakce zvířat – například slonů…

Děláme to pro Instagram

Když si lidé fotí selfie – „doing it for the ‚gram‘“ – dostávají se do snového tranzu. Mají pocit, že se jim nemůže nic stát, nevnímají věci kolem sebe a nejsou schopni reálně zhodnotit nebezpečí. Žena, která si to při potápění namířila rovnou mezi žraloky, naštěstí unikla pouze s lehce poraněnou rukou (tentokrát se fotka na Instagram naštěstí dostala). Když vědecká studie odhalila, že k 76 ze 127 úmrtí při pořizování selfie došlo v Indii, dostali místní policisté seznam vysoce rizikových míst během přílivu, aby se zamezilo nejhorším případům.

A jaké z toho plyne poučení? Nepokoušejte osud. Nenuťte chřestýše, aby s vámi pózoval na vaší dokonalé selfie.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...