fbpx

Dělejte to jako jogíni - ti měří délku života počtem nádechů

Zveřejněno: 13. 7. 2018

Kdo se nadechuje 15krát za minutu, bude žít 75–80 let, říkají jogíni. Kdo se nadechuje 10krát za minutu, dožije se 100 let. 

Když naši prapředci potkali horského lva, zmocnil se jich stres. V těle se jim uvolnila energie, díky které neběželi, ale doslova letěli o život. Dnes jsme nervózní, když na nás řve šéf v práci. Uvolní se v nás energie, která nám dává sílu bojovat nebo utéct, ale my nemáme, jak tuto energii zpracovat.

Ukládá se v našem těle a s postupem času způsobuje fyzické problémy. Mezi následky trvalého stresu patří napětí ve svalech, chronická bolest, problémy s dýcháním, oslabená játra, srdce a cévy, narušený nervový systém, neplodnost a mohli bychom drahnou chvíli pokračovat.

Projevy stresu

Když se nás zmocní stres, srdce začne bít rychleji a dýchání se zrychlí. Co víc, v prvním okamžiku máme ve zvyku prudce vydechnout a na moment zadržet dech.

Naši předci byli ve stresu, když na ně zařval lev. Dnes jsme nervózní, když na nás řve šéf v práci

„Myslím si, že to může být proto, že se snažíte zůstat tak potichu, jak je možné. Viděli jste horského lva, nejste si jistí, jestli viděl vás, takže na vteřinu zůstane úplně zticha. Pokud na vás vyběhne, víte, že vás viděl, a začnete utíkat,“ řekl odborník na dýchání Robert Lee.

Důležitost dechu

Existuje řada antických umění o zvládnutí dechu – pránájáma, čchi kung, kundaliní a další. Optikou těchto učení nám správné dýchání umožňuje napojit se na kosmickou sílu. Robert Lee se ale dostal k zájmu o dýchání z docela jiného úhlu: od volného potápění. Pro potápěče bez kyslíkových bomb je skutečně důležité naučit se pracovat s dechem. A co je ještě lepší, může se to naučit každý, aniž by podstupoval sáhodlouhá meditační cvičení.

potapeni

Dýchání je první věcí, kterou uděláme po narození, a poslední, kterou uděláme před smrtí. Dech zásobuje naše tělo důležitými látky a zároveň ho čistí od škodlivých látek. Sportovec Wim Hof, známý také jako „Ledový muž“, dokonce vymyslel dechové cvičení, které aktivuje imunitní systém a dokáže se efektivně vypořádat s nemocí.

Tělo ovlivňuje mysl – když se naučíte správně dýchat, může vás to uklidnit

Dýchání je jediná funkce lidského těla, která je částečně autonomní, částečně automatická. Normálně o ní nemusíme přemýšlet – ale můžeme ji snadno zastavit, zpomalit, zrychlit.

„Protože dýchání může být automatické, můžete pozorovat něčí dýchání a pochopit, jak se zrovna cítí,“ upozornil Lee.

Zároveň je dobré si pamatovat, že stejně jako mysl ovlivňuje tělo, tak i tělo může ovlivňovat mysl. Když se naučíte správně dýchat, můžete se uklidnit.

Dechové cvičení

„Zhluboka se nadechněte a soustřeďte se na pěkné, dlouhé, relaxované vydechnutí,“ radí Lee.

Právě dlouhý výdech je klíčový. Snažte se vydechnout na 10 dob, a až to zvládnete, zkuste prodloužit výdech na 15–20 sekund. Pokud vám to pomůže, použijte k měření hodinky.

Druhá důležitá věc – dýchejte přes bránici. To je pro nás přirozené, tak dýchá člověk, když spí. Lidé, kteří často zažívají stres, mají ve zvyku dýchat přes hruď, povrchně. To nám pomáhá uvolňovat více stresové energie, ale v každodenním životě je to pro nás nezdravé.

Abyste do plic nabrali maximální množství vzduchu, začněte s nádechem od bránice, a když je plná, zapojte do nádechu i hruď.

Tento cvik opakujte 6 až 10krát, a to kdykoliv, když uznáte za vhodné. Pomůže vám uklidnit se, soustředit na úkol, zvýšit výkon i vypustit stres. Když jsou lidé v očekávání náročného úkolu (důležitá schůzka, těžká operace nebo třeba jen odpálení golfového míčku), začne je plnit stresová energie. Ta je užitečná pro náročné a dynamické fyzické úkony, ale taky rozptyluje naše soustředění a narušuje koordinaci.

Vědomé dýchání je pro nás proto užitečné v mnoha různých situacích. „Dokonce i jeden dva nádechy můžou pomoci,“ upozornil Lee.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...