fbpx

Kšeftík díky #MeToo: Žena hlídá flirtování na kanadské diskotéce 1 fotografie
Kapitánka souhlasu Tanille Geibová

Klub v Kanadě jako první zkouší funkci takzvané "kapitánky souhlasu". Výsledky jsou pozitivní, tvrdí kapitánka

Zveřejněno: 9. 12. 2018

Vlna kampaně #MeToo si za mořem žije dál vlastním životem. Její nejslavnější protagonista, hollywoodský producent Harvey Weinstein, se šel přihlásit na policii, tak ho zatkli a za milion dolarů zase propustili. Pár hereček a holek ze štábu si vzpomnělo, že je obtěžoval taky více než osmdesátiletý oscarový herec Morgan Freeman. Ponechme stranou, jak moc vážné je obvinění staříka, který se snažil dámám nadzvedávat sukně. V Kanadě jsou totiž mnohem dál. Jistá Tanille Geibová chodí po diskotékách ve městě Victoria na západě země a vysvětluje hochům, jak by se měli na parketě chovat. Říká se jí kapitán souhlasu.

Související…

#MeToo: Sociální média dokázala to, na co zákon dosud nestačil
Petra Gümplová

Pokud jste tedy mladý Kanaďan a chcete se ve městě Victoria seznámit, navíc na diskotéce, musíte si dávat majzla (neplést s rumajzlem). Mohli byste totiž dostat přednášku od podnikatelky s #MeToo Tanille Geibové. Tanille tráví většinu večerů na zábavách, často mezi opilými lidmi a často blízko tanečního parketu. Jejím úkolem je sledovat páry a hodnotit, jestli toho flirtování, balení, objímání a nedej bože ohmatávání není už moc. Její činnost je prý zastřešena tím, co se děje v rámci kampaně #MeToo.

Sunout se vpřed

Geibová s touto prací začala letos v dubnu ve Victoria Event Center, kde se pořádají koncerty, diskotéky i taneční představení burlesek. Její pozice se nazývá "kapitán souhlasu" a jde pravděpodobně o první podobný "zaměstnanecký poměr" v zemi. Podle britského The Guardianu jde o další iniciativu, "jejímž cílem je bojovat proti sexuálnímu obtěžování a útokům, ale také vedení těch, kteří se snaží v tomto ohledu posunout vpřed".

Lidé z centra si všimli, že tanec na parketě je najednou lepší, bezpečnější a přístupnější všem lidem.

Také Tanille Geibová má o svém poslání jasno: „Díky hnutí #MeToo nyní víme, co všechno je sexuální napadení. Řekli jsme OK, už to opravdu nechceme dělat. Ale pak je tu celá šedá mlha kolem toho, co je souhlas a jak mají vypadat konsensuální vztahy.“ A tu mlhu má zřejmě rozvířit právě "kapitán souhlasu".

Geibová původně pracovala jako zdravotní sestra v oblasti sexuální péče po celé Severní Americe. S nápadem přišla poté, co se vyptávala několika tanečních párů při diskotékách, které pořádalo centrum ve Victorii. Řekla si, že by zde mohla vytvořit místo, kde by se jí lidé zpovídali, jestli to, co dělají (nebo s nimi bylo děláno) na parketu, je ještě v pořádku. Poté kontaktovala vedení Victoria Event Center, které jí nabídlo místo, kde by své služby mohla poskytovat. „Lidé z centra si všimli, že tanec na parketě je najednou lepší, bezpečnější a přístupnější všem lidem,“ říká. „Takže za mnou přišli a zeptali se mě, jestli takto nechci chodit na všechny jejich akce, a jak by to mohlo vypadat.“

Kapitánka v akci

No a jak to tedy vypadá? Centrum je nyní oblepeno plakáty, které upozorňují, že ke všemu intimnějšímu musí být dán souhlas. Geibová vítá hosty často už u vchodu a oznámí jim, že je tam od toho, aby jim zodpověděla veškeré dotazy, které se tohoto souhlasu týkají. No, a kdyby někdo zažil na parketu nějaké chování, které ho znepokojuje, může za ní klidně přijít a probrat to. „A to v případě, ať už jde o pohled, fyzický dotek nebo i příliš těsný tanec,“ říká Geibová. Už během několika prvních týdnů vyřizovala "kapitánka souhlasu" stížnosti, které se týkaly nevhodných připomínek, ale i výraznějšího obtěžování. Zda pak Geibová zakročí, vždycky záleží na těch, kteří si stěžují. Těch se nejdříve zeptá, zda má mluvit s lidmi, kteří se "chovají útočně".

Pár lidí jsme museli vyrazit. Ale vždycky se snažím i těmhle lidem dát svou vizitku, na které stojí, že pokud si budou chtít promluvit, tak je rádi uvítáme zpátky v klubu.

Pokud dá "oběť" souhlas, vyrazí kapitánka souhlasu do akce. Nejdříve se daného člověka zeptá, jak probíhá jeho noc a zda nepotřebuje nějakou pomoc. „Podle toho, jakou dostanu odpověď, se i představím. Jsem Tanille a právě jsem dostala nějakou zpětnou vazbu o tvém chování. Někomu se kvůli tobě tenhle večer nezamlouvá, ​​chceš si s ním promluvit?“

Ničitelka zábavy?

Někteří hosté jí prostě jen poděkují a řeknou, že si neuvědomili, že se jejich chování někoho mohlo dotknout. Bylo ale i spousta lidí, kteří kapitánku odmítli poslouchat, a ona pak byla nucena jít za ochrankou. „Pár lidí jsme museli vyrazit,“ říká Tanille Geibová.

Ve skutečnosti chci jen to, aby lidé měli ve svém životě víc potěšení a lepší vztahy.

 

„Ale vždycky se snažím i těmhle lidem dát svou vizitku, na které stojí, že pokud si budou chtít promluvit, tak je rádi uvítáme zpátky v klubu.“ Kolik takových lidí, kteří by se s radostí do klubu vraceli poté, co je kapitánka nechala vyhodit, existuje, už ale Tanille neříká. Sama Geibová nicméně tvrdí, že její práce má pozitivní dopad. „Největší změnou, kterou jsme zaznamenali, je fakt, že se tu o kultuře souhlasu víc mluví, a lidé vědí, jak by tyhle konverzace měly probíhat, a to bez hanby a bez pocitu viny.“

Nechme tedy na čtenáři, jestli by se šel na diskotéku, kde mu hrozí rozhovor s "kapitánkou souhlasu", seznamovat. I ve Victorii už se nesouhlasné názory objevily. V místním rádiu si například jeden z návštěvníků diskotéky stěžoval, že Tanille Geibová a její funkce ničí veškerou zábavu. Geibová má ale připravené vysvětlení. „Lidé se toho jen bojí, myslí si, že všechna tato pravidla můžou zkazit večer. Ale ve skutečnosti chci jen to, aby lidé měli ve svém životě víc potěšení a lepší vztahy.“

foto: The Guardian, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...