fbpx

Americký startup se vytasil s prostředkem, který ošálí vaše játra, aby si myslela, že nic nejíte.

Zveřejněno: 1. 5. 2018

Nejíst se sice umí prodražit, ale zase u toho máte hlad – tomu se říká zabít dvě mouchy jednou ranou. Někdy na konci dubna vyšly v Bloomberg News v jeden den dvě na sobě nezávislé zprávy o tom, jak se dobře daří podnikům soustředěným na jídlo. Řetězec Popeyes Louisiana Kitchen zaznamenal za první kvartál lepší výsledky, než se očekávalo. Hlavním důvodem bylo, že si lidi oblíbili novou službu, celonoční doručování smažených kuřátek.

Druhá zpráva mluvila o tom, že nový módní hit v Silicon Valley dává vydělat startupům s kontraintuitivně znějícím obchodním úmyslem: nechal lidi postit se.

Související…

Mimořádný pondělní úplněk nás učí přestat se "smutným sexem"
Robert Policar

Matt Levine z Bloomberg View měl k tématu mnoho co říci. „Můžeme si číst o tom, jak přesně vydělávají firmy na tom, že lidé nejedí, ale mně protentokrát dostatečně poslouží představivost. Je jasné, že lidé rádi zaplatí 17,99 dolaru za to, že jim dovezete osm kuřecích stehen. Mě by ale zajímalo, kolik jsou ochotni zaplatit za to, že jim osm kuřecích stehen nepřivezete – a ve světle rozmachu obchodu s půstem to dává smysl, protože nic nenadělá s vaší figurou takovou hrůzu jako osm kuřecích stehen o půlnoci.“

Žádné jídlo za 25 dolarů

Pokud tedy může nepodávání jídla lidem být podnikáním, pak se jistě vyplatí především firmám, které jinak jedou v obráceně nastaveném byznysu, tedy takovém, který jídlo podává. „Kdyby Popeyes měli v nabídce osm kuřecích stehen za 17,99 dolaru a vedle toho žádné stehno za 24,99 dolaru, jen si představte, jak by to prospělo prodeji,“ uvažuje Levine s dávkou sarkasmu, již může leckdo považovat za jedovatou.

Lidé rádi zaplatí 17,99 dolaru za to, že jim dovezete osm kuřecích stehen. Kolik jsou ale ochotni zaplatit za to, že jim osm kuřecích stehen nepřivezete?

Ve skutečnosti je doopravdy jedovaté to, co vám prodávají ony půstovní firmy. Takový startup Hvvm prodává cosi, co má "reprodukovat účinky držení půstu na lidské tělo". Jak to dokáže? Výrobci doporučují třeba dva dny v týdnu jíst jenom 500 kalorií (zhruba pět banánů) a zbytek týdne jíst, jako jíte vždycky. Účinky mají být prima.

Jde o to, že za normálního běhu věcí vaše játra průběžné dodávají do krve cukr, jejž si nasyslila za tučných časů. Po jisté době, průměrně u zdravého dospělého člověka po 12 hodinách, se však nastřádaný cukr spotřebuje. Játra si musejí pomoci jinak. A právě nacházení onoho "jinak" je pro organismus prospěšné, protože procvičuje jeho schopnost vyrovnávat se s nepříznivými okolnostmi. Fyzicky trénovaný člověk je na tom v průměru lépe než celoživotní pecivál, ačkoli třeba v osmdesáti neběhá maraton ani jeden z nich; analogicky, i schopnost jater generovat cukr z alternativních zdrojů k stáru, jako když najdeš, tudy se ubírá ono uvažování.

Nic za 99 USD 

U Hvvm na to ovšem jdou z druhé strany: jejich přípravek zakáže játrům uvolňovat cukr normálním způsobem a automaticky je tak nastaví na overdrive, jenž se jinak spouští pouze ve stavu nouze. Je to, jako kdybyste měli plnou spíž, zamkli ji a klíč hodili do příslovečného kanálu.

A právě to znamená ono "reprodukovat účinky půstu". Jinými slovy: zaplatíte-li 99 dolarů (tolik stojí tři dávky prostředku od Hvvm), zahodíme váš klíč od spíže.

Nebezpečí je zjevné: skutečný půst má na svědomí ještě další efekty než jen popsaný fígl s cukrem. Například povzbuzuje schopnost buněk zbavovat se odpadu, jak říká profesor Mark Mattson z amerického Národního ústavu stárnutí. S tím ovšem zmíněný přípravek od Hvvm nic nedělá. I proto dnes hlavní americký regulátor příslušného trhu, Federální úřad pro potraviny a léky, doporučuje raději držet skutečný půst než si jeho účinky nahrazovat uměle. Ale – odolejte tomu, když je to tak dobrý byznys.

 

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...