fbpx

Deník The New York Times a Netflix zahajují novou rubriku, kde budou čtenáři pomáhat stanovovat diagnózy lidem s podivnými nemocemi.

Zveřejněno: 19. 4. 2018

Bolest znovu začala loni v prosinci, zrovna když se mladá studentka vracela z turistického výletu. Stehna a lýtka ji najednou začala pálit a krev v nich tepat, svaly byly vyčerpány, jako by zrovna uběhla maraton. Přitom ušla něco přes dva kilometry. Každý došlap znamenal ostrý šíp bolesti od prstů na nohou až po boky. Angel věděla, co se děje. Měla jeden ze svých záchvatů.

Angel je dvacet tři let a již téměř deset let zažívá opakující se nesnesitelnou bolest svalů, kterou doprovází černá moč. Záchvat často přichází po zvýšené fyzické námaze a nikdo z lékařů, které pravidelně navštěvuje, nebyl schopen odhalit příčinu bolestí. Místní nemocnici navštívila v uplynulých letech dvacetkrát a pořád neví, co se děje. Bude vědět někdo ze čtenářů The New York Times?

Přidejte se

Dobré myšlenky se mají šířit, a proto chceme, aby i čtenáři Flowee věděli o této nové iniciativě. Deník New York Times ve spolupráci se společností Netflix spustily minulý týden na stránkách amerického deníku v sekci Magazine novou a v mnohém přelomovou interaktivní sérii. Tvůrci se v ní obrací na své čtenáře, aby jim pomohli vyřešit lékařské záhady.

Na základě případů zveřejněných v New York Times a příspěvků čtenářů pak natočí Netflix osmidílný dokumentární seriál, který odvysílá v roce 2019. Ale hlavně, dost možná budou vyřešeny letité lékařské záhady, jednotlivci budou uzdraveni a naše kolektivní znalosti budou zase o něco bohatší. 

Související…

Fake news tu byly vždy, ale novinařina se musí změnit
Nora Grundová

Doktorka Lisa Sanders psávala v letech 2011 až 2016 pro New York Times online sloupek „Think Like a Doctor“, v němž vždy popsala případ pacienta se záhadnými symptomy, včetně zveřejnění jeho lékařských záznamů a výsledků testů, a vyzvala čtenáře, aby stanovili vlastní diagnózu a záhadu vyřešili. Ona sama řešení již znala a jen sledovala, jakými cestami se čtenáři k diagnóze dobrali. Tentokrát je to trochu jinak.

Poskytnu vám relevantní lékařská data a požádám, abyste přemýšleli jako lékař a přišli s diagnózou nemoci.

Jak píše doktorka Sanders: „Tentokrát představím nevyřešený případ a budu žádat vás, naše čtenáře, abyste svými znalostmi a zkušenostmi skutečně pomohli reálnému pacientovi. Zase vám poskytnu relevantní lékařská data a požádám, abyste přemýšleli jako lékař a přišli s diagnózou nemoci. Tím, že budeme uveřejňovat tyto nevyřešené případy, doufáme, že se nám podaří využít znalostí a moudrosti vás, čtenářů New York Times, a změnit život někomu, kdo hledá odpověď, kdo hledá diagnózu.“

Najde se lék?

Reakce čtenářů budou lékařští experti novin hodnotit a ty nejpravděpodobnější zašlou lékaři, který se o daného pacienta stará. Na stránkách deníku se budou pravidelně objevovat informace o vývoji všech případů. Pokud jste kdy měli lékařské ambice, pokud do omrzení analyzujete nejrůznější zdravotní symptomy své či svých blízkých, nebo jste profesí lékař, tato série nabízí unikátní způsob, jak využít znalostí statisíců jedinců a pomoci někomu, kdo to potřebuje. Třeba Angel, která v průvodním videu přemýšlí, jestli je prvním člověkem, kterému se tohle přihodilo, jestli její děti budou trpět stejně a jestli na tohle prostě a jednoduše existuje lék.

První díl této série můžete najít v angličtině ZDE.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...