fbpx

Když muž vysvětluje "po svém" ženě

Zveřejněno: 22. 2. 2018

Oxfordský slovník anglického jazyka právě přidal do korpusu nové slovo: mansplaining. Označuje situaci, kdy se muž snaží ženě objasnit nějakou věc či záležitost povýšeným až panovačným způsobem, upřesňuje jeden z nejvýznamnějších slovníků na světě. Tedy namísto explaining (objasňování) provádí „mansplaining“. Volně přeloženo: mužasňuje.

Výraz proslavila spisovatelka Rebecca Solnitová v knize Men Explaining Things To Me (Muži, co mi objasňují věci). Popisuje v ní příhodu z večírku, na němž se zmínila o fotografovi Eadwarovi Muybridgeovi. Než stihla doříct, co měla v úmyslu, byla přerušena mužem, který ji začal poučovat, kdo zmiňovaný fotograf je, a zmínil i to, že o něm brzy vyjde nová kniha. Ostatní se muže marně snažili přerušit, aby mu sdělili, že autorkou knihy je Rebecca. Byl totiž ve vrcholné formě a potřeboval to všem mužasnit.

New York Times označil mansplaining za slovo roku už v roce 2010. Ženy je brzy přijaly za své, ale někdy příliš horlivě. Nadužíváním se tak dopouštějí téhož, čemu se snaží bránit, tedy sexismu. Je to jedno z nejoblíbenějších slov, kde slovo muž funguje jako pejorativní předpona, píše Washington Post.

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...