fbpx

Jak si vybrat ten pravý bio krém na ruce i na obličej

Zveřejněno: 5. 5. 2018

Práce na zahradách, opalování, ale i pocení. Nejen v zimě, ale i ve vysokých teplotách dostává naše kůže zabrat. Jak pokožka funguje a proč je dobré ji hýčkat? Jaké produkty nakupovat ve velkém a čemu se naopak vyhnout? A jak správně číst etikety? Zeptali jsme se jedné z nejpovolanějších žen v zemi.  

Plocha kůže u dospělého člověka dosahuje 1,6 až 1,8 m², což z ní dělá největší orgán lidského těla. „Více než polovina toho, co na kůži naneseme, se vstřebává do krevního oběhu, což jde ilustrovat na příkladu nikotinových nebo hormonálních náplastí. Z toho jasně plyne, že syntetické látky obsažené v konvenčních kosmetických přípravcích se do našeho těla vstřebávají také,“ říká Andrea Mouaddab Vémolová, bývalá kosmetická redaktorka, dnes šéfredaktorka online magazínu LOHAS, která se přírodní kosmetikou důkladně zabývá devět let.

Související…

O kosmetice ze starých dobrých časů, která se dá i jíst
Milada Kadeřábková

Velké přírodní značky mají zpravidla certifikáty, které udělují nezávislé organizace. „Díky certifikátu je skutečná "přírodnost" výrobku jasně čitelná i pro spotřebitele. Certifikáty přírodní kosmetiky mají jasně specifikované standardy, které se liší jen minimálně. Rozdíl je v tom, že některé z nich jsou více etablované a oblíbenější, jako například Soil Association, Ecocert nebo Natrue. Vznikly na popud výrobců skutečné přírodní kosmetiky, kteří nechtěli klamat zákazníka obyčejnými reklamními slogany,“ vysvětluje Andrea Mouaddab Vémolová. Takové certifikáty mají výrobky značek jako Primavera, Dr.Hauschka, Weleda, Logona, Lavera, Sante nebo Alverde. Každý certifikát vám odpoví na otázku, jaký podíl složek je čistě přírodního původu a jedná-li se o organickou kosmetiku, kolik procent složek je z bio pěstitelství. Existuje i seznam povolených neškodlivých konzervantů. Certifikáty dál hlídají způsob zpracování složek a některé konkrétní ingredience zakazují.

shutterstock 595382144 1

Více než polovina toho, co na kůži naneseme, se vstřebává do krevního oběhu.

Kůže má několik základních a důležitých funkcí, plní roli bariéry mezi vnějším a vnitřním prostředím, chrání tělo proti vniku škodlivých látek, mikroorganismů a před UV zářením. Je v ní uložena řada nervových zakončení, receptorů, které reagují na teplo, chlad, tlak nebo poranění tkání. V podkožním vazivu se skladuje tuk, který má kromě funkce zásobárny vitamínů i funkci izolační.

Neprodyšnost kůže

Kůže nám pomocí kožních cév a potních žláz udržuje stálou teplotu těla, takže pokud její póry namažeme čímkoliv z ropných derivátů jako vazelína, minerální olej, parafin nebo propylenglykol, na pokožce se vytvoří neprodyšný mastný film, který nepropustí kyslík, což způsobí zadržování toxinů v těle. Na pleti se to může projevit různými ekzémy a alergiemi.

shutterstock 374229280

V podstatě by mělo platit, že co si dáváme na pleť, měli bychom být schopni i bez následků sníst. Jinak se cítíte, když sníte konzervu, a jinak, když si dáte něco dobrého čerstvého. U přírodního produktu je první efekt stejně dobrý jako ten dlouhodobý. Ale důležité je si uvědomit, že v první řadě našemu tělu pomáhá kvalitní strava, spánek a žádný stres. Kosmetika je jen dvacet procent toho všeho.

„Obyčejná kosmetika nabízí efekt, většinou rychlý a často i skvělý, nesžije se ale s vaším tělem. Je to jako vzít si na nahé tělo s oblinami a originalitami, které k němu patří, šaty, které vás stáhnou v pase, podpoří vaše ňadra a čouhají z nich luxusní nohy ve stahovacích punčocháčích na vysokých podpatcích. Je to krásné, ale umělé a dá se to vydržet jen chvilku. Když šaty potažmo konvenční krém sundáte a přestanete používat, všechno se vrátí do původního stavu. To se vám s přírodní kosmetikou nestane, protože ta dodá vaší pleti přirozenou cestou to, co jí chybí, a pokud ji 'sundáte', rovnováha v pokožce už je a efekt trvá. Stačí krásu jen živit a ona bude růst a prospívat sama,“ říká Andrea Mouaddab Vémolová.

foto: Shutterstock, zdroj: Lohas magazín

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...