fbpx

Trend tejpování úst: Může lepicí páska pomoci k lepšímu spánku? 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nemůžete v noci dobře spát, budíte se unavení anebo vám drahá polovička vyčítá chrápání? Na TikToku se šíří nový trend, který prý zná řešení – zalepit si ústa na noc páskou.

Zveřejněno: 22. 8. 2023

„Už bez toho nemůžu být. Od té doby, co používám pásku, spím nejlépe v životě,“ říká na svém tiktokovém profilu jedna mladá žena. Jiná se přidává s tím, že jí páska na ústech dodává více energie, další pak tvrdí, že tato metoda může přispět k ostřejší linii čelistí, lepší pleti i náladě, snížení rizika vzniku zubních kazů, zápachu z úst, a dokonce i k silnější imunitě.

V poslední době se trend zalepování úst páskou před spaním v naději, že to podpoří dýchání nosem a zlepší kvalitu spánku, šíří na sociálních sítích bleskovou rychlostí. Funguje však tento podezřele jednoduchý hack doopravdy – a je vůbec bezpečný?

Výhody dýchání nosem

Podle Ann Kearneyové, odbornice na hlas ze Stanfordovy univerzity, která studuje, jak může zalepování úst pomáhat lidem, kteří chrápou, je dýchání nosem „účinnější a efektivnější metodou dýchání“ než vdechování a vydechování ústy. „Tento způsob totiž zvlhčuje a filtruje vzduch a aktivuje spodní část plic, což nám umožňuje dýchat hlouběji. Může nám to také pomoci se před spaním uvolnit,“ dodává odbornice.

Nesahejte po lepicí pásce nebo čemkoli, co se nedá snadno odstranit. Pásku by mělo být zkrátka jednoduché sundat.

„Dýchání nosem může také pomoci odfiltrovat alergeny, patogeny a prach, což tělu pomáhá bránit se infekcím a odvrátit alergie,“ říká doktorka Marri Horvatová, specialistka na spánek z Clevelandské kliniky. „Když dýcháte nosem, vaše dutiny přirozeně produkují plyn zvaný oxid dusnatý. Když oxid dusnatý proudí z nosních dutin do plic a do krve, může pomáhat snižovat krevní tlak,“ dodává doktor Raj Dasgupta, specialista na plicní a spánkovou medicínu z Keck School of Medicine na University of Southern California. Podle něj může plyn rozšiřovat cévy, což poté zlepšuje průtok krve.

Jak upozorňuje New York Times, když během spánku naopak dýcháme ústy, máme častěji sucho v ústech, více chrápeme a také máme vyšší pravděpodobnost vzniku spánkové apnoe. Dýchání ústy je navíc spojeno s vyšším rizikem onemocnění dásní, zápachem z úst, infekcemi krku a dýchacích cest a celkově špatnou kvalitou spánku.

Zkoumání zalepených úst

Protože se jedná o poměrně nový trend, zalepování úst zatím nebylo podrobně zkoumáno. Jen několik malých studií se zabývalo tím, zda může tato metoda zmírnit chrápání. V jedné malé studii na lidech s mírnou obstrukční spánkovou apnoe vědci například zjistili, že z 20 pacientů, kteří spali se zalepenými rty, jich 13 chrápalo s páskou méně než bez ní. V jiné studii, do níž bylo zařazeno 30 jedinců, kteří měli tendenci dýchat ve spánku ústy, bylo zjištěno, že všichni v průměru chrápali s páskou méně, než když ji neměli.

Doktor Andrew Wellman, specialista na spánkovou medicínu z Brigham and Women's Hospital v Bostonu, který se zabýval studiem zalepování úst, uvedl, že tato metoda nemůže problémy, jako je spánková apnoe, vyřešit. Nicméně alespoň může pomoci zlepšit proudění vzduchu a omezit chrápání.

I podle doktorky Kearneyové jsou dosavadní studie týkající se přelepování úst omezené, víme tedy jen málo o tom, jak by tato metoda mohla prospět lidem obecně.

Je to bezpečné?

„Ne každý by to měl zkoušet,“ upozorňuje doktorka Kearneyová. Pokud se vám například nedaří dýchat nosem nebo se při pokusech o dýchání nosem během dne slyšíte, pak pro zalepení úst nejste vhodný kandidát. Místo toho se nechte vyšetřit na ušním, nosním a krčním. Příčinou vašich potíží může být podle odbornice například anatomický problém, jako je vybočená nosní přepážka, alergie, zánět vedlejších nosních dutin nebo chronické překrvení.

Když dýcháte nosem, vaše dutiny přirozeně produkují plyn zvaný oxid dusnatý. Když oxid dusnatý proudí z nosních dutin do plic a do krve, může pomáhat snižovat krevní tlak.

„Hlavním rizikem při tejpování úst je možnost obstrukce dýchacích cest,“ píše ve svém článku pro Mindbodyandgreen dentistka Meghna Dassaniová. „Pokud má někdo úzké dýchací cesty, nedýchá efektivně nosem nebo má nos ucpaný, může mít potíže s dýcháním a dostatečným okysličováním nosem, což vede ke snížené saturaci kyslíkem během spánku. Podle Dassaniové by si měly dát pozor i osoby s chronickými dýchacími problémy, silným ucpáním nosu nebo jiným onemocněním, které může bránit dýchání nosem.


Tejpování úst nemusí být vhodné ani pro lidi, kteří se potýkají s úzkostí, klaustrofobií nebo poruchami spánku, jako je spánková apnoe.

Správná příprava

„Pokud se naopak rozhodnete, že tuto metodu chcete zkusit, je důležité použít správnou pásku,“ upozorňuje James Nestor, autor bestselleru Dech: Nové poznatky o ztraceném umění. „Nesahejte po lepicí pásce nebo čemkoli, co se nedá snadno odstranit. Pásku by mělo být zkrátka jednoduché sundat,“ dodává. Cílem tejpování není zalepit rty, ale připomenout svalům, aby se uvolnily.

Nestor dále doporučuje začít s přelepováním úst během dne. Radí přikládat si pásku na ústa vždy asi na 10 minut a další den ji mít na ústech asi 20 minut. Po několika týdnech se vaše tělo na dýchání nosem aklimatizuje a vy můžete tenhle trik vyzkoušet i během spánku.

Jiné cesty

Pokud vás tenhle přístup neláká, je to celkem pochopitelné. Naštěstí existují i jiné úpravy životního stylu, které vám pomohou dýchání ústy řešit. „Kouření tabáku a pití alkoholu může způsobit, že spíme s otevřenými ústy, protože tyto látky dráždí a ucpávají nosní dírky,“ říká doktor Dasgupta. Omezení kouření a pití alkoholu tedy může logicky zlepšit kvalitu spánku a podpořit správné dýchání. „Dýchání ústy také občas způsobuje ležení na zádech, takže může pomoci i změna spací polohy,“ říká Kearneyová.

Co se týká samotného zalepování úst, ať už použijete jakoukoli pásku, pravděpodobně to radikálně nezmění vaše zdraví ani kvalitu vašeho odpočinku, shodují se odborníci. Pravdou totiž je, že většina jednoduchých „zdravotních hacků“ vaše problémy se spánkem (a pravděpodobně ani žádné jiné) ze dne na den nevyřeší.

Související…

Mladší mozek díky pravidelným šlofíkům? Studie odhaluje tajemství spánku
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...