fbpx

Prsty z nosu ven! Šťouralům hrozí obsese i zápal plic 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Malá, nevinná hra s ukazováčkem se může rychle zvrtnout v nebezpečné nutkavé chování

Zveřejněno: 15. 3. 2023

Také se občas účastníte tohoto malého zlozvyku, ke kterému se málokdo přizná? Klid, nejste v tom sami. Aspoň občas se v nose šťourá 91 % lidské populace. Někdy zkrátka jen kvůli odstranění zaschlého nosního hlenu. Problém nastává ve chvíli, kdy se šťourání v nose stane nutkavým návykem, stejně jako například kousání nehtů.

Šťouralové mezi primáty

Co se týká této šťourací disciplíny, nejsme v ní sami ani v rámci živočišné říše. Nedávná studie, publikovaná v časopise Zoology, zjistila, že dloubání v nose je doloženo nejméně u 12 druhů primátů. Do této rodiny patří mimo jiné gorily, šimpanzi a orangutani. Mnozí z nich své nálezy dokonce pojídají.

A jsou mezi nimi dokonce i dloubací rekordmani: lemur Aye-aye šťourá svými nezvykle dlouhými prsty přes nos dokonce až do hltanu.

Proč to dělají? Nad tím si vědci lámou hlavu dodnes. Podle některých studií to může souviset s chutí, podle jiných pojídání „holubů“ možná zvyšuje imunitu.

Dloubací mánie a zápal plic

U většiny lidí je šťourání v nose neškodný zlozvyk, který provozujeme z nudy nebo nervozity (a hlavně, když se nikdo nedívá). Věděli jste ale, že se tahle malá neškodná hra s ukazováčkem může zvrhnout v nutkavé chování? Pokud se z dloubání v nose stane obsedantní zlozvyk, mluvíme o tzv. rhinotillexománii. Pokud si postižený opravdu nemůže pomoct, může si dokonce nevratně poškodit nosní průchody.

Důvodů, proč dát ruku od nosu, je však víc. Obzvlášť nebezpečné je bezmyšlenkovité šťourání v nose v kombinaci s tím, že potom nevědomky sáhnete na kliku, nebo (ještě hůř) do pytlíku s brambůrky.

Pokud má dloubání v nose psychické příčiny, je nejlepší zaměstnat ruce vědomě něčím jiným. Co třeba antistresový míček nebo nějaký jiný pomocník uvolňující stres?

Náš nos je totiž eldorádem a skrytým útočištěm pro mnohé bakterie a viry. Výzkum z roku 2018, publikovaný v časopise European Respiratory Journal, potvrdil, že se v nosních dutinách běžně vyskytuje Streptococcus pneumoniae, nebezpečná bakterie způsobující zápal plic.

„K přenosu dochází především nepřímým kontaktem,“ varují autoři studie. K tomu dochází typicky při jídle s neumytýma rukama, nebo při jejich podávání někomu jinému. Další výzkum ukázal, že „šťouralové“ v nose častěji přenáší bakterii zlatého stafylokoka než lidé, kteří tomuto zlozvyku nepodlehli. Zlatý stafylokok přitom není žádné neviňátko – stojí za vleklými hnisavými infekcemi kůže i za dlouhodobým oslabením imunitního systému.

Prsty z nosu ven

Jak omezit potřebu šťourat se v nose? U drtivé většiny lidí je na vině suchost nosních dírek, která se dá snadno vyřešit pomocí fyziologického nosního spreje. Ten udržuje nosní sliznici optimálně zvlhčenou a čistou.

Výzkum z roku 2018 potvrdil, že se v nosních dutinách běžně vyskytuje Streptococcus pneumoniae, nebezpečná bakterie způsobující zápal plic.

Pokud má dloubání v nose psychické příčiny, je nejlepší zaměstnat ruce vědomě něčím jiným. Co třeba antistresový míček nebo nějaký jiný pomocník uvolňující stres? Než se zlozvyku úplně zbavíte, myslete na hygienu. Pokud už dloubání v nose, tak jen s čistými prsty, přičemž ruce patří do umyvadla samozřejmě i po této činnosti.

Mezi časté dloubaly v nose patří děti. Nemá cenu je za to přehnaně trestat ani strašit, ale rozhodně by měly o negativních dopadech tohoto zlozvyku vědět. A když už malého šťourala přistihnete při činu, odveďte ho hned do koupelny, aby si při vysvětlování rovnou důkladně umyl ruce.

Související…

Jednoduchý způsob, jak změnit své zlozvyky
Vojtěch Žák

foto: Shutterstock, zdroj: Discovermagazine.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...