fbpx

To nejdůležitější o velikonočním půstu: Proč jej křesťané drží a jaký je jeho průběh? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Postní doba je šestitýdenní období, které předchází Velikonocům, a které praktikují především katolíci. Zjistěte více o tom, co je to půst a proč je tak významný! Na následujících řádcích najdete vše důležité o hlavním významu postního období

Zveřejněno: 5. 1. 2023

Půst je šestitýdenní období před Velikonocemi. Jedná se o specifické týdny, které jsou uctívány již téměř 2000 let jako způsob připomenutí si Kristovy smrti a pohřbu před oslavou jeho zmrtvýchvstání.

O vzkříšení Ježíše z mrtvých pojednává jeden z mnoha inspirativních citátů z Bible, který praví: “A našli kámen odvalený od hrobu, ale když vešli dovnitř, tělo Pána Ježíše nenašli.” Lukáš 24 : 2–3

Kdy a proč se drží půst

Jelikož se postní doba řídí liturgickým kalendářem, oficiální datum půstu se každý rok mění. Začátek půstu připadá na Popeleční středu, což je křesťanský svatý den modliteb a půstu, a trvá 46 dní. Jedná se o 40 postních dnů a 6 sobot (nedělí) před Velikonoční nedělí. A proč 46 dní? Je tak vyjádřena podobnost s Ježíšem Kristem, který se postil 40 dní a nocí, modlil se a byl vystaven Satanovu pokušení, když byl Kristus na poušti.

Koncept postní doby spočívá v napodobování Ježíšova jednání na poušti. Postní doba se také někdy nazývá “velký půst”.  Půst je doba, kdy se křesťané mají vzdát určitého pohodlí ve prospěch sebezkoumání, pokání z hříchu a omlazení duše. To vše v očekávání přízně Pána v nadcházejícím roce.

Hlavní myšlenkou půstu je spojení s Bohem a posílení tohoto vztahu tím, že se lidé soustředí pouze na něj a učí se, jak se spoléhat pouze na Pána, a to prostřednictvím zjištění, že nepotřebují věci nezbytné k fyzickému přežití.

Spojení s Bohem

Půstem člověk projevuje Ježíši podřízenost a činí pokání za věci, které v minulosti udělal. Půst je vždy spojen s modlitbou, protože když se něčeho na určitou dobu vzdáme, můžeme tento čas trávit rozhovorem s Ježíšem a naslouchání jeho slovům.

Po celém světě dodržují křesťané postní dobu několika způsoby, od přísného zákazu veškerého jídla, až po zdrženlivost pouze od masa, ryb, vajec a tuků. Půstu předchází masopust, který trvá od Tří králů až do popeleční středy.

“Ještě nyní, prohlašuje Hospodin, se ke mně vraťte celým svým srdcem, s postem, pláčem a kvílením, a roztrhněte svá srdce a ne svá roucha. Vraťte se k Hospodinu, svému Bohu, neboť on je milostivý a milosrdný, pomalý k hněvu a oplývá vytrvalou láskou; a nad neštěstím se smiluje.” – Joel 2 : 12–13

V půstu jde o to, aby si lidé uvědomili, že Bůh je v našem životě na prvním místě. Pomáhá nám říkat “ne” světským touhám a říkat “ano” Ježíši. Když se soustředíme během půstu na Boha, nemáme tak příliš možností soustředit se na věci, které by nás mohly rozptylovat.

“Blaze těm, kdo hladoví a žízní po spravedlnosti neboť oni budou nasyceni.” – Matouš 5,6

V dnešním světě máme luxus tekoucí vody, snadný přístup k jídlu a mnoho dalšího. V době půstu můžeme záměrně odstoupit od něčeho, co si pravidelně užíváme, abychom si připomněli, že Ježíš zajišťuje všechny naše potřeby. Půst je jednoduše skvělou příležitostí připomenout si, jak je k nám Bůh milostivý.

“A můj Bůh naplní každou vaši potřebu podle svého bohatství ve slávě v Kristu Ježíši.” – Filipským 4,19

Moderní a tradiční půst

Křesťané objevili různé způsoby, jak uctít postní dobu, od moderního půstu od technologií až po tradiční zdrženlivost v jídle a vodě. Po celém světě dodržují křesťané postní dobu několika způsoby, od přísného zákazu veškerého jídla, až po zdrženlivost pouze od masa, ryb, vajec a tuků. Půstu předchází masopust, který trvá od Tří králů až do popeleční středy.

Dalším moderním způsobem, kterým se dnes křesťané postí, je absence nějaké věci místo konzumace jídla. Ať už se jedná o omezení sledování televize, mobilu nebo času stráveného v posilovně či na sociálních sítích, mnoho křesťanů nahradí tyto věci rozjímáním nad biblickými texty nebo modlením.

Jak už bylo zmíněno výše, někteří křesťané dodržují tradiční 46 denní postní období, které spočívá v konzumaci jednoho bezmasého jídla denně. Tekutiny nejsou povoleny vůbec.

Související…

Profesor Jan Rak: Ráj na zemi nastane, až přijmeme, že si realitu tvoříme sami
Věra Keilová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Youprani

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...