fbpx

Gender pain gap: Mužská bolest má přednost 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Gender pain gap je ověřeným fenoménem - bolest bývá u žen kvůli předsudkům a systémovým nedostatkům špatně diagnostikována, slaběji medikována a je jí věnováno méně vědeckého výzkumu.

Zveřejněno: 23. 12. 2022

Paní Kateřinu odvezla záchranka, protože omdlela, točila se jí hlava a měla bolesti na hrudi. I když lékaři v nemocnici tvrdili, že je to jen ze stresu a vyčerpání, trvala na tom, že v tomto stavu nemůže jít domů. Strávila celé tři dny tím, že se někoho z personálu snažila přimět k tomu, aby jí pomohl. Každému člověku, který vešel do jejího nemocničního pokoje, řekla, že je s ní něco strašně špatně, nemůže dýchat a prosila je, aby s tím něco udělali. Uklidňovali ji, že je to jen úzkost, a dali jí mírná sedativa.

Léky proti bolesti, které dostala, byly účinné asi tak, jako kdybyste nalepili náplast na otevřenou zlomeninu. Poté, co jí jedna sestra po třech dnech konečně uvěřila a donutila lékaře udělat rentgen hrudníku, Kateřinu ihned umístili na jednotku intenzivní péče  a na ventilátor. Během dvou hodin jí z plic trčely dvě hrudní hadičky. Diagnostikovali jí život ohrožující onemocnění plic a srdce. 

Privilegovaní gentlemani

Jak se to mohlo stát? Možná lékaři paní Kateřinu považovali za psychicky labilního jedince, který se dramaticky dožaduje pozornosti. Kdyby byla Kateřina muž, měla by o něco větší šanci, že její subjektivní potíže budou brát vážně, dostala by silnější léky a byly by jí dříve provedeny rozsáhlé diagnostické testy. 

Pokud totiž neřešíte gynekologii a porodnictví, počítá se v procesu vývoje zdravotní péče spíš s muži. Začíná to ve výzkumu, kde  vědci v 79 % jako testovací objekty nových léčebných metod používají myši mužského pohlaví. Je to jednodušší, protože by jim hormonální cyklus samice komplikoval výsledky.

V případě akutních bolestí břicha čekali podle amerického průzkumu muži na léky proti bolesti v průměru 49 minut, zatímco ženy v průměru 65 minut.

Robert Sorge, který studoval bolest u myší, šel proti proudu. Zjistil, že se pohlaví ve vnímání bolesti značně odlišují, na různé podněty jsou samci a samice jinak citliví. Strategie léčby a tlumení bolesti by měly být šity na míru jednotlivcům a rozhodujícím faktorem je pohlaví, reagoval na výsledky výzkumu vedoucí neurověd ze společnosti Astra Zeneca, který by si přál vývoj specializovaných léků na bolest podle hladiny hormonů. 

U klinických studií provedených na lidech se nepoužívají ženské subjekty jak kvůli zjednodušení práce vědců, ale také kvůli bezpečnosti a lékařské etice. Klinických testů se obvykle nemohou účastnit osoby, které by mohly otěhotnět. Například Ibuprofen na ženách podle vědecké studie z roku 2012 nikdy testován nebyl.

Podle knihy Bolest a předsudek - jak lékařský systém ignoruje ženy od autorky Gabrielle Jackson se dokonce nedostatečně zkoumají typicky ženské nemoci, jako je endometrióza, perimenopauza, syndrom polycystických ovarií, únavový syndrom a fibryomyalgie.

Ženská vydrží víc než člověk

Stereotyp muže ve zdravotnictví je takový, že muž si nestěžuje, nebojí se a nevyvádí, pokud se mu opravdu neděje něco vážného. Ženy se v ordinaci častěji setkávají s laxním přístupem -  zdravotník jim řekne, že jejich potíže pramení ze stresu, poučí je o zdravém životním stylu a napíše jim Neurol s komentářem „Hlavně si odpočiňte“.

Pain gap nejvíce zasahuje pacientky v ordinacích na pohotovosti: v případě akutních bolestí břicha čekali podle amerického průzkumu muži na léky proti bolesti v průměru 49 minut, zatímco ženy v průměru 65 minut. Ale třeba by tento test v Čechách dopadl lépe.

Každý má jiné zkušenosti - třeba znáte lékaře, který říká mužům, aby se pochlapili, a vysadí jim opiáty dva dny po operaci. Pravděpodobnost, že je zdravotnictví skutečně nastaveno v neprospěch žen, je však podle počtu vědeckých prací na toto téma celkem vysoká. Můžete se nad tím zamyslet, až vás s long covidem, který více postihuje ženy, pošlou k psychiatrovi.

Související…

Snášíte dobře bolest? Vaši přátelé na tom jsou pravděpodobně stejně
Monika Kovačková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...