fbpx

Našla se vzácná Bible cizoložníků: Výtisk ze 17. století se objevil na Novém Zélandu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Bible je i v dnešních dobách pro mnohé jakýmsi nezpochybnitelným návodem, jak žít a jak se chovat. Je také nejprodávanější a nejpřekládanější knihou. A právě překlad bývá kamenem úrazu. Kdo by si ji dokázal přečíst například v aramejštině nebo hebrejštině? A je v těch překladech to, co v originále?

Zveřejněno: 17. 5. 2022

Anglická verze Bible z roku 1631 se stala známou tím, že tiskaři nedopatřením vynechali ve Starém zákoně v knize Exodus 20.14 (podle nového českého překladu z roku 2021) slůvko „ne“, a tak v sedmém z Desatera přikázání se mohl čtenář dočíst „zcizoložíš“. Bylo vytištěno tisíc kopií textu, přičemž na chybu se přišlo až o rok později.

Po zjištění omylu přišel trest pro tiskaře, který tak trochu připomíná komunistickou jurisdikci u nás. Viníci Robert Barker a Martin Lucas byli předvoláni králem Karlem I. Stuartem a pak předvedeni před soud. Ten jim odebral tiskovou licenci a udělil obrovskou pokutu ve výši tří set liber. Na tehdejší poměry to byla pro oba nešťastníky likvidační částka. Pokuta sice byla nakonec zrušena, ale bylo nařízeno všechny výtisky zničit. To se nakonec téměř povedlo. Zůstaly asi jen dvě desítky této „zlé“ Bible, jejíž cena je dnes závratná.

Univerzita objev tajila

Čas od času se jeden výtisk objeví. Když se příslušný sběratel odhodlá svůj unikát prodat, většinou se draží ve Velké Británii nebo USA. Anglicky psaná Bible se obvykle vyskytovala v tradičních anglosaských zemích, ale nedávno byl její jeden výtisk objeven na Novém Zélandu, na jižní polokouli vůbec poprvé. Alespoň to tvrdí Chris Jones, docent středověkých studií na University of Canterbury v Christchurchi a člen Společnosti starožitníků v Londýně.  

Univerzita byla poprvé o existenci tohoto výtisku informována v roce 2018, ale její vedení se rozhodlo držet objev v tajnosti až dosud, aby výzkumníkům a konzervátorům knih poskytla dostatek času na její prostudování. „Je to záhada a je to zároveň fascinující, jak se tato Bible dostala přes půl světa,“ prohlásil pro list The Guardian docent Chris Jones. „To, že se jeden dostal ke mně do Christchurche, je rozhodně zajímavé.“

Skepticismus nebyl namístě

Jeho bývalá studentka mu tuto kopii přinesla v roce 2018 poté, co ji její rodina získala před dvěma lety při prodeji majetku zesnulého původního majitele. Tím byl knihař Don Hampshire, který přijel na Nový Zéland koncem 50. let z Velké Británie a zemřel v Christchurchi v roce 2009.

Christchurcheský výtisk je jednou z mála kopií Bible hříšníků, která je dekorována červeným i černým inkoustem. Je také mnohem kompletnější než většina ostatních.

Pokud je známo, nikdy se nikomu nepochlubil, že něco tak unikátního vlastní. Chris Jones v rozhovoru poznamenal, že jeho někdejší studentka mu při předávání výtisku sdělila, že sama věří tomu, že se jedná o „zlou“ Bibli. „Byl jsem velmi skeptický, protože něco takového se objeví jen výjimečně,“ vzpomíná Chris Jones. „Není to něco, co najdete ve staré garáži v Christchurchi. Byl jsem z toho unesen.“

Záhadné putování výtisku

Objev knihy podnítil Jonesův zájem o historii „Bible hříšníků“, o mýty, proč vlastně k chybě došlo, i o soudní spor, který chybný výtisk vyvolal. Ví se, že existují kopie „Bible hříšníků“ v Kanadě, několik v USA, další ve Velké Británii a Irsku.

„Australané tvrdí, že jeden také mají, ale nemají,“ potutelně dodává Jones a tvrdí, že právě jejich kopie postrádá ono inkriminované „ne“. Cesta kopie, kterou nyní vlastní Phil and Louise Donnithorne Family Trust, na Nový Zéland zůstává záhadou. Tam, kde mnoho výtisků obsahuje podrobné popisy rodokmenů, data, místa a záznamy narození a úmrtí, má tento výtisk pouze jedno nečitelné jméno.

Znáte ono tajemné jméno?

Když byla christchurcheská kopie znovuobjevena, byla v relativně špatném stavu. Chyběly jí desky i pár posledních stránek a podle všeho byla i poškozena vodou. Má ale jedinečné atributy. Je to jedna z mála kopií, která je dekorována červeným i černým inkoustem, a v zásadě je mnohem kompletnější verzí než většina ostatních výtisků. Konzervátorka knih Sarah Askeyová jí nasadila nový přebal a zároveň zdokumentovala všechny drobné detaily, které by mohly pomoci poskytnout vodítka, kudy kniha putovala. Mezi několika stránkami našla zbytky rostlin, lidské vlasy a textilní vlákna.

Dalším předmětem Jonesova pátrání je to, jak k chybnému tisku došlo. Nabízejí se teorie, že mohlo jít o záměrný akt sabotáže ze strany konkurenční tiskárny. Jones však prohlásil, že je mnohem pravděpodobnější, že tehdejší tiskárny pouze snižovaly náklady na korektory. Nyní je tento výtisk plně digitalizován a v nadcházejících měsících bude zdarma k nahlédnutí pro veřejnost.

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...