fbpx

Dezinformace do 40 minut: TikTok směruje uživatele na fake news o Ukrajině 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Na TikToku se uživatelé při prohlížení doporučeného obsahu dostanou k dezinformacím do čtyřiceti minut. Uvádí to průzkum factcheckingové agentury NewsGuard

Zveřejněno: 23. 3. 2022

Velký nárůst obsahu souvisejícího s válkou na Ukrajině zaznamenala i veleúspěšná aplikace pro sdílení krátkých videí. Videa, jež jsou na TikToku označená tagem #Ukraine, zaznamenala od vypuknutí konfliktu do 20. března více než 30 miliard zhlédnutí. Podle studie agentury zaměřené na boj s dezinformacemi NewsGuard přitom může nový uživatel TikToku vidět nepravdivé informace o válce na Ukrajině už během několika minut od přihlášení do aplikace.

Organizace, která monitoruje důvěryhodnost zpravodajských zdrojů, provedla několik testů, aby posoudila, jak aplikace pro sdílení videí TikTok nakládala s informacemi o válce na Ukrajině. Zjistilo se, že nový uživatel, který nedělal nic jiného, ​​než že se posouval algoritmicky upravenou stránkou doporučeného obsahu a sledoval videa o válce, se do 40 minut dostal k nepravdivému nebo zavádějícímu obsahu. „Na konci pětačtyřicetiminutového experimentu byly kanály analytiků téměř výlučně naplněny pravdivým i nepravdivým obsahem souvisejícím s válkou na Ukrajině, a to bez označení rozdílu mezi dezinformacemi a spolehlivými zdroji,“ napsali analytici organizace NewsGuard. 

Žádné z videí, které analytikům předložil algoritmus TikToku, neobsahovalo informace o důvěryhodnosti zdroje.

„V době, kdy se v onlinu množí fake news o rusko-ukrajinském konfliktu, žádné z videí, které našim analytikům předložil algoritmus TikToku, neobsahovalo informace o důvěryhodnosti zdroje, varování, ověření faktů nebo další poznámky, které by uživatele nasměrovaly ke spolehlivým zprávám.“

Mezi nepravdivými tvrzeními, která byla analytikům zobrazena, byl i mýtus, že USA mají na Ukrajině laboratoře na biologické zbraně. Videa také uváděla, že fake news jsou pravdivé zprávy a naopak. Některé z mýtů ve videích, které algoritmus TikToku zobrazil analytikům, byly už dříve prohlášeny za kremelskou propagandu. K provedení testu si výzkumný tým NewsGuard jednoduše vytvořil na TikToku nové účty a strávil 45 minut procházením stránky doporučených videí. Každé video, které se týkalo války na Ukrajině, pak podrobně analyzoval.

TikTok: Pracujeme na tom

Přestože TikTok neposkytuje detailní popis toho, jak jeho algoritmus pracuje, společnost říká, že bere v úvahu čas strávený sledováním různých videí, stejně jako další parametry včetně lajků, komentářů a toho, koho uživatel sleduje nebo zablokoval. Sledování videa o válce tedy algoritmus „odmění“ zobrazením dalšího obsahu o konfliktu. I vyhledávání na TikToku smíchalo pravdivý a nepravdivý obsah a poskytovalo videa, která obsahovala nepravdivá nebo zavádějící tvrzení. Dělo se tak i ve 20 nejzobrazovanějších výsledcích při vyhledávání slov „Ukrajina“, „Rusko“, „Válka“, „Kyjev“ a „Donbas“.

Mluvčí TikToku každopádně uvedl, že experiment fact-checkerů může přinést pouze omezené závěry o tom, jak aplikace opravdu funguje, protože nedokáže napodobit standardní chování uživatele. „V reakci na válku na Ukrajině pokračujeme se zvýšenými bezpečnostními opatřeními, pracujeme na odstranění dezinformací a pomáháme chránit bezpečné užívání na TikToku,“ prohlásil mluvčí provozovatele sociální sítě. „Také spolupracujeme s nezávislými factcheckingovými organizacemi, aby TikTok mohl zůstat bezpečným a autentickým místem.“ Očividně tedy jen s některými.

Související…

TikTok tlačí Google z pozice nejoblíbenější online destinace
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...