fbpx

Hlavním kanálem pro šíření dezinformací je YouTube, tvrdí světoví fact-checkeři 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Organizace, které provádějí fact-checking napříč celým online světem, mají také za to, že YouTube nedělá dost, aby na své platformě šíření dezinformací zabránil

Zveřejněno: 28. 2. 2022

Susan Wojcickiová, generální ředitelka YouTubu, dostala otevřený dopis od 80 organizací, které se věnují ověřování faktů v online prostředí. V dopise se uvádí, že YouTube je „celosvětově jedním z hlavních kanálů online dezinformací“. Organizace chtějí, aby tato streamovací platforma tvrději zasáhla proti antivakcinačním videím a volebním dezinformacím.

Mezi signatáři z Evropy, Afriky, Asie, Středního východu a Ameriky jsou například britská nezisková organizace Full Fact i tým pro kontrolu faktů amerického deníku Washington Post. Otevřený dopis kromě jiného upozorňuje, že kvůli dezinformacím ztratilo „mnoho lidí své blízké a mnohé životy byly zruinovány“. Dále obviňuje YouTube, že nevynakládá dostatečné úsilí na vyřešení problému, a říká, že platforma „umožňuje, aby byla ovládána bezohlednými lidmi, kteří manipulují s veřejností a vykořisťují ji“.

Když pravidla nestačí

Problém je ještě složitější v případech, kdy lživý obsah není v angličtině nebo pochází z rozvojových zemí. V dopise jsou uvedeny příklady z celého světa, které mají potenciál způsobit škody v reálném životě, což je i předmětem obsahových pravidel YouTubu. Ta jsou prý nedostatečná a nefungují dobře.

Kritici tvrdí, že sociální sítě neudělaly dost v boji proti dezinformacím, které vedly i ke zraněním, úmrtím a rozpadu rodin.

Fact-checkeři požadují od YouTubu závazek k transparentnosti ohledně dezinformací na platformě. Žádají spíše odhalování pravdy než pouhé mazání videí, další opatření proti „recidivistům“, tedy opakovaným provinilcům, a zvýšené úsilí o řešení dezinformací v jiných jazycích než v angličtině. YouTube by také měl opravit své doporučovací algoritmy, aby zajistil, že „nebude aktivně propagovat dezinformace svým uživatelům nebo doporučovat obsah pocházející z nespolehlivých zdrojů.“

YouTube se nesměle brání

Mluvčí YouTubu Elena Hernandezová deníku The Guardian řekla, že společnost již investuje prostředky do způsobů, jak „přivést lidi k důvěryhodnému obsahu, omezit šíření hraničních dezinformací a odstranit videa porušující pravidla“. Hernandezová dodala, že YouTube vždy hledá smysluplné způsoby, jak se zlepšit, a bude pokračovat v posilování spolupráce s komunitou, jež kontrolu faktů provádí.

Pandemie koronaviru přinesla nárůst dezinformací o viru a vakcínách. YouTube a další sociální média jako Facebook, WhatsApp a Twitter byly ovšem už celé roky sužovány závadným obsahem propagujícím fake news a konspirační teorie. Patří sem třeba i podvodné ovlivňování voleb, projevy nenávisti, konspirační teorie a podpora různých spiknutí. Kritici tvrdí, že sociální sítě neudělaly dost v boji proti dezinformacím, které vedly i ke zraněním, úmrtím a rozpadu rodin.

Smrtící víra v dezinformace 

Britská BBC uvádí několik příkladů, kdy dezinformace vedly až k úmrtí. V roce 2021 zemřel například na covid-19 britský občan poté, co odmítl být očkován. Podle své rodiny udělal strašnou chybu, protože se nechal ovlivnit antivakcinačním obsahem na YouTube a dalších sociálních médiích. V roce 2020 přišel floridský taxikář Brian Lee Hitchens o manželku kvůli koronaviru poté, co byli ovlivněni obsahem za Facebooku, který tvrdil, že pandemie je podvod.

YouTube v roce 2021 oznámil, že ze své platformy odstraní všechny dezinformace zaměřené proti očkování a smaže videa zveřejněná brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem, jelikož i ten šířil lži o koronaviru. Generální ředitel fact-chekerů Full Fact Will Moy BBC řekl, že jeho organizace naléhá na YouTube, aby spolupracoval na zlepšení informačního ekosystému s nezávislými ověřovateli faktů. „Lživé informace ničí životy. Stejně jako ostatní ověřovatelé faktů po celém světě i Full Fact vidí na YouTubu zářné příklady škodlivého obsahu,“ řekl Moy. „Na samotných internetových společnostech nelze ponechat rozhodnutí, jak naloží s dezinformacemi a jak transparentně k nim budou přistupovat,“ uzavřel Will Moy.

Související…

Kdo se také podílel na dezinformacích o covidu? Lidé z oboru wellness
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...