fbpx

Manželský stalking: Jak odhalit špehovací software v mobilu a jak se ho zbavit 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Existuje spousta programů, které dokážou špehovat naše chytré mobilní telefony. Pokud máte technicky zdatného a žárlivého partnera, mějte se na pozoru. Jak se dá zjistit, že vás někdo špehuje?

Zveřejněno: 5. 1. 2022

Maria vyrostla v katolické rodině na východním pobřeží USA. Její rodiče prožívali šťastné manželství a i ona chtěla ve svém vztahu pěstovat respekt a vřelost. Když jí bylo něco přes dvacet, potkala svého budoucího manžela a připadalo jí, že je to ta pravá láska. Počáteční romantika ale rychle zhořkla a změnila se v pětadvacetiletý horor, plný zneužívání a nepřiměřeného dozoru. Postupně ztratila kontrolu nad svými financemi, nad tím, kde se pohybuje, a nakonec i nad třemi syny. A většinu těchto věcí manžel zvládl „kontrolou online“.

Mariin manžel protestoval proti tomu, aby chodila do práce, kde by se stýkala s jinými lidmi, a zakázal jí používat počítač. Každý den jí nadával, že je tlustá, a když byl hodně naštvaný, nepustil ji vůbec z domu. Opanoval i její finance, nejprve jí bral výplatu a poté jejím jménem požádal o kreditní karty, zvládl to přes číslo Mariina sociálního pojištění. Před šesti lety se Maria úplně zhroutila, když její manžel prohlašoval, že si přeje její smrt. S pomocí církve a rodiny pomalu začala chystat plán, jak se ze zoufalé situace dostat.

Tajemná sledovačka

Po ztrátě majetku kvůli exekuci se nakonec přestěhovala ke své sestře. Dostala poprvé notebook a konečně si mohla založit účet na Facebooku. Začala randit s jinými muži. Její bývalý manžel jí ale začal citovat zprávy, které psala muži, se kterým se vídala. A také jí začal pronásledovat na každém kroku. Jednou uviděla jeho auto za sebou na dálnici a dostala strach. Zavolala policii, a i když úřady nevznesly žádné obvinění, pronásledování ze strany jejího manžela nakonec ustalo. Odstěhovala se o trochu dál a zároveň zjistila, že se stala obětí takzvaného stalkerwaru.

Počet zařízení, která mají nainstalovaný stalkerware, vzrostl mezi zářím 2020 a květnem 2021 o 63 %.

Stalkerware je volně dostupný software, který se používá ke špehování jiné osoby prostřednictvím jejího elektronického zařízení (obvykle mobilního telefonu) bez jejího souhlasu. Uživatel tohoto softwaru může prohlížet textovou komunikace špehované osoby, její ​​polohu, fotografie, soubory, a dokonce odposlouchávat konverzaci v blízkosti „napíchnutého“ telefonu.

Koalice proti stalkerwaru

V roce 2019 vzniklo pod vedením Evy Galperinové sdružení Coalition Against Stalkerware. Aktivistka se rozhodla organizaci založit poté, co prozkoumala případy řady údajných obětí napadení, které se bály, že jejich životy mohou násilníci ničit dál prostřednictvím technologií. Když má někdo přístup k vašemu telefonu, potenciál zneužití je totiž obrovský. Oběť může být například vydírána hrozbami sdílení intimních fotografií.

Eva Galperinová uvádí, že v případech domácího násilí, s nimiž se setkává, nějaká úroveň zneužívání pomocí technologií existuje téměř vždy a často zahrnuje i použití stalkerwaru. Jde totiž o mocný donucovací nástroj. Šíření stalkerwaru je narůstajícím problémem. Podle studie společnosti Norton Labs počet zařízení, která mají nainstalovaný stalkerware, vzrostl mezi zářím 2020 a květnem 2021 o 63 %. Důvodem dramatického nárůstu může být i lockdown a fakt, že lidé obecně tráví víc času doma.

„Osobní věci jsou snadno po ruce, což vytváří pro pachatele více příležitostí k instalaci stalkerwaru na zařízení jejich partnera,“ uvádí zpráva. Během posledních dvou let se Evě Galperinové podařilo přesvědčit skupinu antivirových společností, aby tento typ škodlivého softwaru braly vážně. Zpočátku se setkávala s neochotou označovat stalkerware za nežádoucí program nebo malware.

Zakázaní špióni

V říjnu Google odstranil několik reklam na aplikace, které nabádají potenciální uživatele ke špehování telefonu jejich partnera. Tyto aplikace jsou často nabízeny rodičům, kteří si přejí sledovat pohyb a komunikaci svého dítěte. Místo toho byly často zneužity ke špehování partnerů.

Jedna z těchto aplikací, SpyFone, byla v září zakázána americkou Federální obchodní komisí (FTC) kvůli shromažďování a sdílení dat o pohybu a aktivitách lidí prostřednictvím skrytého hacku jejich zařízení.

Navzdory těmto pozitivním krokům jsou některé stalkerwarové aplikace a rady, jak je používat, stále snadno dostupné. Podle Evy Galperinové jsou dalším problémem, který FTC vyšetřuje, firmy prodávající a nakupující údaje o poloze telefonů uživatelů bez jejich vědomí. Tuto technologii nazývá „extrémně mocným nástrojem“ pro soukromé detektivy, kteří ji používají ke sledování polohy svých cílů.

Těžko odhalitelný

Se stalkerwarem záměrně navrženým tak, aby bylo obtížné jej odhalit, se mohou stát obětí i ti, kteří jsou technicky zdatnější. Jednou z takových osob byla Charlotte (není to její skutečné jméno), analytička kybernetické bezpečnosti. Brzy poté, co se zasnoubila, si uvědomila, že se s jejím telefonem začaly dít zvláštní věci. Baterie se rychle vybíjela a její telefon se často náhle restartoval. Za obojím může být nainstalovaný stalkerware. Až když její partner dal jasně najevo, že vždycky ví, kde je, tak si to konečně spojila.

Aby získala nějakou radu, co dělat, vyrazila na setkání hackerů. Bylo to odvětví, ve kterém její partner pracoval, a některé tváře dokonce znala. Seznámila se s „kulturou přijetí schopnosti sledovat svého partnera“. I pouhé rychlé vyhledání na internetu odhalí mnoho služeb, které uvádějí, že se mohou nabourat do něčího smartphonu pouze pomocí telefonního čísla, obvykle za několik stovek dolarů, které je třeba zaplatit v kryptoměně.

Že by to bylo ale až takto jednoduché, tomu odborníci na kyberbezpečnost nevěří. Běžný stalkerware spíš z velké části spoléhá na sociální inženýrství. Oběti může být zaslána textová zpráva, která vypadá věrohodně, s výzvou ke kliknutí na odkaz. Nebo jim může být nasdílena falešná aplikace, která se vydává za legitimní software. Tyto aplikace mnohdy využívají zastrašovací taktiku, aby přiměly uživatele smartphonu aplikaci nesmazat.

Smazat a všechna hesla znovu

Pokud víte, že vám někdo sleduje mobilní komunikaci, Charlotte doporučuje provést obnovení továrního nastavení telefonu, změnit všechna hesla účtů na sociálních médiích a neustále používat dvoufaktorové ověřování. A jaký by byl nejlepší způsob řešení problému obecně? Většina zemí již má nějaký zákon o odposlechu a zákony proti stalkingu.

Francie v roce 2020 přijala nový zákon o domácím násilí, který mimo jiné zpřísnil sankce za tajné sledování osoby bez jejího souhlasu. Tento čin se nyní trestá ročním vězením a pokutou 45 000 eur. Pokud se trestného činu dopustí partner sledované osoby, sankce mohou být ještě vyšší. Eva Galperinová se domnívá, že Google a Apple by mohly zasáhnout a znemožnit nákup jakékoli z těchto aplikací ve svých obchodech. Policie by také podle ní měla být v této problematice lépe proškolena a měla by ji brát vážně. Rozšíření kybernetického stalkingu navíc přineslo nový typ služeb na podporu obětí domácího násilí.

Pokud je náhle přerušen přístup násilníka k telefonu oběti, může to vést k eskalaci násilí.

Jedním z takových zařízení je Clinic To End Tech Abuse (CETA), působící pod křídly americké Cornell University. CETA se věnuje přímo lidem, kteří prožili tento typ zneužívání, a zároveň pracuje na výzkumu o narůstajícím zneužívání technologií. Rosanna Belliniová z CETA říká, že v některých případech nedoporučují stalkerware z telefonu oběti odstranit okamžitě, aniž by předtím došlo k jeho prozkoumání odborníky. Zkušenosti totiž ukazují, že pokud je náhle přerušen přístup násilníka k telefonu oběti, může to vést k eskalaci násilí.

Marie z úvodního příběhu je už šest let mimo stresující manželství, které bylo plné pronásledování. Má nový vztah a je v něm spokojená. I teď ale nastanou chvíle, kdy se svého telefonu bojí. Byla jí diagnostikována posttraumatická stresová porucha. Nyní chce, aby i další lidé s podobnými problémy věděli, že rozhodně nejsou sami a že nejde o bezvýchodnou a neřešitelnou situaci.

Související…

Co dělat, když se partner nedokáže smířit s rozchodem?
Kamila Steinbachová

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...