fbpx

Sexting mezi teenagery? Není to takový mor, jak tvrdí média 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Média burcují veřejnost a rodiče šílí strachy. Výzkumníci ale ukázali, že se sextingem, tedy posíláním hanbatých obrázků, to není mezi americkými teenagery vůbec tak žhavé. Horší jsou prý jejich rodiče

Zveřejněno: 20. 6. 2021

Studie, která byla publikována v rámci Archives of Sexual Behavior, pracovala s informacemi od skoro šesti tisíc amerických teenagerů a ukázala, že mnoho z nich sice poslalo a obdrželo sexuálně explicitní obrázky, ale pouze asi 3 % z Američanů ve věku 12 až 17 let to udělalo „mnohokrát“.

Počet studentů, kteří přiznali sexting „mnohokrát“, je méně než     2 %. Toto číslo je vhodné porovnat s odhadem jiné studie uvádějící, že sextingu se věnují 4 z 5 dospělých.

Drtivá většina dospívajících Američanů se sextingu nevěnuje. Asi 14 % středoškoláků uvedlo, že dostali sexuálně explicitní fotku od někoho, s nímž chodili, a 11 % uvedlo, že takovou fotku poslali. Okolo 14 % respondentů uvedlo, že dostali sexuálně explicitní fotku od někoho, s kým nikdy nebyli nijak zapleteni.

Nejsou horší rodiče?

Asi jedna třetina studentů uvedla, že se sextingu věnovala pouze jednou. Počet studentů, kteří přiznali sexting „mnohokrát“, je méně než 2 %. Toto číslo je vhodné porovnat s odhadem jiné studie uvádějící, že sextingu se věnují 4 z 5 dospělých. Pohoršení si tedy nezaslouží teenageři, ale spíš jejich rodiče. Jinými slovy, najít teenagera, který se opakovaně věnuje sextingu, by podle výsledků studie dalo práci.

Účastníci výzkumu, kteří přiznali homosexuální orientaci, sextují dvakrát pravděpodobněji než heterosexuální teenageři.

Výzkum dále ukázal dost zajímavých podrobností. Podle Justina Patchina, jednoho z autorů studie, oproti předpokladům dostávají více žádostí o nahou fotku od cizích lidí  chlapci než děvčata. A chlapci také takové žádosti častěji vyhoví. Nejčastěji sextují patnáctiletí (18 %), s dalšími roky u teenagerů pravděpodobnost sextingu klesá. Účastníci výzkumu, kteří přiznali homosexuální orientaci, sextují dvakrát pravděpodobněji než heterosexuální teenageři.

Co je vlastně mnoho?

Výsledky studie tedy ukazují, že sexting není mezi teenagery epidemií, jak se nás snaží přesvědčit média. Jde spíše o jednorázové úlety. Zajímavé je, že autoři zadání pro studii nechali na respondentech, jak oni sami cítí výraz „mnoho“, teenageři své aktivity nekvantifikovali, ale spíš popisovali pocity z toho, co dělají. Výsledky studie je tedy třeba brát s rezervou, pro různé respondenty slovo „mnoho“ vyjadřuje různé počty případů sextingu.

Se sexuálně explicitními fotkami souvisí i možné vydírání, které také nenabývá tak obřích rozměrů, jak si můžeme myslet. Pouze 4 % teenagerů uvedlo, že jejich nahé fotky někdo bez jejich svolení zveřejnil, a přibližně stejné procento nahé fotky někoho jiného bez jeho výslovného souhlasu sdílelo. Autoři studie vzali jako definici sextingu "posílání sexuálně explicitních fotek" a původní význam, jenž zahrnuje i psaní intimních zpráv (tedy textů), nebrali v úvahu. Je tedy možné, že se dost teenagerů sextingu v pravém slova smyslu věnuje, ale bez obrázkového doprovodu, tedy té, řekněme, nebezpečnější součásti.

Související…

Sexting na Instagramu má novou formu. Aktuálně vedou nahé boomerangové gify
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Technology Review

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...