fbpx

Čínská aplikace pro tvorbu a sdílení krátkých videí má potíže s obsahem v asijském Myanmaru. Objevují se na něm vojáci, kteří vybízejí k zabíjení demonstrantů

Zveřejněno: 4. 3. 2021

TikTok byl vyzván, aby přijal opatření v souvislosti se záplavou videí sdílených v Myanmaru. Na problematických videích jsou muži ve vojenské uniformě, kteří vyhrožují zabitím protivládním demonstrantům. Myanmarská policie a armáda jsou už týdny odsuzováni za použití nepřiměřené síly proti pokojným demonstrantům, kteří po celé zemi pořádají shromáždění a požadují návrat k demokracii. Od 1. února, kdy se moci armáda chopila, bylo v Myanmaru zabito více než 20 lidí. Kromě slzného plynu a gumových střel totiž demonstranti občas čelí i ostré střelbě.

Muži oblečení v armádních a policejních uniformách používají k vyhrožování veřejnosti aplikace pro sdílení videí TikTok, a to navzdory pravidlům čínské aplikace, která zakazuje podněcování násilí. V jednom videu muž v masce a vojenské uniformě nazývá svrženou demokratickou vůdkyni Aun Schan Su Ťij „podělanou komunistkou“. Odkazuje se tak na barvy její strany, Národní ligy pro demokracii. Na videu následuje vyhrožování smrtí a podpora nového režimu. Video bylo zveřejněno 13. února a zhlédlo ho více než 180 000 lidí. I další videa jsou drsná. Jejich autoři vyhrožují demokratické opozici, že proti ní použijí ostrou střelbu a granáty.

Vražedný chorál

Nevládní organizace Myanmar ICT for Development Organisation uvedla, že v uplynulých týdnech zaznamenala více než 800 militantních videí s rétorikou ohrožující demonstranty a s hudebním podkresem původně protestního chorálu, jehož slova byla změněna a nabádají k zabíjení demonstrantů.

Není to hra, v níž se můžeš po zastřelení uzdravit. Tohle je politické varování pro protestující.

Píseň, která byla k dispozici ve zvukové knihovně TikToku, byla mezitím odstraněna a související videa také zmizela, i když není jasné, zda je smazal moderátorský tým TikToku či autoři samotní. Jedno z videí, které má k dispozici deník Guardian a jež bylo zveřejněné uživatelem pod přezdívkou Ye Ye, ukazuje muže oblečeného v uniformě držícího zbraň, v pozadí je pak vidět další voják. „Není to hra, v níž se můžeš po zastřelení uzdravit. Tohle je politické varování pro protestující. Buďte opatrní, ať děláte cokoli,“ říká na záběrech voják. Video zveřejněné 21. února má dosud 37 200 zhlédnutí.

V dalším klipu, který byl už odstraněn, uživatel ronaloo3 říká, že vojáci budou „pronásledovat psy“ ve 20.00. To byl právě čas, kdy si prodemokratičtí příznivci naplánovali protest proti převratu. Voják na videu odjišťuje svou automatickou zbraň a dodává: „Nelíbí se vám to?“ Mnoho vojáků používá ve snaze přilákat více uživatelů hashtagy #lilhuddy a #addisonre, jde přitom o jména amerických tiktokových celebrit. Není jasné, zda vojáci tahle videa pořizují z vlastní vůle, nebo jim to bylo nařízeno. Čínský TikTok, který má 800 milionů uživatelů po celém světě, je každopádně v Myanmaru za poslední rok stále populárnější, a to zejména mezi mladými lidmi.

TikTok se odkazuje na zásady

TikTok musí podle zastánců digitálního bezpečí zlepšit proces nahlašování obsahu, který porušuje pravidla, a zřídit specializovaný myanmarský tým, který by se měl zabývat kromě jiného i ověřováním faktů. TikTok suše prohlásil, že se zavázal propagovat „bezpečné a příjemné prostředí aplikace pro svoji komunitu“.

„Máme jasné pokyny pro komunitu, které uvádějí, že nepovolujeme obsah podněcující k násilí nebo dezinformacím, které poškozují jednotlivce, naši komunitu nebo širší veřejnost. TikTok bude i nadále globálně dodržovat tyto principy, včetně otázek, jako jsou volební výsledky,“ uvedl v prohlášení TikTok.

Související…

Facebook zůstal daleko za TikTokem: Top 10 nejpopulárnějších aplikací roku 2020
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...