fbpx

Maska s vestavěným mikrofonem, rouška, která umí ukazovat emoce, a japonská vychytávka, která překládá do osmi jazyků. To jsou ochranné pomůcky, které nejenže chrání před koronavirem, ale obstarají v neveselé době snad i nějakou tu zábavu

Zveřejněno: 30. 4. 2021

Nosit roušku nebo respirátor už v dnešní době nemusí být úplně dusivá nuda. Americká společnost Razer, která se zabývá vývojem počítačových her, například vyvinula chytrou obličejovou masku s vestavěným mikrofonem. Prototyp nazvaný Project Hazel, který byl představen na nedávném technologickém veletrhu CES v Los Angeles, prý umí kromě jiného zesilovat hlas uživatelů. Součástí konstrukce je aktivní ventilace, vydechován je teplejší vzduch a zároveň nasáván vzduch chladnější.

Společnost uvádí, že její rouška ​​je klasifikována jako zdravotnický respirátor třídy ​​N95, to ale BBC v rámci testování neposuzovala. Samotný respirátor ​​je vyroben z průhledného plastu, což lidem, kteří s majitelem masky komunikují, umožňuje i odečítání ze rtů. Transparentní maska sama o sobě není inovací, podobných je na trhu spousta. Ta od Razeru má ale i režim podsvícení. To znamená, že vnitřek masky se automaticky rozsvítí, když je tma, a osvítí tak ústa svého majitele.

Respirátor je podle BBC pohodlný i z ergonomického hlediska, tvar dobře přiléhá k obličeji a zároveň se maska nedotýká úst. I na uši je prý vyvíjen menší tlak než u jiných masek či roušek. Patentovaná funkce „voiceamp“ je pak pravděpodobně technologicky nejpokročilejším aspektem masky. Vestavěný mikrofon a zesilovač učiní hlas jasnějším. Zatím jde o koncept, který se nedostal do prodeje. I kvůli tomu, že se zatím testuje jeho životnost, a konstruktéři zkoumají, po jaké době je potřeba měnit filtry.

Veselá JabberMask

Projekt JabberMask zatím vybírá peníze na Kickstarteru, ale jeho koncept je také zajímavý. LED rouška díky pohybu diod „umí mluvit“ a na vyžádání se rozzáří úsměvem. Diody se rozsvěcují podle toho, jak nositel masky hovoří, a tvoří smajlíkové obrazce. JabberMask, kterou vyvinul herní designér Tyler Glaiel, obsahuje v přední části panel LED diod, které uživateli slouží k netradiční komunikaci s okolím.

Může zobrazit třeba srdíčko, emotikony nebo jednoduchá slova jako „NE“ nebo „OK“. Chcete-li, aby se za vás maska usmála, vyloudíte ze rtů specifický zvuk. Možná nejpůsobivější funkcí masky je, že dokáže zachytit váš hlas a podle něho hýbat virtuálními diodovými ústy. Zde jde ovšem spíš o zábavu než o nějakou zásadní ochranu před koronavirem. V tomto případě to ale nevadí.

Rouška pro amatérské překladatele

Japonští technologové zase vymysleli respirátor C-Face, který umí překládat do osmi jazyků. Startup Donut Robotics podle CNN využil situace, kdy se maska či rouška stává nepostradatelným doplňkem, a vytvořil inteligentní masku, která nejen zakrývá obličej, ale také usnadňuje komunikaci a sociální distancování.

Při propojení s aplikací v telefonu přes Bluetooth maska umí přepsat mluvené slovo, zesílit hlas, a dokonce i překládat mezi japonštinou, čínštinou, korejštinou, vietnamštinou, indonéštinou, angličtinou, španělštinou a francouzštinou. Problémem není ani to, že otvory na přední straně masky, zásadní pro nadstavbové funkce, znemožňují, aby maska nositele chránila proti koronaviru. To se řeší jednoduše, pod chytrou masku si stačí vzít standardní zdravotnickou roušku.

Související…

Šéf firmy na superroušky radí, jak si vypěstovat vyšší odolnost vůči covidu
Kateřina Müllerová

foto: JabberMask, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...