fbpx

Deskové hry se slovy jsou ideálním způsobem, jak dětem a vlastně i sobě (pokud jste rodič) zpříjemnit domácí vzdělávání

Zveřejněno: 29. 9. 2020

Ten, kdo má školou povinné potomky, to jistě chápe. Děti mají ze zrušené školy radost, ať už je důvod jakýkoli. Nebudou se muset tolik učit. Zato rodičům vzpomínka na pedagogické peklo homeschoolingu na jaře nebo při představě toho, co všechno budou muset děti v budoucnu dohánět, nedělá radost ani zdánlivou.

Naštěstí existuje spousta her, díky kterým můžete s dětmi procvičovat školní látku, aniž byste riskovali protažené znuděné obličeje. Testovali jsme čtyři, a přestože všechny mají podobnou herní mechaniku (z kostiček či kamenů s písmeny tvoříte slova), jsou to právě detaily, díky kterým vás daná hra dokáže zaujmout a které vás přinutí vybrat si z nepřeberného množství her právě tu jednu pravou. Takže tady jsou výsledky.

Bananagrams (MINDOK) 9/10

bananaczdisplay

Cílem hry je použít všechna písmena, která si hráči nalosovali ze žlutého “banánu”, penálu na písmenka. Počet písmen na začátku hry se liší podle počtu hráčů, může to být 21 písmen (2–4 hráči) až 11 písmen (7–8 hráčů). Nemáte žádný herní plán, písmenka skládáte před sebe na libovolný povrch. Jakmile si vylosujete písmena, začnete z nich tvořit mřížku, podobně jako v křížovce nebo ve Scrabblu. Můžete písmenka jakkoliv míchat, přeskupovat, měnit…

A jakmile použijete všechna, zvoláte "Písmeno!" a všichni hráči včetně vás si vezmou z banánu jedno další. Když se vám nějaké nehodí, můžete říct "Měním!" a do banánu ho zase vrátit. Musíte si za ně ale vzít tři další. Když je v banánu míň písmen než hráčů a vy použijete všechna písmenka, zavoláte "Hotovo!" a vyhráli jste. Ovšem pozor, všechna slova musí být gramaticky správně!

Palec nahoru: 

  • Velmi rychlá hra, nemusíte na nikoho čekat, každý hraje sám za sebe a rychlejší má výhodu
  • Nepotřebujete žádný herní plán
  • Ten banán. TEN BANÁN! 

Palec dolů:

  • Nic. Ač jsme se snažili, nenašli jsme NIC negativního.

Scrabble (Mattel) 8/10

Asi nejklasičtější z písmenkových her můžou hrát až 4 hráči, kteří na začátku hry vylosují 7 písmenek, ze kterých se na hracím plánu pokoušejí složit slova. Na písmenkách jsou také čísla, která označují body. Čím méně často se písmeno vyskytuje, tím více bodů za ně získáváte. Bodový zisk je možno také znásobit, některá z polí jsou označena jako bonusová, a pokud na ně umístíte písmenko, můžete získat dvojnásobek či trojnásobek hodnoty daného písmene či celého slova.

scrabble shutterstock 1672491667 small

Hráči se pravidelně střídají, skládají slova a na závěr tahu doberou ze zásoby vždy písmena do celkového počtu 7. Až písmena dojdou, hra končí. Vítězem se stává hráč s největším počtem bodů.

Palec nahoru:

  • Možnost zpochybnit slova patří k nejzábavnějšímu prvku her s písmeny, a u Scrabblu to platí obzvlášť
  • Existuje ve variantě Junior pro menší děti
  • Naprostá klasika slovních her

Palec dolů: 

  • Vyžaduje prostor pro herní plán

Boggle (Hasbro) 7/10

Jediná dnešní hra, ve které nejsou písmenka na plochých kamenech, ale na šestihranných kostkách. Může ji hrát libovolný počet hráčů, každý z nich má svůj herní miniplánek se šestnácti kostkami. Na začátku všechny zamíchá, a dostane tak unikátní sadu písmen. Během tří minut pak hráči musí najít co nejvíc slov. 

boggle

Písmena musí navazovat na sebe, ale nemusí být za sebou. Řada se může kroutit a ohýbat, může vést vodorovně, svisle či šikmo. Dvě základní podmínky: Slovo musí mít aspoň 3 písmena a žádné písmeno nemůžete použít dvakrát. Hraje se na dohodnutý počet kol, vyhrává ten, kdo má nejvíc bodů.

Palec nahoru:

  • Připomíná osmisměrku
  • Nemusíte se patlat s taháním ze zásoby a jen obtížně se jednotlivé kameny ztrácí

Palec dolů: 

  • Menší prostor pro kreativitu a edukaci – slova netvoříte, pouze hledáte

Všechny dnešní hry patří k absolutní špičce a získaly nadprůměrné hodnocení, proto berte pořadí pouze jako orientační faktor. Dnešní herní test ale ovládl Bananagrams od Mindoku z jediného důvodu: Přidává do her zábavný faktor a variabilitu, která nám ve hrách s edukativním potenciálem tak často schází.

Související…

Rozhovor: Počítačové hry bude brzy sledovat víc lidí než sport
Tereza Hermochová

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...