fbpx

V práci doma budeme pokračovat, ale zároveň nechceme a nemůžeme zapomínat na situaci ve světě a měli bychom se, podle našich možností, připojit k úsilí pomoci těm, kteří to v rozvojovém světě nejvíce potřebují, říká ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek

Zveřejněno: 25. 5. 2020

V reakci na dopady vyvolané pandemií koronaviru vyhlásil Člověk v tísni sbírku SOS Svět, která je určena na pomoc lidem z nejchudších zemí. Ti v důsledku krize přijdou o zdroje obživy a situace na ně bude mít ničivý dopad. Důsledky nemoci Covid-19, jako je hlad a podvýživa, mohou být v rozvojových zemích mnohem horší než samotná nemoc. Podpora zdravotnictví nestačí, nutná je pomoc dlouhodobá.

„Na počátku krize jsme se zaměřili na pomoc lidem v Česku, kteří se kvůli pandemii dostali do existenčních a finančních problémů. Rozšířili jsme například naši dluhovou helplinku, podporovali jsme ve výuce děti, které doma nemají přístup k internetu, nebo jsme těm nejpotřebnějším začali nabízet potravinové balíčky. Koronavirus bude mít ale dalekosáhlé následky a dopad na kvalitu života lidí v rozvojových zemích a těch, které sužuje konflikt či čelí přírodním katastrofám. Stamiliony se ocitnou v ohrožení života a přijdou o své zdroje obživy. V práci doma budeme pokračovat, ale zároveň nechceme a nemůžeme zapomínat na situaci ve světě a měli bychom se, podle našich možností, připojit k úsilí pomoci těm, kteří to v rozvojovém světě nejvíce potřebují,“ říká ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Podpora rozvojových zemí

Hrozí, že se počet lidí trpících hladem v důsledku krize do konce roku zdvojnásobí, podle OSN na 265 milionů. Například v Sýrii se devalvace syrské libry od začátku roku ztrojnásobila, ceny raketově vzrostly a pro mnoho lidí nejsou dostupné ani základní potraviny. Kromě okamžité reakce a zajištění těch nejzákladnějších potřeb je ale v zasažených zemích nutná dlouhodobější pomoc a znalost prostředí. Právě v rozvojové pomoci má Člověk v tísni desítky let zkušeností, které uplatní i v současné krizi.

Na situaci kolem koronaviru reagoval Člověk v tísni v České republice, ale i ve dvaceti zemích v Africe, Asii i v Evropě.

„Lidé přijdou o práci a ceny potravin budou narůstat. Teď se snažíme pomoci, aby se pandemie dále nešířila, distribucí ochranných pomůcek a informacemi. Velmi rychle ale musíme začít podporovat vznik nových pracovních příležitostí pro ty, kteří o příjmy přišli. Jinak jim hrozí hlad nebo upadání do dluhů, které nikdy nesplatí. V dlouhodobějším horizontu pak pracujeme na tom, aby ti nejchudší byli méně závislí na okolním světě například tím, že si dokážou vypěstovat potraviny, které je uživí,“ vysvětluje ředitel humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička. 

Nejohroženější země

Na situaci kolem koronaviru reagoval Člověk v tísni v České republice, ale i ve dvaceti zemích v Africe, Asii i v Evropě, kde dlouhodobě pomáhá, například v Sýrii, Iráku, Mongolsku, Etiopii, DR Kongo, Kambodži nebo na Ukrajině. 

Počty potvrzených případů stoupají například v Etiopii, kde nákaza nejprve zasáhla hlavní město a nyní se šíří do těch nejodlehlejších etiopských vesnic. „V nadcházejících měsících bude Člověk v tísni podporovat úsilí rozvojových zemí zlepšit a posílit jejich zdravotnické infrastruktury a diagnostikovat a léčit pacienty. Už teď se soustředíme na zajištění potravin, přístup k pitné vodě, hygieně a podporujeme zdroje obživy místních obyvatel. Věříme, že právě tak budeme moci přispět ke zmírnění negativních a dlouhodobých dopadů pandemie,“ říká vedoucí programů Člověka v tísni v Africe Richard Walker. 

Aby organizace Člověk v tísni mohla pomoci lidem z chudých zemí pokračovat, vyhlásila sbírku SOS svět. Za příspěvek 300 Kč například nakoupí 100 mýdel do táborů pro vnitřní uprchlíky v Sýrii nebo pořídí litr a půl dezinfekce do etiopských zdravotnických středisek.

Související…

Jak hacknout krizi? Vítězné projekty hackathonu Hack the Crisis podpoří Hyundai
Klára Kutilová

foto: Člověk v tísni, zdroj: SOS svět, Člověk v tísni

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...