fbpx

Zveřejněno: 4. 4. 2017

Hodinky, pro mnohé z nás běžná záležitost, kterou bereme jako součást života, pro nevidomé problém, jenž dosud řešily pouze vystouplé ručičky, které se snadno hmatem přeřídily, či zvuk. Firma Dot Smartwatch však přišla s inovací, jež mnohým lidem se zrakovým postižením ulehčí život - chytrými hodinkami s Braillovým písmem.

„Je naší povinností poskytnout každému člověku s postižením přístup ke všemu, co potřebuje,“ říká známý nevidomý zpěvák Stewie Wonder a firma Dot Smartwatch se jeho filosofií inspirovala a vytvořila první chytré hodinky, které umožní slepcům číst zprávy přímo z telefonu. Jak takový technický výstřelek funguje?

dot smartwatch

Hodinky Dot Smartwatch budou v prodeji ke konci tohoto roku.

Technologie budoucnosti

Dot se s mobilem propojí přes Bluetooth a díky systému pohyblivých bodů dokáže zobrazit jakoukoli zprávu. Pod ciferníkem jsou umístěny čtyři motorizované moduly, každý s šesti možnými tečkami. Dot tedy může zobrazit až čtyři znaky Braillova písma. Uživatel je pak rukou rozpozná stejně jako na papíře. Z telefonu tak slepec dokáže snadno přečíst v podstatě cokoli, ať už SMS, e-mail nebo například navigaci. Ostatní chytrá zařízení fungují na bázi zvuku, Dot je naprosto tichý, takže se uživatel nemusí cítit nepříjemně, že jeho soukromé zprávy někdo poslouchá.

Většina z nás se zřejmě nikdy nezamyslela nad tím, že běžné hodinky jsou pro slepce v podstatě nepoužitelné. Tradičním řešením až doposud byla zařízení s vystouplými ručičkami, na které mohl nositel sahat, a tak zjistit čas. Jenže takové hodinky se časem opotřebí a každodenním dotykem je snadno rozhodíte. Nyní je tu Dot, revoluční chytré přístroje vyvinuté v Koreji, které si na stránkách společnosti můžete předobjednat. Jejich vývoj trval asi tři roky a budou se prodávat za cca 320 dolarů, což je přes 8 000 Kč.

Malý velký zázrak

Hodinky jsou z hliníku, váží tedy jen 27 gramů. Jejich průměr je 43 mm a tloušťka 12,5 mm, což znamená, že jsou sice větších rozměrů, ale velmi lehké. V balení najdete také tři velikosti kožených pásků. V přislušenství naleznete dobíjecí baterii, senzor dotyku, vibrace a v podstatě většinu funkcí, které byste od chytrých hodinek očekávali.  

 

zdroj: hodinkee

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...