fbpx

Čína používá systém rozpoznávání obličejů už i na pandy 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Máte potíže s rozlišením jedné pandy od druhé? Aplikace Číňanům značně usnadňuje orientaci mezi jednotlivými mazlíčky. A pomůže prý i vědcům

Zveřejněno: 8. 5. 2021

Z určité asijské pohodlnosti a potřeby mít nějakou aplikaci snad na všechno vzešel zajímavý projekt, který těží z obliby systémů rozpoznávání obličejů. Tento pro mnohé nechtěný Velký bratr není využíván jenom na veřejných prostranstvích k prověřování davu, ale i ve výzkumném centru, které chová populární pandy.

Vědci doufají, že algoritmy a technologie umělé inteligence jim pomohou analyzovat data o pandách nejen v zajetí, ale i ve volné přírodě.

Výzkumníci ze dvou univerzit spojili síly a projekt postavený na analýze fotek odstartoval v roce 2017. Databáze nyní obsahuje přibližně 120 tisíc snímků a 10 tisíc videoklipů pand velkých. Téměř 10 tisíc obrázků pand bylo analyzováno, označeno a anotováno.

Jak je rozlišit

Pomocí této databáze jsou vědci schopni provádět automatické rozpoznávání obličejů pand, a jednotlivá zvířata tak rozlišit. Vědci doufají, že algoritmy a technologie umělé inteligence jim pomohou analyzovat data o pandách nejen v zajetí, ale i ve volné přírodě.

„Aplikace a databáze nám pomohou shromáždit přesnější data o populaci, rozmístění, věku, poměru pohlaví, narození a úmrtí divokých pand, které žijí v horách, a je těžké je sledovat obvyklým způsobem,“ prohlásil vědec Chen Peng, který je spoluautorem příspěvku k výzkumu na téma „Giant Panda Face Recognition Using Small Database“. Systém prý určitě pomůže pandy chránit a řídit jejich populaci.

Posledních 2 500 zvířat

Aplikace, jež má být určená i k užívání běžným smrtelníkům, má zajistit, aby si lidé jednotlivé pandy v parku nepletli, veškerá data získaná z kamer potom poslouží vědcům k lepšímu poznání života pand velkých.

Čína se aktuálně věnuje čtyřem výzkumným projektům týkajících se pand velkých, tedy zvířat, která byla pro vědu objevena před 150 lety a nyní patří mezi nejohroženější druhy. Počet pand v zajetí byl podle celosvětových čísel z listopadu loňského roku 548, ve volné přírodě jich pak žije méně než dva tisíce, většinou v provinciích Sečuán a Šen-si.

Související…

Český odborník podává zvířatům konopné masti. Libují si lemur i panda
Lukáš Hurt

foto: Shutterstock, zdroj: China Daily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...