fbpx

Konferenční stolek je poměrně nenápadná, ale o to důležitější součást vašeho obývacího pokoje. Jak si vybrat ten pravý?

Zveřejněno: 8. 5. 2019

Konferenční stolky jsou vždy tak trochu ve stínu sedacích souprav. A vybírat je skutečně musíme zejména podle toho, jak sedací soupravy vypadají. Které parametry jsou tedy u konferenčního stolku ty nejdůležitější?

Rozměry a tvar

Běžná výška sedu je u většiny sedacích souprav přibližně 45 cm. Tomu by měla být přizpůsobena také výška konferenčního stolku. U sedaček s hlubokým sedem tedy můžeme volit zhruba 45 cm, u sedaček, kde se počítá s tím, že sedící sedí vzpřímeně, může být výška i menší. Vyšší stolek se hodí také tehdy, když u stolku alespoň občas plánujete jíst. Neustále se ohýbat pro talířek s bábovkou ke kávě zkrátka není příliš praktické a pohodlné.

O rohy konferenčního stolku se mohou snadno zranit malé děti, kvůli nim jsou zaoblené tvary jednoznačně vhodnější.

Za maximální průměr konferenčního stolku se obecně považuje asi 75 cm. Jestliže jej ale kupujeme do menšího bytu, určitě si můžeme pořídit i stolek menší. Jeho výběr by měl tedy nejen souviset s našimi zvyklostmi, ale být promyšlený i z hlediska prostorových dispozic místnosti.

Tvar závisí na našich estetických preferencích, existují stolky hranaté, které jsou určitě nejčastější, dále kulaté i atypicky tvarované. Dbát musíme také na to, do jakého prostoru jej začleňujeme, kulatý stolek zabere víc místa. Snáze najdeme vhodné místo pro tvar oválný. Nejpraktičtější pro užívání je ale klasický obdélník. V neposlední řadě záleží i na bezpečnosti, o rohy konferenčního stolku se mohou snadno zranit malé děti, kvůli nim jsou tak na druhou stranu zaoblené tvary jednoznačně vhodnější.

Materiál

Masiv

Masiv alias přírodní dřevo patří mezi materiály, které pravděpodobně nikdy nezestárnou. Vypadá nadčasově, hodí se téměř všude a velmi dlouho vydrží. Masivní nábytek ale vyžaduje pravidelnou údržbu a jeho pořizovací cena je vyšší.

Jestliže si budete kupovat stolek z masivu, držte se tak i z hlediska designu raději při zemi.

V čase se vám může vyplatit, pokud jste srozuměni s tím, že si nábytek kupujete na řadu let dopředu a nehodláte jej častěji měnit. Jestliže si budete kupovat stolek z masivu, držte se tak i z hlediska designu raději při zemi a nepořizujte si žádný extravagantní kousek.

Lamino

LTD neboli lamino patří k nejčastěji užívaným materiálům v nábytkářském průmyslu. Je to především z důvodu nízké ceny. V principu se jedná o dřevotřískovou desku, jejíž povrch je potažen vrstvou melaminové pryskyřice a dekoračního papíru. Celek se potom zalisuje.

Lamino vypadá efektně a tímto způsobem lze vytvořit poměrně širokou škálu různorodých dekorů. Jistou nevýhodou je určitě kratší životnost nábytku. Nemusí vás ale trápit, pokud počítáte s tím, že se vám konferenční stolek stejně v čase „okouká“ a vy budete chtít jiný.

Sklo

Konferenční stolky z tvrzeného skla vypadají velmi efektně a rozhodně se nemusíte bát žádného nebezpečí, nerozbijí se. Působí vzdušně, prostor opticky nezatěžují, a hodí se proto i do menších místností. Na někoho ale na druhou stranu sklo může působit až studeně a do obývacího pokoje se mu nehodí, jelikož v něm nevyvolá dojem útulnosti.

Každé položení skleničky nebo hrníčku s kávou na skleněnou plochu vyvolá poměrně hlasitý zvuk.

Nevýhodou skleněného konferenčního stolku je náročnější údržba, na skle bývají často patrné otisky prstů nebo jiné šmouhy a ochotně se na něm drží i prach. Počítat musíte i s tím, že se jedná o materiál, který je poněkud „hlučný“. Jednoduše každé položení skleničky nebo hrníčku s kávou na skleněnou plochu vyvolá poměrně hlasitý zvuk.

Plast

Podobně je na tom plast. Obecnou vlastností tohoto materiálu je tvárnost a určitá lehkost, kterou si přenáší i do optického dojmu. Díky tomu ho snadno začleníte do jakéhokoli interiéru, tyto stolky jsou z designového hlediska mimořádně variabilní. Navíc se velmi snadno udržují, omylem vylitého čaje se nemusíte bát. Stolek otřete a vypadá opět jako nový.

Nevýhoda tkví v tom, že u plastu opravdu nemůžeme očekávat robustnost podobnou masivu. Proto bychom na konferenční stolek neměli odkládat žádné těžší předměty. Tento kus nábytku nemusí být dostatečně stabilní. Mobilitu můžeme ale samozřejmě ocenit tehdy, pokud je žádoucí, a my například při úklidu chceme se stolkem manipulovat.

Kov

Kovová je často pouze konstrukce, deska se vyrábí z jiných materiálů. Kov je možné kombinovat se sklem i laminem. Výhodou je opět především velmi decentní dojem, v prostoru na sebe tyto stolky nestrhávají pozornost coby dominantní solitéry. Značným plusem je také jejich nízká pořizovací cena.

Design

Design úzce souvisí s materiálem, jak už bylo popsáno výše. Smysl má držet se celkového ladění místnosti, toho, co se nám líbí a s čím v rámci svého životního stylu dokážeme souznít. Od všech těchto aspektů se odvíjí volba barev i celkového pojetí, které může být náročné, zdobné, luxusní nebo naopak velmi jednoduché.

Obecně v interiérovém designu lze uplatnit některé základní zákonitosti práce s barvami. Tmavé barvy opticky zmenšují, kdežto světlé zvětšují, teplé odstíny vyvolávají dojem útulnosti. Neutrální tóny (bílá, šedá, krémová, ale také černá) se velmi snadno kombinují a nikdy nevyjdou z módy, na paměti však musíme mít i praktickou stránku věci, například to, že na bílém nábytku je vidět doslova každé smítko.

Související…

Švédský design Volva omladili Němec, Brit a Rakušan
Tereza Hermochová

Praktický tip: Už teď víte, že si budete chtít odkládat na konferenční stolek řadu drobností? Zvolte ten se zásuvkou, kam je snadno uložíte, a horní plochu udržíte vždy uklizenou.

foto: Moebelix, zdroj: Konferenční stolky Moebelix

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...