fbpx

Video, které měl natočit muž obviněný z vraždy 50 lidí při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském Christchurch, bylo na sociálních sítích všudypřítomné. Co to o provozovatelích sociálních sítí říká?

Zveřejněno: 18. 3. 2019

Tragická událost v Christchurch, následný obrovský zájem o informace a hlavně o video ukázaly, jak v podobných případech reagují jednotlivé platformy distribuující obsah. Facebook, Twitter, Reddit a YouTube se snažily šíření videa zastavit, ale nedařilo se jim to. Otázky, kdo a proč video šířil, vlastně nejsou tak důležité jako samotný přístup provozovatelů sociálních sítí k hrozbě extremismu.

Veřejnost na Twitteru vyjadřovala soustrast, šok či zlost. A také podiv nad tím, jak je možné, že šíření inkriminovaného videa, které bylo nejdřív živě vysílané na Facebooku a později umisťované snad úplně kamkoliv, není možné zastavit. Tohle přesně teroristé chtějí, ne? Zabít lidi a záznam ze svého činu nechat obletět svět.

Před zahájením palby podezřelý vyzval diváky, aby odebírali YouTube kanál globální youtuberské celebrity PewDiePie.

Video, které ukazuje vraždění z první ruky, se zároveň stalo senzací. Jak vypadal mechanismus jeho šíření? Asi 10 až 20 minut před samotným útokem na Novém Zélandu někdo přispěl do alt-right sekce webu 8chan. Příspěvek zahrnoval odkazy na stránku podezřelého na Facebooku, kde uváděl, že bude živě streamovat, a zveřejnil nenávistný manifest, který byl mimochodem rozeslán i některým novozélandským politikům. Před zahájením palby podezřelý vyzval diváky, aby odebírali YouTube kanál globální youtuberské celebrity PewDiePie. Tato hvězda později na Twitteru vyjádřila čiré zhnusení nad tím, že si někdo takový vzal do úst jeho jméno. Od střelby se musel distancovat, a tím pádem jí dal publicitu. Kdyby to neudělal, byl by se střelbou jistě nějakým způsobem spojován. Byl ve skutečně v neřešitelné situaci.

Množení kopií

Útoky samotné byly živě přenášeny na Facebooku a šířeny na jiných platformách, jako jsou YouTube a Twitter. Lidé pokračují v přehrávání sedmnáctiminutového videa, přestože firmy provozující sítě velmi rychle odstraňují originál. Jenže jeho kopie a kopie těchto kopií se dají jednoduše najít. Video je znovu a znovu nahráváno na YouTube rychleji, než ho někdo dokáže odstranit.

Několik australských médií odvysílalo některé záznamy, k tomu přistoupil celosvětový tisk. Ryan Mac, reportér BuzzFeedu, vytvořil časovou osu, kde video zaznamenal, včetně toho, že bylo sdíleno z ověřeného twitterového účtu s 694 000 followery. Samotný účet neuvedl, aby ho tím nepropagoval.

Provozovatelé sociálních sítí vyjádřili účast obětem masové střelby a deklarovaly, že dělají všechno pro to, aby šíření videa zabránili. Facebook byl prý na video upozorněn novozélandskou policií krátce po zahájení online streamu, účet střelce i video bylo odstraněno. Facebook dále odstraňoval posty na podporu střelce a jeho činu, jakmile se o nich dozvěděl. Zmíněná novozélandská policie zveřejňovala ke střelbě důležité informace pro veřejnost na Twitteru.

Je nám líto, ale...

YouTube na svém oficiálním twitterovém účtu prohlásil, že mu čin zlomil srdce a pracuje na odstraňování násilného obsahu. Ciaran Gillespie, politolog z britské University of Surrey, upozornil na fakt, že YouTube se umí dobře vypořádat například s obsahem islámských radikálů, ale videa pravicových aktivistů, které považuje za stejně nebezpečné, jsou často mezi samotnou platformou doporučovaným obsahem. Videokanál by podle něho měl přestat propagovat rasistické kanály a jejich obsah.

Sociální sítě bleskurychlému šíření názorů a manifestů, které jsou přibalené k masovým vraždám, k co největšímu počtu lidí i přes snahu provozovatelů velmi pomáhají.

Doktor Bharath Ganesh z Oxford Internet Institute považuje asi jako všichni ostatní mazání videa za správnou věc, ale provozovatele sociálních médií nařkl z nekonzistentního přístupu k řešení problematiky zacházení s extrémním obsahem. Na jedné straně je svoboda projevu a na druhé straně šíření násilných ideologií. A tuto hrozbu podle doktora Ganeshe neberou sociální sítě vážně. Může to znamenat vytvoření zvláštní kategorie pro pravicový extremismus s globálním dosahem. Jde o takzvanou „legitimní kontroverzi“. Lidé mohou diskutovat o hrozbě, kterou představuje islám. Je to sporná věc, ale diskutovat je legitimní. Provozovatelé sociálních sítí ale musí rozlišit, kdy jde o diskusi a kdy už o obsah související s násilím.

Masové vraždy jsou asi nejdrastičtějším způsobem upoutání pozornosti a mnohé jsou právě proto páchány. Sociální sítě bleskurychlému šíření názorů a manifestů, které jsou přibalené k masovým vraždám, k co největšímu počtu lidí i přes snahu provozovatelů velmi pomáhají. Jsou k tomu nakonec jako stvořené. Vrazi jsou pak slavní daleko dřív, než se o nich začne negativně mluvit ve zpravodajství.

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...