fbpx

Roboti ohrožují pracovní místa nejenom méně kvalifikovaných lidí, kteří vykonávají stereotypní práci, ale také třeba nejlepšího přítele člověka, jenž má za úkol hlídat stádo ovcí

Zveřejněno: 3. 5. 2019

Nejnovější modely dronů nejsou jen ty špionážní, bojové, případně filmařské. Své využití nacházejí i na farmách, například při činnostech, které jsou intelektuálně nenáročné, špinavé nebo nebezpečné. Corey Lambeth, pastýř pečující o ovce a krávy na farmě North Canterbury poblíž novozélandského Rotherhamu, říká, že jeho dron slouží třeba k přesunování zásob nebo ke kontrole hladiny vody a stavu krmiv ve žlabech. Když je zkrátka venku zima, tak si farmář na místa, která je třeba zkontrolovat, zaletí dronem, a přitom sedí doma v teple.

Stejné je to už i při dálkové obhlídce stád ovcí. Corey Lambeth si nad ně prostě zaletí dronem a doma na monitoru pozoruje, zda je všechno v pořádku. Ale pozor. To vše se děje „potichu“. Lambeth ale od zaměstnavatele dostal chytřejší stroj, který dokáže kontrolovat stáda i „nahlas“.

Když dron dělá haf

Nejvyspělejší drony, které stojí i několik tisíc dolarů, mohou nahrávat zvuky prostřednictvím mikrofonu a pak je díky reproduktoru přehrávat. Není tedy problém, aby dron „zaštěkal“ neboli přehrál zvuky, které běžně vydává ovčácký pes při hlídání ovcí.

Drony tedy ovčáckému psovi ušetří práci, hlavně když je hezky. Pokud je bouřka, je nutné na pastvu postaru vyhnat psa.

Tato zdánlivě směšná funkce dronu farmáři velmi pomáhá, umožňuje na dálku organizovat stádo a ovce jsou zároveň dronem méně zneklidněné, než kdyby kolem nich běhal pes. Když pes běhá kolem stáda skotu, může to i pro něj být nebezpečné. Nikoli zrovna ovce, ale třeba krávy ve snaze ochránit telata někdy zaútočí. Zajímavé je, že drony krávy nechávají klidnými a útočit se na ně nesnaží (možná proto, že nedokážou tak moc zvednout hlavy).

Pohodlně a lacině

Corey Lambeth si drony pochvaluje, šetří mu čas i peníze. Jiní farmáři ho mohu považovat za lenocha, ale to je mu vlastně jedno. Jeho zaměstnavatel, zemědělec již ve čtvrté generaci Ben Crossley, profesionální dron na farmu pořídil poté, co viděl, že ten svůj amatérský Lambeth využívá prakticky denně. Podle Crossleyho zemědělci samozřejmě s technologiemi většinou zápasí, ale je důležité držet krok s dobou. Jeho dědeček má problém i s mobilním telefonem, on jako nejnovější farmářská generace se ovšem dronů nebojí. Chválí si jejich efektivitu například při hledání místa, ve kterém se z napajedel ztrácí voda. To, co by mu bez dronu zabralo celý den, vyřídí za hodinu.

 Drony potřebují servis, dobíjení, transport na místo výkonu práce – to jsou nové činnosti, které s jejich nasazením na farmách musí jejich obsluha nově vykonávat.

Pastýř Lambert samozřejmě vidí i stinnou stránku dronů. Jde třeba o jejich nepoužitelnost v extrémním počasí, když fouká silný vítr a hodně prší. Drony tedy ovčáckému psovi ušetří práci, hlavně když je hezky. Pokud je bouřka, je nutné na pastvu postaru vyhnat psa.

Pes toho tedy ve věku dronů bude mít méně na práci, stejně jako pastevci. Neznamená to ale, že se budou povalovat. Drony potřebují servis, dobíjení, transport na místo výkonu práce – to jsou nové činnosti, které s jejich nasazením na farmách musí jejich obsluha nově vykonávat. Pes ale drony do servisu zřejmě nosit nebude, pokud se to nenaučí. Corey Lambeth nicméně upozorňuje na fakt, že ovčácký pes vydrží v dobré kondici vykonávat svoje úkoly deset let, což se o dronech asi říci nedá. Na druhou stranu se dá docela dobře odhadnout, že dron, který štěká, nekouše.

Související…

Kdo pomůže policii proti rabujícím demonstrantům? Počítače a drony
Ivan Verner

zdroj: Radio NZ

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...