fbpx

Když navštívíte stránku This Person Does Not Exist, uvidíte usmívající se tvář. Nejde o skutečného člověka, který by po vás žádal honorář za užití svého milého obličeje

Zveřejněno: 26. 2. 2019

Umělá inteligence dnes umí generovat fotky jídla, krajiny nebo zvířátek na základě obrazové syntézy. Web nazvaný This Person Does Not Exist prezentuje něco podobného, akorát s fotkami lidí. Když stránku znovu a znovu načtete, objeví se další a další tvář, k níž ovšem neexistuje osoba, která je na fotce zobrazena.

Algoritmus za touto webovou stránkou podle Philipa Wanga, který se s ním pochlubil ve skupině na Facebooku věnované strojovému učení a umělé inteligenci, pracuje s 512 vektory, jež tvoří obraz lidského obličeje. Softwarový inženýr Uberu Philip Wang použil technologii od společnosti Nvidia. Ve firmě se vědci projektem tvorby zobrazení obličejů neexistujících lidí zabývají dva roky a teď prezentují jeho výsledky třeba v tomto šestiminutovém videu.

dont exist 4

Potřebujete tváře do reklamy a živým lidem se vám nechce platit?


Technologie je založena na systému nejmodernější umělé inteligence nazvané StyleGAN. Jde o neuronovou síť, která umí rozklíčovat jednotlivé aspekty fotografie a poté se naučí vytvářet nové snímky. Inženýři z Nvidie výsledky svojí práce představují nejen pomocí názorného videa, ale zveřejnili i podrobnější studii. Jejich neuronová síť je všestranná a negeneruje jenom obrázky lidských obličejů, ale i obrázky místností, aut či koček. Vytváření realisticky vypadajících lidských obličejů je ale považováno za nejtěžší disciplínu.

Animáče i Trump

Zkuste si prohlédnout víc fotek, které vám web This Person Does Not Exist nabídne. Většina z nich vypadá velmi přesvědčivě a je těžké si připustit, že lidé a děti, kteří se na vás z obrazovky dívají, ve skutečnosti neexistují. Na některých fotkách jsou ovšem vidět drobné „kazy“, které na první pohled vypadají jako zákroky nepříliš šikovného grafika, který se snažil fotku retušovat.

Jistě vás napadne jednak tvorba důmyslných obrázkových fake news, nebo generování neexistujících lidí do reklam, kterým nebude potřeba platit.

Fanoušci animáků už použili architekturu StyleGAN k vytváření nových kreslených postav a nadšenci s jejím využitím už také vygenerovali fotky usmívajícího se amerického prezidenta Donalda Trumpa. Software je k dispozici na GitHubu. Je třeba vzít na vědomí, že jeho používání vyžaduje nadprůměrný výkon počítače a nejmodernější grafické procesory či cloudové služby. Pokud se zamýšlíte nad využitím podobných projektů, jistě vás napadne jednak tvorba důmyslných obrázkových fake news, nebo generování neexistujících lidí do reklam, kterým nebude potřeba platit.

foto: Thispersondoesnotexist.com, zdroj: Cnet

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...