fbpx

Podle psychologů nevytváří svátek zamilovaných ani tak atmosféru vhodnou k milování, ale spíš tísnivé prostředí plné tlaku a nervozity

Zveřejněno: 13. 2. 2021

Zprofanovaný a obchodníky milovaný svatý Valentýn (po Vánocích a Velikonocích třetí nejvýnosnější svátek) je dalším výplodem euro-americké kultury, jehož účelem je vymámit ze slepě kupujících spotřebitelů pořádné balíky peněz. Obchodníci počítají tržbu a do té doby zamilované páry se rozcházejí. To jsou takové jemné paradoxy nafouknuté bubliny, kterou se den svatého Valentýna v posledních letech stal.

Podle psychologa Jonathana Fadera, jehož článek o šílenství Valentýna vyšel na Psychology Today, nesou spoluvinu za vypjatost tohoto svátku i sociální média. Ta jsou v „den všech zamilovaných“ zaplněna roztomilými fotografiemi sladkých párečků, jež si užívají chvíle plné romantiky na večeřích, koncertech, v hotelových pokojích s postelemi poházenými okvětními plátky růží a podobně. Kolik takových obrázků odpovídá realitě, nám ovšem nepřísluší hodnotit.

Období rozchodů

Faktem ale je, že takové obrázky vzbuzují, především u příslušnic něžného pohlaví, nereálná očekávání a divoké fantazie. Když potom dojde ke srážce s realitou, zrodí se bouře, kterou vztah nemusí přežít. Což potvrzují i výsledky studie z roku 2010, které nedávno zmínila americká CNN. Podle ní se nejvyšší míra rozpadu vztahů vyskytuje právě po Valentýnovi – možná právě důsledkem nesplněných očekávání. V bezpečí ale nejsou ani ti, kteří partnera nemají. Ty zase ta všechna přáníčka lásky a srdíčka, jež se vyskytují všude kolem, mohou uvrhnout do zoufalství, protože si uvědomí, že jsou vlastně sami.

Pokud jste měli připravenou skromnou večeři při svíčkách, začnete přemýšlet, zda to není málo.

Ve věku, kdy všichni žijí nahlas online, je každopádně téměř nemožné se tomuto svátku vyhnout, ať jste zamilovaní nebo ne. Podle serveru Bustle lze ale absolvovat sociálně-mediální detox. No a na ten nastoupíte poměrně jednoduše. Stačí si uvědomit pět důvodů, proč je Valentýn spíše toxickým svátkem než oslavou zamilovanosti a věrné lásky.

1. Utrácíte za zbytečnosti

Pod tlakem reklam a médií utrácíte peníze za dárky pro partnera, které ve skutečnosti ani nepotřebuje. Nedostatek komunikace mezi partnery navíc vede k nesplnění očekávání toho, co by si ten druhý přál, což v sobě nese riziko vyvolání zbytečného konfliktu.

2. Přináší zbytečný stres

Všude jsou srdce, všechno je růžové, každý se vás ptá, jak se svou polovičkou Valentýna oslavíte. Pokud jste jej neměli v plánu slavit, začne ve vás hlodat červ pochybností. Pokud jste měli připravenou skromnou večeři při svíčkách, začnete přemýšlet, zda to není málo. Zkrátka je s tím vším spojený zbytečný stres. Je to podobné jako se Silvestrem. Někdo konec roku nepotřebuje slavit. Nepodléhejte tlaku okolí ani na Valentýna. Lásku si přece s partnerem můžete prokázat kdykoliv jindy, a nejen v jeden den.

3. Způsobuje úzkost

Den svatého Valentýna je jeden z několika málo dní v roce, kdy se od vás očekává, že budete skvěle vypadat, zvučně konverzovat, perfektně milovat, předávat nejlepší dary, vařit ta nejlepší jídla, rozlévat nejlahodnější víno a oslňovat nejzářivějším úsměvem (platí i pro muže). S tím vším je spjata jakási zvláštní upjatost či stažení. Je to zkrátka nepřirozené – bojíte se, že to nedopadne, že něco zkazíte a že to nebude tak skvělé, jak by to mohlo být.

Ženy se nasoukají do spodního prádla, které je jim nepříjemné, stydí se v něm, ale chtějí partnerovi udělat radost, protože si myslí, že by to tak chtěl. Muži shánějí kytky ve frontách a s tím koštětem, co na ně zbylo, prostě nemůžou být spokojení. To všechno může způsobit tlak, úzkost a podle statistik je takové chování i původcem potíží v ložnici u párů, které je běžně nemívají.

4. Vyšší riziko deprese

Pokud jste sami a na Valentýna na vás odevšad vykukují fotografie párů, které vypadají, že jsou nejšťastnější na světě, může se snadno stát, že propadnete zoufalství a depresi. Zvláště, pokud jste úzkostliví a máte k takovým pocitům přirozené sklony.

Klinická psychoterapeutka Linda Walterová na serveru Psychology Today radí, abyste se nesnažili porovnávat s těmi, které vidíte kolem sebe, nebo dokonce v televizi. „Uvědomte si, že vy jste originál, který stojí za to milovat, a že se ten pravý či pravá dříve či později určitě objeví. A že vůbec nemusí vypadat jako váš oblíbený filmový hrdina…“ Vy tak nakonec také vypadat nemusíte.

5. Posiluje stereotypy

Podle Americké univerzity v Káhiře zdůrazňuje svátek svatého Valentýna zastaralé genderové normy tím, že vytváří tlak na muže, aby se své dámě dvořili a konali velkolepá romantická gesta. Ženy něco takového podvědomě očekávají a prožívají vnitřní frustraci, když to tak není. Tyto pocity v nich podporují třeba romantické komedie, které zdůrazňují mužskou tendenci na darování zapomínat.

Myšlenka svátku svatého Valentýna jistě dobrá je. To, co z ní udělala euro-americká kultura, je věc druhá. Nemusíte se zkrátka nechat strhnout kolotočem valentýnského pozlátka a kýče, podobně jako se na silvestra nemusíte nechat ovlivnit vírem bujarých oslav, veselí a mnohdy nebezpečných petard. Pokud chcete, oslavte si svatého Valentýna po svém, pokud ne, počkejte třeba na První máj, kdy se budete moci políbit pod rozkvetlou třešní. Nebo na kterýkoliv jiný den, kdy budete chtít své polovičce udělat radost. Musíte ale doufat, že si ona druhá polovička nebude od Valentýna nic moc slibovat.

Související…

Hardcore Valentýn: Můžete si zapitvat v srdci býka a jehněte
Anastázie Harris

foto: Shutterstock, zdroj: Bustle

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...