fbpx

Přistihli jste své dítě zpívat si do telefonu? Možná nejde jen o nevinnou zábavu

Zveřejněno: 30. 9. 2018

Pro ty, co nevědí, Musical.ly byla extrémně oblíbená aplikace (s údajně 500 miliony uživateli), která umožňuje sledovat hudební klipy, tvořit vlastní šedesátisekundové verze populárních písniček se speciálními efekty a následně je sdílet. Ta byla nedávno sloučena s jinou aplikací a přejmenována na Tik Tok (nebo Douyin v Číně). Veškerý obsah, včetně profilů z původní aplikace, byl ale zachován.

Falešný Bieber

Co se z počátku jeví jako relativně neškodná sociální síť, může děti za určitých podmínek vystavit explicitnímu a nevhodnému obsahu. V aplikaci bylo objeveno velké množství videí, které propagují poruchy příjmu potravy a sebepoškozování. Mnoho rodičů také u svých dětí našlo zprávy od neznámých osob. Stránka The New Zealand Herald například uvedla případ, kdy matka osmileté holčičky objevila v dceřině telefonu milostné zprávy od uživatele, vydávajícího se za Justina Biebera.

Na Musical.ly se můžete stát popovou hvězdou, i když jen pro přátele a rodinu. 

Vyzkoušela jsem si aplikaci na vlastní kůži a přišla na dvě věci. Za prvé, už jsem na tohle fakt stará. A za druhé, chápu, proč to děti tak baví a proč je síť mnohými nazývána ultra-návyková. Tvorba videí je intuitivní a velice jednoduchá, navíc díky kreativním doplňkům vypadají výsledky opravdu velmi dobře. Na Musical.ly se můžete stát popovou hvězdou, i když jen pro přátele a rodinu. A pokud jste hodně tvořiví, můžete získat i zástup fanoušků.

ob 8467b1 maxresdefault

Všechny účty jsou zde navíc po založení (pokud časem nezměníte nastavení) veřejné, takže kdokoliv může vidět všechen obsah, který dítě vytvoří. Pod určitými klíčovými slovy tak může náhodný návštěvník sítě najít osobní fotky dětí nebo videa svlékajících se teenagerů.

Související…

V Británii už přicházejí na to, že dětské štěstí leží mimo sociální sítě
Anastázie Harris

Každá dobrá věc se může ve špatných rukou zvrtnout v nebezpečnou zbraň, nezáleží na tom, jestli jde o Facebook, Instagram nebo denní tisk. Takhle to bylo vždycky, jen v moderní době je škodlivý obsah trochu dostupnější, než byl třeba před 10 lety. Takže než se rozhodnete ratolestím vše zakazovat, zamyslete se nad jinými možnostmi, jak je chránit. Začněte třeba tím, že jim nastavíte jejich veřejný Tik Tok profil na soukromý a poučíte je o tom, že vyměňovat si soukromé informace (jako je věk, adresa či telefonní číslo) s cizinci se prostě nedělá.     

foto: shutterstock, zdroj: Internet Matters

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...