fbpx

#denoffline: Pohled na preferované způsoby komunikace u Američanů ve věku 13 až 17 let je víc než znepokojující

Zveřejněno: 27. 9. 2018

Asi nic překvapivého: Dnešní dospívající dávají přednost textování před osobní komunikací, používají sociální média mnohokrát za den a přiznávají, že je digitální zařízení rozptylují při psaní domácích úkolů, narušují osobní vztahy a spánek.

Související…

Jak zvýšit výkon mužstva hokejistů? Trenéři mají offline recept
Anastázie Harris

Tento nemilý trend potvrzuje výzkum mezi americkými dospívajícími ve věku 13 až 17 let, nazvaný Social Media, Social Life: Teens Reveal Their Experiences. Studie se zabývá vývojem preferencí, co se komunikace mezi mladými lidmi týče, a srovnává roky 2012 a 2018. 

Negativní vlivy rostou

Znepokojení nad negativními dopady používání sociálních médií v průběhu času narůstá. Podle odborníků tyto dopady souvisí s depresemi, sebevraždami mladých lidí a kyberšikanou. Studie společnosti Common Sense Media, neziskové organizace zaměřené na vliv technologií a médií na děti, ukazuje, že dospívající mají k technologiím poměrně komplikovaný vztah. Níže už tedy pár více či méně varovných čísel.

Přesně 81 % dospívajících používá sociální média, přičemž 70 % přiznává, že je používají několikrát denně, což je oproti 34 % v roce 2012 markantní nárůst. 89 % teenagerů má vlastní smartphone, od roku 2013 se tento poměr zdvojnásobil. 72 % dospívajících dále věří, že technologické společnosti manipulují s uživateli, aby trávili více času s přístroji.

13 % teenagerů přiznává, že jsou obětí kyberšikany, 33 % teenagerů si přeje, aby jejich rodiče trávili méně času na počítačích a telefonech.

Podíl dospívajících, kteří dávají přednost osobnímu styku, klesl ze 49 % v roce 2012 na 32 % v roce 2018. Textování je nyní oblíbenějším způsobem komunikace. 13 % teenagerů přiznává, že jsou obětí kyberšikany. 33 % teenagerů si přeje, aby jejich rodiče trávili méně času na počítačích a telefonech, v roce 2012 to bylo 21 %.

Klesá jen Facebook

V roce 2012 68 % teenagerů uvedlo, že jejich nejoblíbenější službou je Facebook. Toto číslo kleslo v roce 2018 na 15 %, novými hvězdami mladých jsou Instagram a Snapchat. 54 % dospívajících uznává, že jim sociální média odvádějí pozornost od kamarádů, s nimiž zrovna jsou, a 44 % je frustrováno tím, když jim to samé dělají ostatní. Přesto 55 % respondentů přiznává, že svůj smartphone neodkládá, když jsou s přáteli.

40 % dospívajících říká, že by se rádi vrátili do doby, kdy sociální média neexistovala.

25 % teenagerů zároveň ale tvrdí, že se díky sociálním médiím cítí méně osamělí. Jen 3 % naopak říkají, že se cítí osamělejší se sociálními médii. Více než dvě třetiny dospívajících souhlasí s tvrzením, že sociální média mají na mnoho jejich vrstevníků negativní dopad. A 40 % účastníků průzkumu říká, že by se rádi vrátili do doby, kdy sociální média neexistovala.

Ten poslední údaj je možná nejzajímavější. Američtí teenageři si dobu „před sociálními sítěmi“ nemohou pamatovat. Co by tedy offline asi tak dělali? Asi si budeme muset počkat na další průzkum, třeba se ten trend smutku ze sociálních sítí zastaví.

foto: Nerdiest, zdroj: Axios.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...