fbpx

Konec švédského experimentu s Twitterem pro lidi 1 fotografie
Postovat na státní twitterový účet mohl každý Švéd. Až do nedávna.

Obyčejní Švédové už nemůžou být „hlasem národa“

Zveřejněno: 21. 9. 2018

Švédsko je svými sociálními experimenty známé. Tenhle ovšem po sedmi letech končí: oficiální státní twitterový účet už nebudou dostávat do správy obyčejní lidé.

Související…

Šéf Twitteru se ve 13 tweetech omluvil za Twitter
Jan Müller

Začalo to v roce 2011. Twitterový účet @sweden spravoval každý týden jiný člověk a mohl postovat, co uznal za vhodné. Během své existence se na něm vystřídalo 356 správců, kteří postovali více než 200 000 tweetů. Zprávy byly psány většinou v angličtině a měly velice široký rozptyl – od didaktických až po osobní, od asertivních zpráv až po rasistické hejty. První správce Jack Werner se ve svých tweetech věnoval své oblíbené zábavě, což mu vyneslo přezdívku „masturbující Švéd“.

Jednoduchá pravidla

Vládní agentura, která má za úkol propagovat Švédsko v zahraničí, chtěla ukázat světu otevřenost a transparenci. „Nápad předat účet jinému Švédovi byl způsobem, jak celou kampaň učinit více autentickou,“ říká Anna Rudels, koordinátorka projektu a šéfka komunikace a digitalizace Swedish Institute. Správce účtu vybírala komise, nejmladšímu bylo 15 a nejstaršímu 81 let. Mnozí z nich ve svých tweetech upozorňovali na svá oblíbená témata – mezi nejoblíbenější patřila udržitelnost, jazyk a jídlo.

Nejstaršímu správci účtu bylo 15, nejstaršímu 81 let.

Pravidla účtu @sweden byla jednoduchá: nesmíte porušit švédské zákony, nesmíte propagovat komerční značky a nesmíte ohrozit bezpečnost. Správcové byli také upozorňováni na to, že nemají používat vulgarismy, respektovat názory ostatních a nesdílet rasistické, sexistické nebo homofobní posty. A Švédové na to slyšeli: za dobu působení účtu @sweden bylo smazáno pouze sedm tweetů, z toho tři kvůli porušení copyrightu.

Kontroverze z druhé strany

Ke kontroverzím ovšem docházelo a správcové byli vybízeni, aby k článkům přidali hashtag #myownview (můj vlastní názor). Často se objevovaly nenávistné komentáře, zvláště tehdy, pokud se posty zabývaly LGBT otázkami. V roce 2016 nenávistné útoky kulminovaly.

Správci se drželi, rasistické a nenávistné komentáře přidávali hlavně followeři jako reakce

„Dříve jsme se báli, že správcové napíšou něco přes čáru,“ říkala Emma Randecker, která účet spravovala. „To se ale změnilo a přes čáru jsou spíše followeři a jejich komentáře.“ Administrátoři přidali funkci, která je upozornila na nadměrnou aktivitu na účtu. Mohli takto blokovat nenávistně se projevující followery, když ale vypršel jejich týden, blokace skončila.

Děsivé, ale poučné

A nebylo to trošku děsivé, dát do rukou obyčejným lidem takovou moc? Podle Anny Rudels samozřejmě ano, ale také to bylo velmi poučné: „Na sociálních médiích se vzdáváte do určité míry kontroly, ale když chcete ukázat Švédsko jako otevřenou zemi, tohle je přesně způsob, jak to dát najevo.“

Nyní twitterový účet @sweden končí. Jeho tvůrci mají v plánu poněkud širší záběr – většina uživatelů je v současné době ze Švédska, Británie a Spojených států. „Geografický dosah je příliš úzký,“ uvedla Rudels. „Chceme najít jiný způsob, jak oslovit více lidí.“

foto: Profimedia, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...