fbpx

Nejznámější česká perla modernistické architektury a „bruselského stylu“ zůstává i po více než půlstoletí futuristickým klenotem

Zveřejněno: 9. 9. 2018

V roce 1958 zapůsobila na světové výstavě jako zjevení. Budova, připomínající spíše vesmírnou loď, byla součástí české expozice, představující návštěvníkům práci – kulturu –odpočinek tehdejšího Československa. A „jeden den v Československu“ musel zahrnovat samozřejmě také restauraci – to byl původní účel nádherné budovy, která byla po skončení výstavy demontována a přemístěna do Letenských sadů. Až do revoluce fungovala jako restaurace, dnes v ní sídlí reklamní agentura Havas Prague. 

Související…

Zlaté české designérské ručičky vyrobily porcelánové tapety
Hana Raiskubová

A historie se opakuje – v rámci letošního Designbloku (festival se odehraje ve dnech 28. a 29. října) připravuje Havas Prague výstavu o historii pavilonu a ráda by požádala veřejnost o pomoc. Součástí projektu Expospektiva budou i přednášky o bruselském stylu, ukázky nábytku nebo přehlídka kreativních reklam posledních let.

Pokud máte videa, fotky, psané vzpomínky nebo cokoliv související s restaurací v době 60.–80. let, napište na mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

„Chceme oživit atmosféru doby, kdy restaurace patřila mezi nejoblíbenější místa v Praze. Spousta lidí má s tímto místem spojené hezké zážitky a zejména na ty se nyní obracíme: máte-li videa, fotky, psané vzpomínky nebo jiné materiály vztahující se k restauraci v době 60. – 80. let, prosím, kontaktujte nás na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vaše vzpomínky se mohou stát součástí výstavy,“ říká Simona Kožuchová, komunikační manažerka Havas Prague.

Vrcholy a pády Expa 58

Hlavní budova české expozice získala na Světové výstavě v Bruselu dvě ceny za inovativní mix moderních technologií, architektonického designu a funkčnosti, ale obdržela i nejvyšší ocenění – Zlatou hvězdu. Architekti František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný se stali světovými hvězdami, unikátní stavbu navštívil tehdy monacký princ Rainier III. se svou ženou Grace Kelly, podívat se přišla také tehdejší filmařská megastar Walt Disney a řada dalších celebrit a státníků.

expo 2

Po ukončení výstavy byla stavba rozebrána, přepravena do Prahy a umístěna do poetického prostředí Letenských sadů, kde shlíží na město z lůna zeleného parku. V roce 1964 bylo Expo 58 prohlášeno za kulturní památku. Výstavní pavilon stál až do počátku 90. let na Výstavišti, než podlehl požáru. Ani „space“ pavilon neměl zas tak jednoduchý život.

V roce 1964 bylo Expo 58 prohlášeno za kulturní památku.

Komunisté luxusní restauraci moc nepřáli, budova postupně chátrala a upadala v zapomnění. Po roce 1989 ji stát přestal dotovat a koupili ji soukromí majitelé. Cenný symbol inovace a kultury byl ponechán svému osudu, a co nestačila zlikvidovat rez a zub času, to rozkradli vandalové.

expo 1

Kreativita je však budově dána do vínku. Na počátku tisíciletí se reklamní agentura Havas rozhodla, že z budovy udělá své sídlo. A nejenže se stala „agenturou s nejhezčím výhledem v Praze“, budova také získala cenu The Best of Realty v kategorii rekonstrukcí za rok 2002.

V Expu 58 se Designblok pořádá pravidelně, budova je často využívána filmaři, odehrávají se zde veřejná vystoupení. A pokud chcete (a můžete) přispět dobovými relikviemi i vy, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...