fbpx

Moderní věznice po skandinávském vzoru má pomoci násilníkům s duševními chorobami

Zveřejněno: 26. 8. 2018

Na Novém Zélandu se rozhodli agresivní vězně převychovávat zvláštním způsobem. A to pomocí kytiček a meditací. Nová „humánní“ věznice v Aucklandu s vysokým stupněm ostrahy bude nabízet holistické a jiné léčebné programy, píše The Guardian.

Související…

Přeplněné věznice lidmi a málo práce pro vězně. Tak vypadá současné české vězeňství
Andrea Cerqueirová

Pobyt těch nejagresivnějších novozélandských vězňů tak zřejmě bude připomínat pobyt v lázních. Budou moci bosi skotačit na zelené trávě, zahradničit, vystavovat se slunečním paprskům a praktikovat jógu.

Pro duševní zdraví

Stavba věznice Auckland East, která vzniká v jedné z okrajových čtvrtí Aucklandu, tak bude jediným zařízením svého druhu v zemi. Navržena byla tak, aby fungovala jako jakási „jednotka duševního zdraví“. Podle Neila Bealese, hlavního správce novozélandských nápravných zařízení, bude toto vězení dle skandinávského vzoru „slušnější a humánnější“. Vycházet by z něj měli úspěšně rehabilitovaní vězni. Zda se stanou z násilníků mírumilovní bylinkáři, ale ukáže jen čas, případně jejich úroda.

Celoživotní diagnózu duševního onemocnění nebo závislostí přitom má až 90 % všech vězňů.

Problém Nového Zélandu (stejně jako mnoha jiných zemí) je ten, že v něm stoupá počet duševně nemocných vězňů, kterým se z různých důvodů nedostává speciální psychiatrické péče. Počet lůžek v psychiatrických zařízeních je omezen a čekací listiny na ně dlouhé. Duševně nemocní se tak podobně jako třeba ve Spojených státech amerických léčí buď ambulantně, nebo se neléčí vůbec. A pokud spáchají trestný čin, trest si odpykávají společně s duševně zdravými vězni. Incidenty jsou pak na denním pořádku.

Celoživotní diagnózu duševního onemocnění nebo závislostí přitom má až 90 % všech vězňů, což je vzhledem ke statistice, podle níž Nový Zéland patří mezi země s nejvyšším počtem vězňů na počet obyvatel, poměrně vysoké číslo. Více než polovina vězňů na Novém Zélandu jsou mimochodem původní Maorové, byť tvoří jen 15 % celkové populace.

Léčebna, nebo vězení?  

Nová věznice, jejíž stavba má vyjít na 300 milionů dolarů, by měla nahradit 50 let starou věznici Paremoremo, jež byla postavena na základě modelů amerických věznic Marion a Alcatraz. „Nová věznice byla postavena tak, aby zaměstnanci byli nuceni jen minimálně přicházet do styku s vězni. I přesto, že máme co do činění s trestanci, kteří projevují velmi agresivní chování, zařízení nemusí být nutně opresivní,“ podotýká Neil Beales.

„Rehabilitace a reintegrace musí začít v okamžiku, kdy vězeň do vězení nastoupí, a to z jednoduchého důvodu: Ten člověk věznici jednoho dne opustí. Pokud nebudeme mít k dispozici zařízení s prospěšnými převýchovnými programy, není moc pravděpodobné, že by v dohledné době došlo k poklesu počtu vězňů, po kterém tak prahneme.“

Bylinné zahradničení

Nová věznice tak do svého programu zařadí řadu holistických a terapeutických prvků známých z věznic ve Skandinávii, Belgii a Německu. Vězni se budou moci vystavovat slunečním paprskům, chodit bosí po zelené trávě, cvičit jógu a věnovat se zahradničení. Uklidňovat a náležitě stimulovat je například bude speciální bylinková zahrádka.

Typické svislé mříže budou nahrazeny horizontálními, které mají vězňům umožnit lepší pohled na přirozený svět.

Samotné cely budou o 30 % větší, jejich podlahová plocha se rozšíří na devět čtverečních metrů a budou vybaveny vlastními sprchami a televizory. Typické svislé mříže budou nahrazeny horizontálními, které mají vězňům umožnit lepší pohled na přirozený svět.

Jako v lázních

Yvonne Jewkesová, profesorka kriminologie na univerzitě v Kentu, která pracovala jako poradce při výstavbě nové věznice, uvedla, že staré zařízení je „národní hanbou“ a „nejkritičtějším vězením, jaké kdy navštívila“. Byť všechny její návrhy nebyly akceptovány, je s výsledkem spokojena.

Je otázkou, zda by nebyla na místě spíše investice do speciálních psychiatrických zařízení.

Jak bude věznice s rehabilitací vězňů úspěšná, zatím nikdo netuší. Na některé duševní choroby a závislosti jóga a pěstování bylinek nestačí. Pro některé Novozélanďany je také otázkou, zda by nebyla na místě spíše investice do speciálních psychiatrických zařízení, kde by se vězňům dostávalo odborné psychiatrické péče na základě jejich diagnózy.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...