fbpx

I když je bitcoin v propadu, dá se měna těžit. Je to výhodnější než ji nakupovat

Zveřejněno: 24. 8. 2018

Kryptoměny mají za sebou rok jako na houpačce. Nejznámější z nich – bitcoin – zažil velký růst hodnoty, aby se zas následně mohl výrazně propadnout. Spoustu investorů tak odradil od dalšího experimentování s investováním do kryptoměn. Někteří investoři však dále vyčkávají a věří, že opět přijde růst a investice se opět začne vyplácet.

Související…

Nejen 50 Cent. Bitcoiny objevil i Nor a bulharská policie
Anastázie Harris

Hackerské útoky na peněženky a burzy. Opadnutí zájmu investorů. To jsou důvody, proč hodnota bitcoinu začala rapidně klesat. Z dvaceti tisíc dolarů spadl letos bitcoin na šest tisíc, poté začala měna zase stoupat. Nárůst však byl minimální, a tak velká část investorů zůstává stále v minusu. Podle analytiků není na investice vhodná doba. Ovšem na těžbu virtuálních peněz ano.

Česká těžba

Vydávání a obchod s bitcoiny nereguluje žádná centrální instituce, bitcoiny se nedají padělat, nelze blokovat bitcoinové účty nebo řídit inflaci této kryptoměny. Samotný obchod pak probíhá v peer-to-peer režimu za žádné nebo minimální poplatky. Bitcoin si můžete koupit na burze, směnit za peníze, nechat si jím zaplatit anebo si ho sami takzvaně vytěžit.

Experti předpokládají, že většina mincí bude vytěžena do roku 2030.

K těžbě potřebujete speciální software s velmi výkonnými procesory. Počet bitcoinů se navíc snižuje. Experti dokonce předpokládají, že většina mincí bude vytěžena do roku 2030. Těžaři se proto začali sdružovat v týmech, takzvaných „mining poolech“, a „bitcoinové poklady“ hledají společně. S tímto nápadem přišel český programátor Marek Palatinus.

Ruleta s kryptoměnami

Výhodou je, že těžbou můžete bitcoin získat mnohem levněji než nákupem na burze. Na druhou stranu ale musíte přičíst vstupní náklady na speciální techniku nebo na elektřinu. Návratnost těžby si můžete zkusit vypočítat například na webu Coinwarz. A ještě je tu jedna možnost, jak získat své první bitcoiny, a to dokonce zdarma. Je to bitcoinová ruleta, která se točí každou hodinu. Stačí si jen založit peněženku a čekat na svůj šťastný okamžik.

Trh s virtuálními penězi se rychle rozšířil a některé měny dokonce bitcoin zastínily.

Podobné je to i s dalšími druhy kryptoměn. Trh s virtuálními penězi se rychle rozšířil a některé měny dokonce bitcoin zastínily. To se ale týká především černých trhů s nelegálním zbožím, pro které jiné druhy digitálních peněz poskytují více anonymity než právě vysledovatelný bitcoin.

Zde jsou alespoň pro představu některé další druhy kryptoměn a jejich specifika:

Litecoin

Jedna z prvních alternativ bitcoinu. Pokud bychom bitcoin považovali za zlato, litecoin bychom mohli s klidem přirovnat ke stříbru.

Peercoin

Tato měna je o tři roky mladší než bitcoin. Nemá definovaný přesný počet mincí a na konci počáteční emise nových mincí by měla mít stabilní asi jednoprocentní roční inflaci.

Quark

Je výjimečný svým zaměřením na bezpečnost.

Monero a dash

Oblíbené měny zločinců na „temném webu“. Měna monero je navržená tak, aby chránila identitu uživatelů. Oproti bitcoinu skrývá identitu odesílatele, příjemce i množství převáděných finančních prostředků. Podobně funguje i dash, dříve byl známý jako darkcoin a xcoin.

Chytrý risk je zisk

Finanční experti před investicemi do kryptoměn varují zejména nováčky a málo zkušené investory. Toto varování je mnohdy ještě důraznější než při běžných spekulacích, nicméně při dodržení základních pravidel se i tyto investice mohou nakonec vyplatit:

1. Buďte trpěliví. Zapomeňte na spekulace a rychlé peníze. Jednou dvakrát se to vyplatit může, ale třetí pokus už by mohl skončit ve značném minusu.

2. Vyberte si perspektivní kryptoměny. Prostudujte si takzvaný „white paper“, ve kterém se dozvíte, kdo za konkrétní měnou stojí, jak dlouho je na trhu a jak si na něm vede.

3. Investujte dlouhodobě a pravidelně v menších množstvích peněz. Vždy byste měli dávat všanc jen peníze, o které můžete přijít.

4. Sledujte novinky a vývoj, ať vás situace kolem kryptoměn nepřekvapí víc, než je nutné.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...