fbpx

Prestižní vědecké pracoviště v americkém Bostonu udivuje svět svými robotickými experimenty

Zveřejněno: 2. 7. 2018

Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory je součástí vyhlášeného Massachusetts Institute of Technology, který je i díky Sheldonu Cooperovi známější pod zkratkou MIT. Institut neustále přichází s úžasnými pokroky v oblasti robotiky. Jeho nejnovější projekt umožňuje řídit robota tak, že ho sledujete a opravujete nepřesnosti jednoduchým gestem ruky. Zbytek děláte hlavou, tedy přesněji mozkem.

Související…

Společnost, kde pizzu vyrábějí roboti, získala investici 48 milionů dolarů
Jan Handl

Tým předvedl výsledky svého výzkumu krátkým videem, na němž ukazuje člověka, který „dohlíží“ na robota vrtajícího otvory do kusu dřeva. Rozhraní pracuje s lidmi, s nimiž robot nikdy předtím nepřišel do styku, což znamená, že není potřeba žádný dlouhý výcvik.

Senzory, snímající mozkové impulzy, rychle odhalí, když člověk zjistí, že robot udělá chybu nebo se dopustí nepřesnosti. Pohybem ruky, tedy jednoduchým gestem, může pak člověk poučit robota o správném postupu činnosti.

EEG + EMG + AI

Projekt kombinuje EEG (elektroencefalografii – elektrickou aktivitu mozku) a EMG (elektromyografii – elektrickou aktivitu svalů) a umožňuje přirozené interakce mezi člověkem a robotem pro širokou škálu aplikací, nad kterými nyní vědci uvažují. Zahrnutí svalové zpětné vazby, tedy onen pohyb ruky, je dobrý proto, že robotovi pomáhá s orientací v prostoru.

Ovládání robota mozkem často vyžaduje, aby se člověk naučil „myslet“ určitým způsobem, aby snímače mohly správně interpretovat příkazy. Jinak to vypadá v kontrolovaném laboratorním prostředí s vyškoleným operátorem, ale dokážete si představit, jak to může být těžké na hlučné stavbě, že?

Není potřeba obsluhu robota trénovat, vše vychází z přirozenosti a operátor se rozhodně nemusí učit myslet nějak jinak.

Každopádně je potřeba říct, jak takový robot s vrtačkou funguje. Pokud se chystá udělat díru jinde, než má, tak snímače mozkových impulzů rychle detekují signály oznamující blížící se chybu. Tyto signály se v mozku vyskytují přirozeně a v tomto případě způsobí, že se robot zastaví a operátor může robota správně nasměrovat. Joseph DelPreto, autor článku o projektu, říká, že skvělé je hlavně to, že není potřeba obsluhu robota trénovat, vše vychází z přirozenosti a operátor se rozhodně nemusí učit myslet nějak jinak. Robot Baxter sám zvolil správné místo k vrtání v 70 %, s lidským dohledem se toto číslo zvýšilo na 97 %.

foto: MIT, zdroj: Digital Trends

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...