fbpx

Zveřejněno: 28. 4. 2018

Ve venkovských oblastech Salvadoru najdete rodiny s denním rozpočtem 40 Kč. Bydlí v provizorních špinavých domech s tenkými stěnami, bez tekoucí vody. Už příští rok se desítky z nich přesunou do sídliště vytištěného na 3D tiskárně.

New Story, nezisková organizace založená v Sillicon Valley, se už několik let snaží vytvořit bezpečné domy pro lidi žijící v extrémní chudobě. Ve spolupráci se stavební společností Icon Technology vytvořili 3D tiskárnu přezdívanou Vulkán, která může postavit dům během jediného dne za méně než 4 000 dolarů (cca 82 tisíc Kč).

Související…

Budoucnost bydlení? V energeticky úsporných kruhových domech
Vojtěch Žák

Před lety stavěla New Story levné domy na Haiti. Jejich snahu zmařilo zemětřesení v roce 2010. Neziskovka si uvědomila, že tradiční stavitelství jí nepomůže, a začala hledat nové cesty.

Rodí se nápad

Tým si nastavil tři cíle: 1) Snížit cenu domů na 6 500 dolarů (téměř 134 tisíc Kč). 2) Zrychlit výstavbu. 3) Zkvalitnit domy. „Nejprve jsme nevěřili, že by nápad tisknout domy na 3D tiskárně byl životaschopný. Museli jsme mu věnovat hodně náležité péče a investovat do výzkumu, abychom dokázali všechny tři cíle naplnit,“ prozradil ředitel neziskovky Brett Hagler.

Domy z 3D tiskárny nejsou jenom levnější než konvenční stavby. Skýtají i další výhody. Mají velkou tepelnou hmotnost, tepelnou obálku, která činí dům energeticky výkonnější.

Domy z 3D tiskárny by nakonec mohly stát pouhých 3 500 dolarů (72 tisíc Kč). A mají další výhody. Nízkonákladové domy, které New Story stavěla dosud, vyrostly za 13–20 dní. Tiskárna se vypořádá se stavbou za 12–24 hodin. Díky softwaru je možné návrh domu přizpůsobit potřebám rodiny a její velikosti. 3D tiskárna se vejde na nákladní automobil. Jde snadno přepravovat na venkov a vydrží i v těžkých přírodních podmínkách.

„Velký rozdíl mezi rozvojovými zeměmi a zbytkem světa je, že jste velice limitováni materiály, s nimiž můžete pracovat,“ prozradil Jason Ballard, spoluzakladatel Icon Technologies. „Proto první věcí, kterou chcete právě kvůli přístupnosti, je omezit mix použitých materiálů na věci, které můžete najít po celém světě. A taky se chcete vyhnout drahým materiálům.“ Vulkán používá jako základní stavební materiál maltu.

Rodí se dům

Tiskárna umístěná na kolejích vyfoukne betonový materiál a ve vrstvách vytváří podlahu a zdi, které vytvrzuje, až vystaví jednopodlažní dům o rozloze 55–74 m2, se dvěma ložnicemi, kuchyní a koupelnou. Celý dům mohou dát dohromady 2–4 pracovníci.

tisk domu2

„Domy z 3D tiskárny nejsou jenom levnější než konvenční stavby. Skýtají i další výhody. Mají velkou tepelnou hmotnost, tepelnou obálku, která činí dům energeticky výkonnější. Navíc jsou také mnohem odolnější,“ řekl Ballard.

Tým vytiskl první dům v Texasu na svých pozemcích. Plánuje ho využívat jako kanceláře – když v něm budou pracovat designéři, snadno si uvědomí, jaké má dům nedostatky, aby se jim mohli v příštích verzích vyhnout. Aktuálně se snaží přijít na to, jak vytisknout domy odolné proti zemětřesení.

Rodí se sídliště

Ještě v tomto roce chce New Story vytisknout v Salvadoru 50 domů. „Pokud umožníme neziskovkám a vládě, aby využívaly naši technologii, můžeme se v ideálním případě přesunout od tisíců lidí k milionům po celém světě,“ zadoufal Hagler.

Samotná tiskárna by měla být k dispozici v nízkonákladovém balení – možná za méně než 100 tisíc dolarů (přes 2 miliony Kč). I když životnost Vulkánu není ještě prokázána, předpokládá se, že dokáže vytisknout až 1 000 domů.

foto: New Story, zdroj: Fast Company

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...